Üç maymunu oynuyorlar

Gündem Haberleri

Türkiye’de kaos çıkarmak için Gezi kalkışmasında günlerce yayınlar yapan ve gazete manşetlerine taşıyan Avrupa medyası, Fransa’daki olaylar karşısında sessizliğe gömüldü. 

Fransa’da ‘Sarı Yelekliler’in akaryakıt zamlarını protestosuyla başlayan gösteriler dalga dalga tüm Avrupa’ya yayıldı. Fransa’nın ardından Belçika ve Hollanda sokakları yangın yerine döndü. Güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanarak bastırmaya çalıştığı eylemlere Avrupa medyası üç maymunu oynuyor. 

ÇIT BİLE ÇIKARMADILAR 

Medya, Avrupa’nın gezisini görmezden geldi. Oysa Avrupalılar, Türkiye’deki Gezi kalkışmasını günlerce haberleriyle körükledi. Ancak Fransa’daki olaylara çıtını bile çıkarmadı. Türkiye’de sokakları karıştırmak için her yola başvuran Avrupa medyası, Türkçe sayfalar bile hazırlamıştı. Alman Der Spiegel dergisi 'Boyun Eğme' manşetiyle çıkmıştı. 

SAKLAMA ÇABASI 

Fransa’da 17 Kasım’dan beri şiddetlenerek devam eden olayları Avrupa basını sayfalarına taşımadı. Türkiye’deki kaos çıkarma planına tam destek veren medya kuruluşları, tehlike kendi kapılarına dayanınca ‘etik’ kelimesini hatırladı. Hem eylemcilerin hem de polisin şiddeti, Avrupalılardan saklanmaya çalışıldı. Her şeyi bir kenara bırakan medya, ülke menfaatlerini ön planda tuttu. Gazeteciler ve televizyoncular, çıkan olayları büyütmek yerine sakinleştirmek için manşetler atıp, haberler yayınladılar. 

BİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ 

Gazete okuyan Fransızlar, Paris sokaklarını alev alev görmedi. Çatışma, yangın, yağma olayları sanki Fransa’da olmamış, her şey sakin gibi haberler yayınlandı. “Macron krizden çıkış için kelime arıyor” ve “Macron, duyuyor musun” şeklinde manşetler atıldı. Avrupalı diğer ülkeler ise olayların kendi ülkelerine sıçrama korkusuyla kör, sağır ve dilsiz gibi davrandı. 

SARI YELEKLİLER'LE MASAYA OTURDU

Fransa’da 17 Kasım’dan bu yana devam eden protestoların hedefindeki isim olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün işçi ve işveren sendikalarının liderleri ve Sarı Yelekliler'in temsilcileriyle bir araya geldi. Elysee Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıya Başbakan Edouard Philippe, Tarım Bakanı Didier Guillaume, İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Bütçe Bakanı Gerald Darmanin ve Belediye Başkanları Birliği Başkanı Francois Baroin de katıldı. Macron 10 gündür kamuoyu önüne çıkmıyordu. Fransa Cumhurbaşkanı’nın görüşmeye ilişkin bir açıklama yapması bekleniyor. 

Fransa’nın Lyon kentinde bir protestocu, polis tarafından saçlarından sürüklenerek gözaltına alındı. Görüntüler sosyal medyada büyük tepki çekti. 




Etiketler :