Necip Fazıl ödülleri sahiplerini buldu

Gündem Haberleri

Her yıl farklı temalarla düzenlenen Necip Fazıl ödülleri, bu yıl Başkan Erdoğan'ın geçen yıl "Batmayan güneşin doğuşuna az kaldı" ifadesinde vurguladığı gibi "Doğdu batmayan güneş!" sloganıyla hazırlandı. Necip Fazıl ödülleri, onur konuğu olarak Başkan Erdoğan'ın ve kültür-sanat dünyasından önemli isimlerin de katılımıyla, bu akşam saat 24 TV ekranlarında canlı yayında sahiplerini buldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle "Doğdu batmayan güneş!" temasıyla düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri, bu akşam canlı yayında sahiplerini buldu.

Onur konuğu olarak Başkan Erdoğan'ın da katıldığı tören, 24 TV ekranlarında canlı olarak yayınlandı.

HÜSREV HATEMİ NECİP FAZIL SAYGI ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Hüsrev Hatemi İhtisas alanı olan hekimlikteki araştırma ve incelemeleriyle önemli bir konuma sahip olmakla birlikte, edebiyatımıza nevi şahsına münhasır bir ses ve renk getiren şiirleri, denemeleri, hatıra kitapları, sohbetleri ve yetiştirdiği talebeleriyle medeniyet dünyamızda unutulmaz bir yer edinmesi sebebiyle Necip Fazıl Saygı Ödülü'ne layık görüldü.Törende yaptığı konuşmada Hatemi, "Mutluluğumun 3 katı var bugün. Biri Necip Fazıl, ikincisi bu ödülü TürkMedya'nın vermesi, üçüncüsü ise karşımda Sayın Cumhurbaşkanımızı görüyor olmam." ifadelerini kullandı.

BÜŞRA KAYIKÇI NECİP FAZIL MÜZİK ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Büşra Kayıkçı, müzikte yenilik arayışları, üretimdeki enerjisi, disiplinler arası çalışmaları, besteleri ve icralarıyla ülkemizde ve uluslararası müzik platformlarında gösterdiği başarıları sebebiyle Necip Fazıl Müzik Ödülü'ne layık görüldü.Kayıkçı, "Kendimi esas ifade ettiğim yerim enstrümanım." dedi.

NECİP FAZIL MİMARLIK ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ BULDU

H. İbrahim Düzenli, A. Asım Divleli, E. Selçuk Taşar, Ahmet Yılmaz, İ. Hakkı Yiğit ve B. Sami Ateşçi "Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü'nde 1 ve 2 No'lu Tütün Depolarının Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'ne Dönüşümü" projeleriyle bir endüstri mirası olan hangarlardaki ahşap ve çelikleri tekrar hayata dahil ederek malzemeyi yeniden kullanmaları, mekanın geçmiş ruhunu yenilenen mekana taşımaları, sürdürülebilir bir kampüs alanı oluşturmaları ve önemli bir mimari dönüşüm projesini hayata geçirmeleri sebebiyle Necip Fazıl Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.Divleli, burada yaptığı konuşmada "Mimari bir eseri ortaya çıkarmak kadar onun hayat bulması da önemlidir." dedi.

SELAHATTİN SANCAKLI NECİP FAZIL GÖRSEL SANATLAR ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Selahattin Sancaklı, yönetmenliğini üstlendiği Akif dizisinde istiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un ailesi etrafında gelişen olayları, imparatorluğun çöküşüne giden yolda yaşanan sosyal kırılmaları, İstanbul'un işgal yıllarındaki aydın psikolojisini ve yabancı misyonerlerin faaliyetlerini, millete mal olmuş Akif gibi örnek bir şahsiyetin ödediği bedelleri, Kurtuluş savaşında verdiği mücadelenin toplumsal yansımalarını estetik ve başarılı bir sinema diliyle geniş kitlelerin ilgisini çekecek akıcılıkta televizyon dizisine aktarması sebebiyle Necip Fazıl Görsel Sanatlar Ödülü'ne layık görülmüştür

FİGEN YAMAN COŞAR NECİP FAZIL ÇOCUK EDEBİYATI ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Figen Yaman Coşar, Temiz bir Türkçe ve titiz bir üslûpla çocuklar için kaleme aldığı çok sayıda eserin yanı sıra, televizyonlar için hazırladığı çocuk programları, yürütmekte olduğu çocuk projeleri ve çocuğun dünyasını kavrayış ve onların ilgisine seslenişteki özenli çalışmaları sebebiyle Necip Fazıl Çocuk Edebiyatı Ödülü'ne layık görüldü.Coşar, "Biz bütün dünyanın hamisiyiz." dedi.

