En önemli değer: Ahlak

Ramazan Haberleri

İlim ve edep öğrenerek güzel ahlak sahibi olan insan, toplumda örnek olarak gösterilir. Bu vesileyle büyüklerin de öğrendiklerini küçüklerine aktarıp ahlaklı insanlar yetiştirmek asli görevi olmalıdır.

Güzel ahlak, Kuran-ı Kerîm’in ve Peygamber efendimizin hedef olarak gösterdiği insanca hayatı sürdürme şeklidir. İnsan yaratılış icabı diğer canlılarla birçok özellikte benzeşir. İnsanı canlı mahlûklardan ayıran en önemli vasıflardan biri de ahlaktır. Ahlak, kesinlikle hafife alınacak bir mesele olmamalıdır. 

ANNE BABAYA SAYGI

Kâinatta insanın etrafını bozmadan ve kendisi de dejenere olmadan yaşayabilmesi ve huzurlu olabilmesi ahlakla mümkündür. Güzel ahlaklı bir insan olabilmenin altın kuralı ise anne ve babaya saygıdır.  Anne-babanın çocuk üzerinde çok büyük hakları vardır. Akıl ve iman sahibi bir insan anne-babasının duasını almaya ve onların rızasını kazanmaya gayret etmelidir.  

TEMEL ŞART MERHAMET

Anne-baba çocuklarını Allah Teâlâ’nın inancına karşı olabilecek bir harekete yöneltmediği mühletçe sözleri ve istekleri dinen yerine getirilmesi gerektir. Makbul bir ahlâkın İslâmî esaslara uygun olması şarttır. Güzel ahlaklı olmanın bir diğer şartı da merhametli olmaktır.  Güzel ahlaklı kimse insanlara da hayvanlara da bitkilere de merhamet eden etmesini bilen insandır.

Mükafata şükretmeli

İnsan, Allah’ın rızasına, rahmetine ve mağfiretine güzel ahlakla ulaştığı gibi, gerek dünya nimetlerine, gerekse ahiret nimetlerine yine bu sayede ulaşmaktadır. Dünya nimetlerine birer ilahî lütuf olarak karşılıksız ulaşan insan, bu lütuf karşısında şükretmek gibi bir ahlaki yükümlülük içindedir.




Etiketler :