Katliama ateşkes arası

Gündem Haberleri

“Roket atıldı” bahanesiyle önceki günden itibaren Filistinlilere bomba yağdıran ve özel kuvvet birlikleriyle karadan Gazze'ye giren İsrail ateşkes anlaşmasıyla dün akşam saldırılarını durdurdu. 

İsrail-Gazze hattı iki gündür 2014'teki Gazze Savaşı'ndan bu yana en ciddi çatışmalara sahne oluyor. Karşılıklı fırlatılan füzeler, gözleri bir kez daha bölgeye çevirdi. İsrail savaş uçakları, kadın ve çocuk ayırt etmeksizin bölgeye bomba yağdırmaya devam ediyor. İsrail özel kuvvetlerinin önceki gün Gazze’ye gizli bir operasyon için girip fark edilmesinden sonra başlayan çatışma ve hava saldırılarında 7 Filistinli şehit oldu. Sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam eden İsrail’in hava saldırılarında, dün de 7 Filistinli şehit olurken, 25 kişi de yaralandı. Şehit sayısı 14'e yükseldi.  

HAMAS'TAN İSRAİL'E UYARI 

Birçok bina kullanılamaz hale geldi. İsrail’in saldırıları sebebiyle Gazze’deki okullar, tedbir amaçlı tatil edildi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yurtdışı ziyaretini yarıda keserek Ramallah’a döndü. Hamas’ın askeri kanadı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'de yerleşim yerlerini bombalamaya devam etmesi halinde Gazze'den İsrail'e atılan füzelerin hedef alanının genişletileceği duyuruldu. 

ATEŞKES ANLAŞMASI SAĞLANDI 

Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye de İsrail’in sivilleri saldırılarının durdurulması için İslam ve Batı ülkelerinin yanı sıra uluslararası kurumlarla da görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Rusya, İsrail ordusunun Filistin’deki eyleminin tahrik edici olduğunu ifade ederken, uluslararası camiadan gerginliğin arttırılmaması çağrısı yapıldı. Birçok ülke İsrail’in saldırılarına son vermesi ve ateşkes çağrısında bulundu. Dün akşam saatlerinde açıklama yapan Filistinli yetkililer Gazze'de ateşkesin sağlandığını duyurdu.  

RUSYA'DAN 'TAHRİK EDİCİ' AÇIKLAMASI 

Bu arada Rusya,İsrail özel kuvvetlerinin Filistin'deki tahrik edici eylemleri nedeniyle gerginliğin tırmanmasından “derin endişe” duyduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki gerginliğin İsrail özel kuvvetlerinin eylemi nedeniyle tırmandığı belirtildi. Açıklamada, “İsrail ordusu, ek kuvvetleri de bölgenin sınırlarına kaydırıyor. Moskova, bu gerginliğin tehlikeli şekilde tırmanmasından derin endişe duymaktadır” ifadesi kullanıldı. 

DEMİR KUBBE İŞE YARAMADI

ABD'nin finansman desteğiyle geliştirilen İsrail'in “aşılamaz” denilen füze savunma sistemi Hamas'ın fırlattıığı füzeler karşısında etkisiz kaldı. Füzeler İsrail yerleşim bölgelerine isabet etti. 




Etiketler :