NACER KHEMİR NECİP FAZIL ULUSLARARASI KÜLTÜR SANAT ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Nacer Khemir, Modernizm ve küresel dayatmaların çarkları arasında kaybolmuş, özünden kopmuş, varoluş gayesini unutmuş insana ilahi yaradılıştaki hikmeti yeniden hatırlatan, küresel ve ticari sinema anlayışına prim vermeden, gelenekten beslenen, kadim bilgeliğin imbiğinden damıtılmış ibretli hikâyelerle sinema sanatına dervişane bir bakış kazandırması sebebiyle Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat Ödülü'ne layık görüldü.Nacer Khemir, "Necip Fazıl, bir şair ve müteşekkir olarak ömrünü hakikatin hizmetine adadı. Zira trajediyi doğuran yalanlardır. Sayın Cumhurbaşkanı, Filistin halkı şahsınızda bir hakikat adamı buldu." dedi.

RIDVAN TULUM NECİP FAZIL İLK ESERLER ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Rıdvan Tulum, "İnsansın ve Akşam" kitabındaki şiirlerinde modern bireyin çatışma ve çelişkilerini kavrayışta umut vaat eden sezgisi sebebiyle Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü'ne layık görüldü.Tulum, "Şair sezgisi olan insandır. Dünyada istisnadır onun sezgisi. Çünkü o, zaman zaman adaletin ve gerçeğin yerini işaret etmekle yükümlüdür." dedi.

SEMA BAYAR NECİP FAZIL İLK ESERLER ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Sema Bayar, yayınlanan iki hikâye kitabında nezih Türkçesi ve akıcı üslubuyla yoksul, kimsesiz, tutunamayan, kıyıya vuran insanlık hallerini melodrama düşmeden ele alan, simgesel, cesur ve şiirsel bir dille kurduğu hikâye dünyasını gerçeküstü anlatımın şaşırtıcı tasvirleriyle zenginleştirmesi sebebiyle Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü'ne layık görüldü.Bayar, "Ödülümü; Filistin özelinde dünyanın haysiyet davasını güden tüm direnişçiler ve kahraman Mehmetçiğimiz adına alıyorum." dedi.

AHMET AYHAN ÇİTİL, NECİP FAZIL FİKİR-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil, metafizik, matematik, din, ahlâk, sosyal bilimler, yapay zekâ, hukuk, şiddet, mantık gibi faklı konuları birbirine eklemlenmiş bir bütünlük ve felsefi zemin içinde ele alması, akademik çalışmaları ve Kant felsefesi üzerine yapmış olduğu kapsamlı inceleme ve araştırmaları sebebiyle Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü'ne layık görüldü.Törende konuşan Çitil, " İslam dünyası çok uzun zamandır krizde. Her zaman birinci sınıf düşüncelerle bu krizler aşıldı." ifadelerini kullandı.

SELAHATTİN YUSUF NECİP FAZIL HİKÂYE-ROMAN ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Selahattin Yusuf, toplumsal ve siyasal olaylar zemininde güç ve birey ilişkilerini sorguladığı romanlarında insan ilişkilerindeki açmazları, değerlerden kopuşu, hayal kırıklıklarını, aşkı ve içsel yolculuğu popüler edebiyatın tuzaklarına düşmeden, kuşatıcı ve şiirsel bir derinlik içinde ele alması sebebiyle Necip Fazıl Hikâye-Roman Ödülü'ne layık görüldü.Törende konuşma yapan Yusuf, "Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımız sayesinde uzun farları yanan bir ülke haline geldi. Türkiye'nin artık genel/siyasal bir perspektifi var." dedi.

ALİ GÜNVAR NECİP FAZIL ŞİİR ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜ

Dr. Ali Günvar, yenilikçi tavrının yanı sıra geleneği kuşatan özgün sesiyle çok katmanlı bir şiir evreni kuran ve aynı zamanda, yayıncılık faaliyetleriyle uzun yıllardır Türk şiirine hizmet etmesi sebebiyle Necip Fazıl Şiir Ödülü'ne layık görüldü.Ödül sahibi Ali Günvar, "Ben bu ödülü; Filistin'de şehit edilen ve kendi dillerinde şiir yazdırılmayan şairlere ithafen alıyorum." dedi.

