ABD'ye ait savaş gemisi, Güney Çin Denizi’nde Çin ordusuna ait bölgeye yaklaşarak operasyon düzenledi

Dünya Haberleri

Çin’in hakimiyet alanı olarak iddia ettiği tartışmalı Güney Çin Denizi yakınlarında gerçekleşen bu operasyon, stratejik sularda seyrüsefer özgürlüğünü kısıtlama amacıyla Çin’in yürüttüğü çabalara Washington’un karşı koymak amacıyla yürüttüğü son girişimlerinden biri.

Operasyon, aylar öncesinden planlanırken bu tür operasyonlar rutin haline gelmiş olsa da iki ülke arasında yaşanan gelişmeler nedeniyle hassas bir zamana denk geldi.

12 deniz mili kadar yaklaştı

ABD ordusuna bağlı iki savaş gemisi, Çin’in kontrolü altındaki Paracel Adaları’na 12 deniz mili kadar yaklaşarak, Paracel Adaları’nın bir parçası olan Lincoln, Triton ve Woody Adaları’nın yakınlarında operasyonu sürdürdü.

Yeni paylaşılan uydu fotoğrafları, Çin’in bu adalarda yeni silah sistemlerini kurduğunu ortaya koyarken, Çin Hava Kuvvetleri son zamanlarda Güney Çin Denizi bölgesinde Vietnam ve Filipinler’i endişelendirecek şekilde bombardıman uçaklarıyla tatbikat gerçekleşti.

Çin ve ABD birbirini suçladı

Pentagon yetkilileri, Çin ordusunun hızlı bir şekilde Güney Çin Denizi adalarında konuşlanması ve adaların kullanıma açık olmadığından şikayet ederken, Çinli yetkililer ise Washington’u soğuk savaş zihniyeti ile düşünmekle suçladı.

(Reuters)




Etiketler :