Reflüye karşı 10 öneri

Sağlık Haberleri

Karaağaç çayı içip, sakız çiğneyerek reflü şikayetini azaltmak mümkün. Daha kalıcı çözümler için de uzmanların 10 önerisi var! 

Reflü, mide içeriğinin kişiyi rahatsız edici bir biçimde yemek borusuna doğru kaçarak şikayetlere neden olmasıdır. Göğüs orta bölgesinde yanma ve ağza gıda parçacıklarıyla birlikte acı su gelmesi, reflü hastalığıyla ilişkili tipik şikayetler olup tekrarlayan farenjit, larenjit, sinüzit, kronik öksürük, astım ve diş çürükleri de atipik şikayetler olarak ortaya çıkabilir. Türkiye’de her 4-5 kişiden birinde görülen reflünün tanısı, endoskopik olarak yemek borusunun görüntülenmesi veya kateter kapsül kullanılarak yemek borusunun asit maruziyetinin gösterilmesiyle konulur.  

YEMEKTEN SONRA SAKIZ ÇİĞNEYİN

Yapılan araştırmalara göre, yemekten 30 dakika sonra şekersiz sakız çiğnemek, mide asidinin dengelenmesini sağlıyor. Bunun nedeni ise sakız çiğnemenin tükürük üretimini artırması ve salyanın fazla mide asidinin vücuttan daha çabuk atılmasını sağlamasıdır. 

1- Yemekler sık aralıklarla ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Lifli gıdaların tüketilmesi, reflü gelişimini azaltır. Kafeinli içecekler, baharatlı ve tuzlanmış gıdalar, gazlı içecekler, yağlı gıdalar ve çikolata reflü yakınmalarını arttırır. 

2- Gece atıştırmaları reflü yakınmalarını belirgin şekilde artırır. Yatmadan 3 saat önce yemek yenilmemesi reflü şikayetlerini azaltacaktır. 

3- Özellikle gece reflü yakınması olan hastalarda yatak başının 15-20 santim kadar yükseltilmesi ve sol yan pozisyonda yatılması reflü şikayetlerini azaltır. Sırtüstü ve sağ yan pozisyonda yatılması iyi gelir.

4- Sigara içmek, miktarına bağlı olarak reflü yakınması gelişiminde önemli bir risk faktörüdür. Sigara ve alkol tüketiminin kesilmesi reflü yakınmalarını azaltacaktır. 

5- Obezite, karın bölgesi yağlanmasında artış ve artmış vücut yağ dokusu reflü için risk faktörleridir. 

6- Reflü şikayetleri olan hastalarda kilo vermek yakınmaları belirgin biçimde azaltacaktır. 

7- Ağırlık kaldırma ve mekik gibi egzersizler iyi gelmez. Ancak, hafif-orta düzey egzersizlerle (tempolu yürüme, yüzme, aerobik egzersizler gibi) reflü şikayetlerinde azalma sağlanabilir. 

8- Dar çamaşırlar ve kıyafetler karın içi basınç artışına neden olduğundan reflü şikayetlerini artırır. Reflü hastalığı olanların sıkmayan rahat kıyafetler giymesi önerilir. 

9- 50 yaşın üzerinde yeni başlayan reflü yakınması olanlar veya 5 yıldan uzun süredir haftada birden fazla reflü atağı olanların endoskopi yaptırması gerekir. 

10- Ailesinde yemek borusu kanseri öyküsü olanlarla kilo kaybı, kansızlık, yutma güçlüğü gibi alarm semptomu olan hastaların yaşına bakılmaksızın endoskopi ile değerlendirilmeleri gerekir. 

Mideyi yatıştıran karaağaç çayı

Reflü tedavisinde sık sık önerilen karaağaç çayı mideyi yatıştırır ve mide zarıyla yemek borusu üzerinde ince bir tabaka oluşturarak reflüye bağlı belirtileri hafifletir. Karaağaç çayını hazırlamak için 2 bardak sıcak suya 2 yemek kaşığı karaağaç kabuğu tozu dökün ve yoğun kıvama gelinceye kadar karıştırın. 2-3 dakika demlenmesi yeterli olacaktır. Bu çayı yemeklerden sonra günde 3 kez içebilirsiniz. Hatmi kökü de aynı karaağaç çayında olduğu gibi yemek borusunda koruyucu bir katman oluşturarak mide asitlerinin yakıcı etkisine karşı korur. Hatmi kökü çayını bir büyük su bardağında 3-4 tatlı kaşığı kurutulmuş yaprak atarak hazırlayabilirsiniz. 

Sık görülen belirtiler

Göğüs ağrısı: Mide asidi, mide de bulunan gıdaları parçalamak için kullanılır. Mide zarının yapısı bu aside uygun olduğu için midede bir sorun yaşanmaz. Ancak mide asidi yemek borusuna çıktığı zaman yemek borusu asidin etkisiyle yanmaya başlar. Bu yanmayı göğsümüzde ağrı olarak hissederiz. Bu ağrılar genellikle yemek sonrasında, mide asidinin salgılandığı zamanlarda oluşur. Sindirimi zor, aşırı baharatlı yemekler yediyseniz, bu gıdaların sindirimi için mide daha fazla asit salgılar ve reflünün neden olduğu ağrılar daha uzun süreli olur.   

Ses kısıklığı: Sesiniz kısıldığında gribe yakalandığınızı ve soğuk algınlığının ilk aşamalarını yaşadığınızı düşünebilirsiniz. Ancak bunun nedeni reflü olabilir. Mide asidi yemek borusunda ilerleyip ses tellerinin bulunduğu bölgeye gelip onları tahriş edebilir. 

Boğaz ağrısı: Reflünün, genellikle soğuk algınlığıyla karıştırılan bir diğer belirtisi de boğaz ağrısıdır. Mide asidinin tahriş ettiği yemek borusunda ağrılar görülebilir. Eğer soğuk algınlığının hapşırma ve burun akıntısı gibi diğer belirtilerini yaşamadan sadece boğazınız ağrıyorsa bu reflü belirtisi olabilir. 

Öksürük: Öksürük, göğüs ağrısı kadar yaygın bir reflü belirtisi değildir ancak reflüsü olanlarda ara ara görülebilir. Öksürük akşam saatlerinde, özellikle yemek sonrasında artar. 

Mide bulantısı: Mide bulantısı pek çok farklı sağlık sorunu nedeniyle yaşanabildiği için bulantıya reflünün neden olup olmadığını belirlemek pek kolay değildir. Ancak bazı kişilerde reflü sadece mide bulantısıyla kendini belli edebilir.




Etiketler :