Baş ağrısını önleyen tüyolar

Sağlık Haberleri

Açlık ve susuzluk kan basıncında ani hareketlenmelere sebep olarak baş ağrısına neden olabiliyor. Sahur ve iftarda doğru besinleri tüketerek bu sorundan kurtulmak mümkün.

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle, uzun saatler süren açlık ve susuzluğun yanı sıra sağlıklı beslenme kurallarına uymamak baş ağrısını tetikleyebiliyor. Bu ağrıdan en çok da oruç tutan migren hastaları yakınıyor. Özellikle gece sahura kalkmayıp tüm gün aç dolaşan migren hastaları, ‘açlığa' bağlı migren ataklarıyla baş etmek zorunda kalabiliyor. 

15 DAKİKA BEKLEYİN

Aynı zamanda aşırı stresli bir ortamda yaşayan kişilerde de gerilim tipi baş ağrısına sıkça rastlanıyor. Ağrı, hafif veya orta şiddette seyrettiği için günlük aktiviteleri çok fazla etkilemese de oruç tutarken ağrı kesici ilaçların kullanılamaması nedeniyle can sıkıcı bir tablo oluşabiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Haluk Caneroğlu, oruç tutarken pek çok kişinin ortak sorunu olan baş ağrısının önüne geçilebileceğine dikkat çekerek şu önerilerde bulunuyor:  

İftarda, kan basıncını hızla yükseltmeyecek çorba ve salata gibi hafif, az yağlı ve posa miktarı fazla besinlerle başlayın. Örneğin iftarı çorbayla açın ve 15 dakika sonra ana yemeğe geçin. Ana yemekte de mideyi zorlamayacak besinler tüketin. 

Vücut susuz kaldığında strese bağlı hormonlar yükselir. Bu da damarların daralmasına yol açarak, baş ağrısının oluşmasına neden olur. Baş ağrısının önüne geçmek için bol su içerek vücudunuzun susuz kalmasını önleyin. 

METABOLİZMA HIZLANIYOR

Migren hastaları sahura kalkmadan tüm gün aç dolaştıkları takdirde, ‘açlığa' bağlı migren atakları gelişebiliyor. Bunun nedeni ise açlıkla susuzluğun vücutta stres yaratması ki bu da tansiyonun yükselmesine yol açabiliyor. Kan basıncının yükselmesine bağlı olarak da şiddetli baş ağrısı ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla baş ağrısından korunmak için mutlaka sahura kalkın ve uzun saatler aç kalmamanız için yemeğinizi son saatlerinde yiyin. 

Sahurda şekerli besinler tüketmek yerine proteinden zengin olanları tercih edin. Yenilen şekerli besinler metabolizmayı hızlandıracağından, proteinli besinleri tercih etmek tokluk süresini uzatıyor. 

Fıstık, incir, süt ürünlerinden yoğurt, peynir gibi besinler migreni tetiklediği için bunlardan uzak durmanızda fayda var. 

Atak tetiklenir 

Açlık, migrenin birçok türünü tetiklemektedir. Dolayısıyla bir migren hastası oruç sırasında ciddi migren ataklarıyla karşılaşabilir. 

NEFES EGZERSİZİ YAPILMALI 

İlaçlarını düzenli ve oruca uygun bir şekilde kullanabilecek olan kişilerin oruçlarını tutabileceğini ancak bu kişilerin Ramazan boyunca hafif ve orta şiddette baş ağrısı yaşayabileceklerini belirten Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Hafif ve orta şiddette bir ağrıysa kişi nefes ya da gevşeme egzersizleriyle bu ağrıyı geçirebilir” açıklamasında bulundu. Ağrıyı azaltma üzerine yapılan egzersizlerin ağrı kontrolünde çok faydalı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Ağrılar için nefes ve gevşeme egzersizleri yapılabilir” dedi. 

BUZLA MASAJ YAPIN

Prof. Dr. Ayşen Yücel, kişinin kendi kendine kaslarını gevşettiği egzersizlerin önemine değinerek, “Bu egzersizlerin sessiz, sakin bir ortamda, mümkünse sevilen bir müzik eşliğinde yapılması çok faydalı olur. Ayrıca başka bir şeyle uğraşılabilir, müzik dinlenebilir veya kişiyi rahatlatan herhangi bir şeyle ilgilenilebilir. İmkân varsa, loş ve sessiz bir ortamda uzanıp temiz hava almaya çıkılabilir” şeklinde konuştu. 

EŞARPLA SIKILABİLİR

Prof. Dr. Ayşen Yücel, ayrıca migren ağrısı sırasında başı bir eşarp veya tülbentle sıkmak, başın üzerine buz veya soğuk uygulamanın atağı geçirmede oldukça yardımcı olduğunu da vurguladı.

İlaç saatleri sahur ve iftara göre düzenlenmeli 

Prof. Dr. Ayşen Yücel, sık atağı olanlar ve çok şiddetli atak geçiren hastaların ağrının geleceğini hissederek önceden ilaç aldıklarını vurguluyor:  “Ancak oruç sırasında ilacı alamayacakları için bu kişilerin çok şiddetli atak geçirme olasılığı vardır. Bu durum, kişiden kişiye farklılık gösterdiği için mutlaka kişi kendini test etmeli. Şiddetli ağrı çeken kişiler, ağrıyı ciddiye alıp oruç tutmakta ısrar etmemeli.”




Etiketler :