“Hayat kurtarılmaya aç” çünkü açlık krizi sürüyor

Gündem Haberleri

İç karışıklıklar, doğal afetler, yoksulluk gibi sebeplerle açlık rakamları her geçen gün büyüyor. Beslenme sağlığı çalışmalarıyla uzun yıllardır açlığa karşı faaliyetler yürüten Yeryüzü Doktorları, başlattığı “Hayat Kurtarılmaya Aç” kampanyası ile bu yıl da açlıkla mücadelesini duyurdu.

Dünya Gıda Programı'nın (WFP) verilerine göre, dünyada yaklaşık 783 milyon insan temel gıdaya erişim sağlayamadığı için açlık kriziyle uğraşırken 50'den fazla ülkede yaklaşık 47 milyon kişi açlığın eşiğinde hayatını sürdürüyor. Yeryüzü Doktorları ihtiyaç sahibi ülkelerde yaşanan açlık problemleri için uzun yıllardır beslenme sağlığı tedavileri uyguluyor. Tıbbi beslenme tedavileri ile bir insanı yeniden hayata tutundurmak için çalışan dernek, bu yıl da başlattığı "Hayat Kurtarılmaya Aç" kampanyası ile mücadeleye devam ediyor.

Beslenme sağlığı merkezlerinde tedavi sunuyor

Yeryüzü Doktorları, uzun süreli açlık sonucu gıdalardan yeterli enerji, protein ve diğer besin maddeleri alınamayınca ortaya çıkan malnutrisyon hastalığına karşı tıbbi beslenme tedavisi hizmeti verdiği beslenme sağlığı merkezleri açıyor. Beslenme yetersizliğinin sıkça yaşandığı coğrafyalarda açtığı merkezlerde günlük gıdalarla beslenemeyen ve özel hazırlanan takviye gıdalarına ihtiyaç duyulan malnutrisyon hastalığında en hassas grup olan 5 yaş altı çocuk ve hamile/emziren anneleri muayene ederken oluşan sağlık sorunları için tıbbi beslenme tedavileri uyguluyor. Açtığı merkezlerle faaliyetlerinin devamlılığını sağlayan dernek, bu kapsamda Afganistan, Yemen, Çad ve Somali'deki beslenme merkezlerinde binlerce insanın sağlığına kavuşması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

20 ülkede kumanya ve iftar sofralarıyla Ramazan'ın bereketini paylaşacak

Yeryüzü Doktorları beslenme sağlığı projelerini desteklemek ve Ramazan ayının bereketini her yıl olduğu gibi bu yıl da uzak coğrafyalara taşımak için 20 ülkede ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yapacak. Ramazan ayı boyunca Afganistan, Bangladeş, Benin, Çad, Hindistan, Kazakistan, Mali, Pakistan, Somali, Suriye, Yemen, Sri Lanka, Türkiye, Uganda, Peru, Kamerun, Honduras, Gazze, Etiyopya ve Togo'da kumanya dağıtacak ve iftar sofraları kuracak.

Kampanyaya dair açıklamalarda bulunan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney "Muhtelif coğrafyalarda her gün binlerce insan gıdaya ulaşamazken açlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetme tehlikesi yaşıyor. Protein ve enerjiden yoksun beslenme sonucu ortaya çıkan ve beraberinde enfeksiyonun da görüldüğü bir hastalık olan malnutrisyon, her gün binlerce çocuğun hayatını kaybetmesine neden oluyor. Beslenme yetersizliği neticesinde en fazla ölüm oranları Afrika'da görülürken açlıkla karşı karşıya olan insanların yüzde 70'i savaş ve şiddetten etkilenen bölgelerde yaşıyor. Maalesef bu sebeple 7 Ekim'den beri süren saldırılar sonucu Gazze'de açlıktan ölümler yaşanmaya başladı.

Yeryüzü Doktorları olarak dünyadaki eşitsizliğe ve en temel hak olan beslenme hakkına erişimde yaşanan sorunlara kayıtsız kalmıyoruz. Bugüne kadar beslenme yetersizliği ve malnutrisyon gibi hastalıklara neden olan açlık sorunlarına yönelik yüzlerce proje gerçekleştirirken Afganistan, Çad, Yemen, Somali ve Nijer gibi ülkelerde 100 bini aşkın kişinin yeniden hayata bağlanmasına vesile olduk. Dernek olarak başlattığımız "Hayat Kurtarılmaya Aç" kampanyamız ile bu yıl da ihtiyaç sahibi ülkelerde beslenme sağlığı problemlerine dikkat çekmek istiyoruz. Birbirini anlamanın ve iyiliği paylaşmanın ayı olan Ramazan'da ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için bağışçılarımız ve halkımızdan kampanyamıza destek bekliyoruz. Yapacağınız 880 TL tutarındaki tıbbi beslenme tedavisi bağışı ile açlıktan ölmek üzere olan birinin hayata tutunmasını sağlayabilirsiniz." ifadelerini kullandı.




Etiketler : Hayat Kurtarılmaya Aç Yeryüzü Doktorları yardım kıtlık