Dünyaya FETÖ uyarısı

Gündem Haberleri

BM Genel Kurulu'nda konuşan Başkan Erdoğan, terör örgütü elebaşının ABD'den dünyanın 160 ülkesine terör ihraç ettiğini belirterek, “Tüm ülkeleri FETÖ terör örgütüne karşı dikkatli olmaya çağırıyorum” dedi.

Başkan Erdoğan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda dünya liderlerine hitap etti. BM'nin yapısını eleştirerek başladığı konuşmasında sert mesajlar veren Erdoğan, ABD'nin dünya genelindeki yaptırım kararlarına değinerek, “Ekonomik yaptırımların silah gibi kullanılmasına göz yummayız” dedi. 

BM SEYİRCİ KALIYOR 

Konuşmasında ABD'ye FETÖ konusunda da tepki gösteren Başkan Erdoğan, “Bunun başı şu anda ABD'de, Pensilvanya'da ve dünya tehlikededir. 400 dönümlük arazide yaşamakta, buradan dünyanın 160 ülkesine terör ihraç etmektedir. FETÖ'nün Amerika'nın 27 eyaletinde, sadece charter okullar aracılığıyla devlet bütçesinden yılda aldığı para 763 milyon dolardır. Buradan tüm dünya ülkelerini FETÖ terör örgütüne karşı dikkatli olmaya ve harekete geçmeye davet ediyorum” diye konuştu. Erdoğan BM'nin bugünkü yapısını eleştirdiği konuşmasında şunları söyledi: “Bu yılki Genel Kurulu'muzun tüm dünya halkları için hayırlı olmasını diliyorum. Bu toplantıyı 1. Dünya Savaşı'nın bitmesinin 100. yılında gerçekleştiriyoruz. BM, 73 yılda hiç de küçümsenemeyecek çalışmalar yürütmüştür. Ancak BM, zaman içinde insanlığın beklentilerini karşılamaktan uzaklaşmıştır. Geçmişte Ruanda'da, Somali'de hâlâ Filistin'de yapılan katliamlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) izlerken gerçekleştirilmiştir. 

FİLİSTİN'İN YANINDAYIZ 

Tüm dünya arkasını dönse bile Türkiye olarak biz mazlum Filistinlilerin yanında durmaya devam edeceğiz. Böyle önemli bir yapının adı sürekli başarısızlıklarla anılan bir kurum haline gelmesine bizim gönlümüz rıza göstermiyor. Bu nedenle BM'nin yapısında kapsamlı bir reforma gidilmesi gerektiğini söylüyoruz. Dünya 5'ten büyüktür diyoruz. Dünya 2. Dünya Savaşı sonrasındaki gibi değil. Ne için 194 ülkenin tamamı daimi üye olma konumuna gelmesin. Sadece 5 üye ve diğerleri geçici ve onların da orada hiçbir inisiyatifi yok. 

4 MİLYON MÜLTECİ MİSAFİR 

Konuşmasında Suriyeli sığınmacılar konusuna da değinen Erdoğan, “Değerli delegeler, hâlâ uyguladığı küresel insani diplomasiyle adil bir dünya için elinden geleni gösteriyor. 4 milyon mülteciyi misafir ediyoruz. Sadece Suriyeli sığınmacılar için harcadığımız tutar 32 milyar doları bulmuştur. Ayrıca Suriye'de kontrol altına aldığımız bölgelerde her türlü insani yardımı yapıyoruz. Dünyanın mülteci akınına uğramamasını sağlayan Türkiye'ye daha etkin ve daha esnek yardım bekliyoruz” diye konuştu. 

TRUMP'LA TOKALAŞTI 

Başkan Erdoğan BM Genel Kurulu'na hitabı öncesinde ABD Başkanı Donald Trump'la kuliste bir görüşme gerçekleştirdi. Önceden planlanmayan görüşmeye ilişkin fotoğrafları, Başkanlık İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter hesabından paylaştı. El sıkıştıktan sonra bir süre sohbet eden Başkan  Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Trump'a da eşi Melania Trump eşlik etti. 

'İŞBİRLİĞİMİZİN ÖNÜNDE HİÇBİR ENGEL YOK' 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, İdlib konusunda her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye ile İran arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi önünde hiçbir engel olmadığını belirtti. Başkan Erdoğan'la Ruhani arasında yapılan görüşmeye ilişkin İran Cumhurbaşkanlığı'ndan bir açıklama yapıldı. Erdoğan'ın Ahvaz saldırısına ilişkin yaptığı kınamalara işaret edilen açıklamada, Ruhani'nin “Zor günlerde yan yana durduk. Bu (Ahvaz) hadise bize terörizme karşı daha ciddi mücadele etmemiz gerektiğini gösteriyor” ifadelerine yer verildi. 

İDLİB KONUSUNDA ÜÇLÜ SÜREÇ 

Görüşmede ayrıca Ruhani'nin Suriye ve özellikle İdlib konusunda üçlü süreç kapsamında, her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade ettiği aktarıldı. Başkan Erdoğan, BM 73. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere bulunduğu New York'ta İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya gelmişti. 

BAŞBAKAN ABE İLE İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞMESİ 

Başkan Erdoğan liderlerle ikili görüşmeler kapsamında, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi kabul etti. Görüşmede iki ülke arasında ekonomik işbirliği konuları değerlendirildi. Başkan Erdoğan'a görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank eşlik etti. 

STA GÖRÜŞMELERİ HIZLANDI 

Bu arada Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Türkiye ve Japonya arasındaki serbest ticaret anlaşmasında (STA) müzakere görüşmelerinin geçen yılın mart ayından itibaren hızlandırıldığını ve bu ay müzakerelerin 11. tur görüşmelerinin düzenleneceğini belirterek, “İki ülke arasında STA'nın olmasını çok istiyorum. Çünkü bu çok önemli bir global strateji” açıklamasında bulundu. 

 

 




Etiketler :