"TEMAMIZI DOĞDU BATMAYAN GÜNEŞ OLARAK BELİRLEDİK"

Programın açılış konuşmasını yapan Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Necip Fazıl Ödülleri'nin bu yılki temasına ilişkin açıklamalarda bulundu.Albayrak, "Sayın Cumhurbaşkanım, "Batmayan güneşin doğuşuna az kaldı" ifadenizde vurguladığınız gibi bu seneki temamızı "Doğdu Batmayan Güneş" olarak belirledik" ifadelerini kullandı.

Önceki yıllarda 6 kategoride devam eden Necip Fazıl Ödüllerine 4 kategori daha eklendiğini ifade eden Nuh Albayrak, "6 kategoride devam eden Necip Fazıl Ödülleri'ne bu yıl, Çocuk Edebiyatı, Görsel Sanatlar, Mimarlık ve Müzik olmak üzere 4 kategori ekledik." dedi.

"KATİL İSRAİL'İ LANETLİYORUZ"

Irak'ın kuzeyinde yürütülen Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde üs bölgesine sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan askerler için taziye dileklerini sunan Star Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, "Milletimizin güveni için feda-yı can eyleyen şehitlerimiz ile Gazze'de soykırıma uğrayan kardeşlerimize, Allah'tan rahmet diliyor, katil İsrail'i lanetliyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet tarihinin en önemli edebiyatçı ve fikir adamlarından Üstad Necip Fazıl'ın manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star Gazetesi tarafından düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri'nin 2023 yılı sahipleri, 24 TV canlı yayınında AKM'de düzenlenen görkemli törenle ödüllerini alıyor.

Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla verilen "2023 Necip Fazıl Ödülleri", Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende takdim ediliyor.

Star gazetesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle "Doğdu batmayan güneş!" teması ile sunulan ödüllerin bu yıl dokuzuncusu düzenlendi.

GECENİN TEMASI 'DOĞDU BATMAYAN GÜNEŞ'

Necip Fazıl Ödülleri her yıl hazırlanan tematik filmleriyle de ses getiriyor. 2017 yılında 'Gençlik Ruh İşidir', 2018 yılında 'Çilesiz Dava Olmaz', 2019 yılında 'Gündüz Geceye Muhtaç' ,

2021 yılında 'İnanç Zaferin Müjdecisidir', 2022 yılında ise 'Yük Kimin Omzunda?' temasıyla kısa filmler hazırlanmış, izleyenlere duygu dolu anlar yaşatmıştı.

Bu yıl ise 'Doğdu Batmayan Güneş' temasıyla hazırlanan film davetlilerin beğenisine sunuldu.

Reklam filminde 'Doğdu Batmayan Güneş' temasına şöyle vurgu yapıldı;

"Yıldızlar gibi durup dinlenme. Gece, habercisidir ardından gelen güneşin, ışığın peşine düş.

Dün bitti. Gün başladı. Güneş doğdu.

NECİP FAZIL ÖDÜLLERİ 2023

Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Turan Karataş, Doç. Dr. Ahmet Murat Özel ve Necip Tosun'dan oluşan Jüri'nin aldığı kararlar neticesinde 2023 Necip Fazıl Ödülleri'ne layık görülen isimler şöyle:

Necip Fazıl Şiir Ödülü: Ali Günvar

Necip Fazıl Hikâye-Roman Ödülü: Selahattin Yusuf

Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü: Ahmet Ayhan Çitil

Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü: Sema Bayar

Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü: Rıdvan Tulum

Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat Ödülü: Nacer Khemir

Necip Fazıl Çocuk Edebiyatı Ödülü: Figen Yaman Coşar

Necip Fazıl Görsel Sanatlar Ödülü: Selahattin Sancaklı

Necip Fazıl Mimarlık Ödülü: Samsun Üni. Ballıca Kampüsü'nde Tütün Depolarının Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'ne Dönüşümü (H. İbrahim Düzenli, A. Asım Divleli, E. Selçuk Taşar & Ahmet Yılmaz, Y. İ. Hakkı Yiğit, B. Sami Ateşçi)

Necip Fazıl Müzik Ödülü: Büşra Kayıkçı

Necip Fazıl Saygı Ödülü: Hüsrev Hatemi




Etiketler : Doğdu Batmayan Güneş Star Gazetesi NecipFazılÖdüller2023