Türkiye güvenli ülkeler listesinde! Macaristan ve Ukrayna'dan resmi açıklama geldi

Dünya Haberleri

Macaristan'ın Türkiye'yi güvenli ülkeler listesine aldı. Hemen ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'da "Türkiye turistler için en güzel önlemleri almış. Ben de bu önlemleri kendim bizzat gördüm." açıklamasında bulundu.

Gelen son dakika haberine göre; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile ortak basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Macaristan'ın Türkiye'yi güvenli ülkeler listesine aldığını, Türkiye'den dönenlere karantina uygulamayacağını söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Türkiye turistler için en güzel önlemleri almış. Ben de bu önlemleri kendim bizzat gördüm" ifadelerini kullandı.

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Ukrayna bizim için sadece komşu bir ülke değil, dost, stratejik bir ortak" dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı ise, "Türkiye turistler için en güzel önlemleri almış. Ben de bu önlemleri kendim bizzat gördüm" ifadelerini kullandı.

MACARİSTAN, TÜRKİYE'Yİ GÜVENLİ ÜLKELER LİSTESİNE ALDI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Macaristan'ın Türkiye'yi güvenli ülkeler listesine aldığını, Türkiye'den dönenlere karantina uygulamayacağını söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde Türkiye'nin güvenli ülke olduğunu ülkelerin açıkladığını belirterek, "Macaristan Dışişleri Bakanı da beni arayarak, Türkiye'yi güvenli ülkeler listesi içinde tuttuklarını ve Türkiye'den dönecek Macar turistlere 14 günlük karantina uygulamayacaklarını söyledi. AB'nin kararına rağmen." dedi.

Çavuşoğlu, Antalya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde, normalleşme sürecinde kente gelen ilk konuk bakan olan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile "Türkiye-Ukrayna Ortak Stratejik Planlama Grubu 8'inci Toplantısı"nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, toplantıda, İngiltere'nin seyahat uyarısını kaldırdığı 59 ülkeyi açıkladığını, Türkiye'nin de bunların içinde olduğunu söyledi.

Her ülkenin kendi vatandaşının sağlığını düşünmek zorunda olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Objektif kriterler ortaya konulduğu zaman Türkiye'nin güvenli ülke olduğunu ülkeler açıklıyor. Macaristan Dışişleri Bakanı da beni arayarak, Türkiye'yi güvenli ülkeler listesi içinde tuttuklarını ve Türkiye'den dönecek Macar turistlere 14 günlük karantina uygulamayacaklarını söyledi. AB'nin kararına rağmen." ifadelerini kullandı.

"TİCARETİMİZİ NEDEN 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYALIM"

Çavuşoğlu, Antalya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin esnetilmesiyle normalleşme sürecinde kente gelen ilk konuk bakan olan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile "Türkiye-Ukrayna Ortak Stratejik Planlama Grubu 8. Toplantısı"nın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülkenin sadece komşu değil, stratejik bir ortak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanları arasında da, yakın dostluğun yanı sıra yakın iş birliğinin olduğunu aktaran Çavuşoğlu, bu doğrultuda Türkiye-Ukrayna Ortak Stratejik Planlama Grubu zirvesi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanları olarak kendilerinin de zirvenin takibini yaptıklarını, gündeme gelen konuları ele aldıklarını anlatan Çavuşoğlu, baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Sadece yapılanları gözden geçirmediklerini, bundan sonra atılacak adımları da değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, ikili ticaretin artması, Kovid-19 sonrasında neler yapılması gerektiği konularını da ele aldıklarını kaydetti.

İleriki günlerde Dışişleri Bakanları ve Ticaret Bakanları olarak bir toplantı yapmayı öngördüklerine değinen Çavuşoğlu, "5 milyar dolara yaklaşan ticaretimizi neden 10 milyar dolara çıkarmayalım, bunu çıkaracak potansiyelimiz var." dedi.

Çavuşoğlu, Ukrayna'da yatırım yapan Türk firmaların olduğunu, daha fazla yatırım yapmaları yönünde de teşvik edeceklerini söyledi.