Geziciler Paris sokaklarında

Dünya Haberleri

Fransa'yı kaosa sürükleyen eylemlere, PKK ve DHKP-C gibi örgütlerin yandaşları da katıldı. Protestolara örgüt paçavralarıyla katılan teröristler, duvarlara Macron karşıtı yazılar yazdı.

Macron hükümetinin akaryakıta ek vergi getirmesini bahane ederek 17 Kasım’dan bu yana sokakları yangın yerine çeviren “Sarı Yelekliler”in gösterileri sürüyor. Protestolarda, başta başkent Paris olmak üzere birçok kentte çatışmalar yaşandı. Yüzlerce mağaza ve işyerinin talan edildiği gösterilerde çok sayıda araç yakıldı, kamu mallarına büyük zarar verildi. 2 kişinin hayatını kaybettiği olaylarda, bin 43 kişi yaralandı, bin 424 kişi de gözaltına alındı. 

SOKAKLARA DÖKÜLDÜLER 

İç savaş tehlikesinin dile getirildiği ülkede, yıllardır korunan PKK/YPG, DHKP-C ve TKP/ML gibi terör örgütleri de sokaklara döküldü. Türkiye'nin “Beslediğiniz yılan sizi sokacak” uyarılarına kulak tıkayan Fransa yönetimi, yıllardır kol kanat gerdiği teröristlerin hedefi haline geldi. PKK/YPG'li teröristler, Paris'i yakıp yıkan olaylara örgüt paçavralarıyla katıldı. TKP/ML'li teröristler, duvarlara Macron karşıtı sloganlar yazdı. Bu arada Paris yönetimi, ülkeyi kaosa sürükleyen protestolara çözüm arayışlarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Macron'un talimatıyla Başbakan Edouard Philippe dün Polonya ziyaretini iptal ederek muhalefet partileriyle bir araya geldi. Görüşmede OHAL'in şimdilik masada olmadığı açıklandı. Aşırı sağcı Ulusal Birlik’in lideri Le Pen meclis feshedilmesini ve nisbi temsil sistemiyle seçimlere gidilmesini istedi. Başbakan Philippe’in ‘Sarı Yelekliler’ liderleriyle de görüşmesi bekleniyor.   

YENİ EYLEM ÇAĞRISI 

Öte yandan Sarı Yelekliler’in, 8 Aralık Cumartesi günü yeniden büyük bir protesto gösterisi düzenlemek için hazırlıklara başladığı kaydedildi. Sosyal medya üzerinden “Dördüncü Perde” adıyla yeniden eylem çağrısı yapıldı. Büyük eylemler için ülkenin tarihi mekânlarını seçen Sarı Yelekliler’in bu seferki hedefi ise Fransız Devrimi’nin sembolik alanı Bastille Meydanı oldu. Terör örgütlerinin de sözkonusu eylem çağrısına destek verdiği görüldü. 

Berlin'e sıçradı 

Paris’te başlayan “Sarı Yelekliler” protestosu, Avrupa'ya yayılmaya devam ediyor. Belçika ve Hollanda'nın ardından Almanya'da gösteriler düzenlendi. Başkent Berlin'in Brandenburg kapısı önünde gerçekleştirilen eylemde Fransa'ya destek sloganları atıldı.

'Vallahi haram'

Başkent Paris'te protestoları bahane eden göstericiler, aralarında dünyaca ünlü markaların da bulunduğu birçok mağaza ve işyerini de talan etti. Bir videoda, mağazalara saldırarak ne var ne yoksa talan eden eylemciler bir Arap göçmen tarafından durdurulmaya çalışılıyor. Göçmenin yağmacıları “Yapmayın vallahi haram vallahi haram” diye uyardığı duyuluyor. 

Polisten tüfek çaldılar

Paris Savcısı Remi Heitz, önceki gün başkentte düzenlenen gösteride, eylemciler tarafından polisten tüfek çalındığını açıkladı. Heitz, dün düzenlediği basın toplantısında, Paris'in 16. Mahallesi'nde çalınan tüfeğin “HK G36” model olduğunu söyledi. Silahın bulunması için operasyon başlatıldığı kaydedildi. 




Etiketler :