Reflü bir hastalık değildir

Sağlık Haberleri

Göğüste yanma, ağrı ve ağza acı su gelmesiyle kendini gösteren reflüden kurtulmak için küçük değişiklikler yapmanız yeterli. Acı, ekşi, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durun, besinleri yavaş çiğneyin.

Birçok şeyin olduğu gibi hastalıkların da modası olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, “Mesela, bir zamanlar migren çok popülerdi. Sonra, gastrit, kolit, ülser, alerji, astım, modern zaman hastalıkları olarak ‘kadınların altın günlerinin’ tek konusu olma şerefini senelerce taşıdılar. Şimdi devir reflü devri! Bundan 10-15 sene önce doktorların bile adını bilmedikleri ‘tıbbın bu son harikası’ astımı, alerjiyi, kanseri, hepatiti, damar sertliğini, AIDS’i kıskandıracak bir şöhrete ulaştı. Üstelik ses kısıklığından öksürük ve astıma, geniz akıntısından sinüzit ve otite, zatürreeden farenjit ve larenjite reflüyle ilişkilendirilmeyen hastalık da kalmadı. Kapsama alanı ‘el kadar bebekleri’ içine alacak kadar genişledi” dedi. 

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta / Göğüs Hastalıkları Uzmanı

FİZYOLOJİK BİR OLAYDIR

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta şunları dile getirdi: Önce şunu bilmelisiniz ki reflü bir hastalık değildir. Bu, sağlıklı insanlarda da görülen fizyolojik bir olaydır. 'Reflünün Türkçe karşılığı geriye akıştır. Burada sözü edilen, esasında gastro-özofagal reflüdür, yani mide muhtevasının ve asidinin yemek borusuna kaçmasıdır. Normalde, yemek borusunun alt ucunda sifinkter ismi verilen halka şeklindeki kasların kasılması sayesinde midedeki sıvı ve besinlerin yemek borusuna geçmesi engellenir. Ancak, reflü sağlıklı kişilerde de (özellikle de yemeklerden sonra) kısa süreli olarak meydana gelir. Reflü, yemek borusuna zarar vermez ve herhangi bir belirtiye de yol açmaz yani fizyolojik bir durumdur.  Mide fıtığı, şişmanlık, gebelik, sık kusmalar gibi çeşitli sebeplerle bu sifinkterin gevşemesi, mide asidi ve yiyeceklerin yemek borusuna kaçmasını, yani reflüyü kolaylaştırır. 

İLTİHABA NEDEN OLUR

Uzun süre ve fazla miktarda olan reflü de bazı kişilerde zamanla yemek borusunun alt ucunda iltihaba yani özofajite yol açabilir. İşte, reflü yemek borusunda iltihaba ve çeşitli belirtilere sebep olduğunda, masum bir olay olmaktan çıkar ve o zaman bir hastalık (reflü) olarak kabul edilir.  Reflü hastalığının en önemli belirtisi, göğüs kemiği arkasında ağrı olmasıdır. Bu, yemeklerden sonra ve geceleri şiddetlenen, öne eğilmekle artan, yanma şeklinde bir ağrıdır. Bazı kişilerde, ağza midedeki besinlerin ya da acı su gelmesi, geğirme ve yutma güçlüğü gibi şikâyetler de görülebilir. 

TEDAVİ NE ZAMAN GEREKİR?

Reflü hastalığının tedavisinde ‘proton pompası inhibitörleri’ ve ‘aljinik asit’ ihtiva eden ilaçlar kullanılır. Şikâyetleri, yukarıdaki tedbirlerle düzelmeyen hastalarda, bu ilaçların belirli bir süre düzenli olarak uygulanmasıyla çok iyi sonuçlar alınır. Proton pompası inhibitörleri, asit salgılanmasını ve böylece yemek borusuna doğru çıkan mide asit miktarını azaltarak etkili olur. Aljinik asitli ilaçlar ise yemek borusunun yüzeyini kaplayarak mide asidinin etkisini azaltırlar. İlaç tedavisiyle düzelmeyen çok az sayıda hastada ise endoskopik yöntemler ve cerrahi tedaviler gündeme gelir. 

BUNLARA DİKKAT! 

- Her şikâyeti olan hastada hemen ilaçlara sarılmak doğru değildir. Bazı basit hayat tarzı düzenlemeleriyle birçok kişiyi rahatlatmak mümkündür

- Yemek yerken acele etmeyin, besinleri yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yiyin

- Hazmı güç olan yemeklerden kaçının. Çok acı, ekşi, baharatlı ve kızartma yiyeceklerden uzak durun 

- Yemek yedikten sonra 3-4 saat geçmeden yatar pozisyona geçmeyin.

- Yatarken başınızı yüksekte tutun

- Alkol ve sigarayla fazla çay, kahve ve kolalı içeceklerden uzak durun

- Mide asidini artıran ilaçlara (mesela, aspirin ve ağrı kesiciler) dikkat edin 

- Karnınızı sıkı saran kemer ve dar etek, pantolon gibi giysileri kullanmayın

- Öne doğru eğilmekten kaçının

- Fazla kilolarınızı kısa zamanda vermeye çalışın.




Etiketler :