Yoksulun hakkı zekat

Ramazan Haberleri

Dinen zenginlik ölçüsüne ulaşan Müslümanlar, malının 40’ta 1’ini zekat olarak vermekle yükümlüdür. Farz olan bu ibadeti yerine getiren kişinin, malının bereketi artar.

İslam dini toplumun huzur ve mutluluğuna büyük önem verir. Bunların gerçekleşmesi içinde bir takım esaslar koyulmuştur. Bu esaslardan biri olan Zekat, dini ölçülere göre zengin olan Müslümanların yılda bir defa malının ve parasının kırkta birini fakir olan Müslümanlara vermesidir. 

37 AYETTE GEÇİYOR

Bir yıllık borcu ve asli ihtiyaçları dışında 80.18 gr. altını veya bu miktar değerinde malı yahut parası olan kimseler, dinen zengin sayılır. Zekat, Kuran’ı Kerim’de namaz ile birlikte 37 yerde geçmektedir. Zekatın üzerinde bu kadar çok durulması onun dinimizde büyük öneme sahip olduğunu göstermektedir.  

NİMETLERE ŞÜKRÜN İFADESİ

Zekat verilip verilmemesi kişilerin isteğine bırakılmamıştır. Fakirin hakkı ve zenginin yerine getirmesi gereken bir ibadet olarak emredilmiştir. Nimetlere şükrün bir ifadesi olan zekatın ihtiyaç sahiplerinin yaralarını sarmak sıkıntılarını gidermek gibi birçok hikmetleri bulunmaktadır. 

İNCİTMEDEN VERİLMELİ

Ancak bu ibadeti yerine getirirken, fakir ve muhtaç kimseleri incitmemeye, rencide etmemeye kesinlikle özen gösterilmelidir. Mümkünse sağ elimizin verdiğini sol elimiz görmemelidir. Zekat vermek malı eksiltmez, aksine bereketini artırır.

FITIR SADAKASI

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak belirli kimselere verilen bir sadakadır. Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte öncesinde de verilen fitre miktarının bu sene için 19 lira olduğu Diyanet tarafından açıklanmıştı.




Etiketler :