Şükran Kaymak'la İftar Sofrası

Ramazan Haberleri

Şükran Kaymak'la iftar sofrası tarifleri Güneş'te...

MERCİMEK KÖFTESİ

MALZEMELER:

- 2 su bardağı kırmızı mercimek

- 1 su bardağı ince bulgur

- Yarım su bardağı zeytinyağı

- 1 adet orta boy kuru soğan

- 1 yemek kaşığı domates salçası

- 1 yemek kaşığı biber salçası

- 6-7 dal taze soğan

- Yarım bağ maydanoz

- 1 tatlı kaşığı pul biber

- 1 çay kaşığı kimyon

- 1 çay kaşığı karabiber 

- 1 tatlı kaşığı tuz (damak zevkinize göre)

- 1 adet limon 

HAZIRLANIŞI

Bir tencereye yıkanmış mercimekler konulur ve üzerine 1 litre kadar su eklenerek haşlanana kadar pişirilir. Haşlanan mercimeğin üzerine ince bulgur eklenir ve kaşıkla karıştırılır. Dikkat edelim, mercimek tamamen suyunu çekmesin çok hafif sulu kalsın ve üzerini bir kapakla kapatın mercimek ve bulgur 15 dk dinlensin. Tavaya yarım su bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı dökülür. Küp küp doğranmış soğanlar eklenir ve pembeleşene kadar kavurulur. Daha sonra soğanların üzerine salça da eklenir. 2-3 dakika kavrulduktan sonra mercimek ve bulgurumuzun üzerine dökülüp yoğurulur. Yağı az gelirse üzerine sonradan ekleyebilirsiniz. Son olarak limon suyu ve baharatları da eklenir. Doğranmış yeşil soğan ve maydanozla birlikte biraz daha yoğurup servis için köftelerden yuvarlak şekiller yapılır. Yeşilliklerle servis edilir. 

ÇITIR TAVUK 

MALZEMELER:

- 6 adet tavuk baget

- 1 adet yumurta

- 1 su bardağı cornflakes (mısır gevreği)

- Tuz

- Kırmızı toz biber

- Kimyon

- Kekik

HAZIRLANIŞI

Tavuk bagetlerin deri kısımlarını soyun. Yıkayıp, süzülmesi için süzgece bırakın. Bunun için ilk olarak bir bıçağın ucuyla tavuk bagetlere 2-3 yerinden çizik atın. Üzerine tuz, zeytinyağı, az miktar süt ve baharatları koyup, iyice harmanlayın. Daha sonra bir kaba yumurtayı kırın. Üzerine tuz ve baharatları ekleyin. Marine edeceğiniz sosu daha iyi çekecek ve daha lezzetli olacaklardır. Üzerine tuz ve baharatları ekleyin. Mısır gevreğinin ete yapışması için elinizle hafifçe bastırın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisi içine dizin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırına verin. Yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin.(Üzerleri kızarana kadar)

DAMLA SAKIZLI SÜTLAÇ

MALZEMELER:

- 5 su bardağı süt 

- 1 su bardağı kırık pirinç 

- 1 su bardağı şeker 

- 1 paket vanilya 

- 1 tatlı kaşığı damla sakızı 

- 2 bardak süt (pirinci haşlamak için)

HAZIRLANIŞI

Pirinçler yıkanır üzerine 2 su bardağı süt konarak haşlanmaya bırakılır. Sütünü tamamen çekmeye yakın 5 su bardağı süt ilave ederek kaynayıp özleşmesi sağlanır. Sonra arzuya göre damla sakızı ve şekeri eklenip 10 dakika daha kaynatıldıktan sonra kaselere boşaltılıp dinlenmesi sağlanır. Kırık pirinç kullanma sebebim daha güzel kıvam veriyor. Bu tarifle pirinç unu vs. ekleyip tadını bozmanıza gerek kalmıyor.




Etiketler :