Uyutan çay

Sağlık Haberleri

Papatya, ıhlamur ve lavantayla hazırlayacağınız çay sayesinde rahatça uykuya dalabilir, sabahları dinç kalkabilirsiniz.

Yeterli ve kaliteli uyunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği, bedenin yenilenmesine ve iyileşmesine fırsat verdiği biliniyor. Kaliteli ve yeterli uyku, bağışıklık sistemini güçlendirirken vücudu enfeksiyonlara karşı da koruyor.

HASTALIKLARI TETİKLER 

Birkaç gece üst üste uykusuz kaldığınızda grip, nezle gibi hastalıklara karşı daha dirençsiz olursunuz. Kronik uykusuzluğun kalp için en az sigara kadar zararlı olduğu da biliniyor. Uyurken salgılanan büyüme hormonunun görevlerinden biri de damarları onarmaktır. Bu hormonun azlığı kalp krizi riskini artırır. Uyku, vücuttaki açlık hormonu ghrelin ve tokluk hormonu leptin değerlerini etkiler. Uykunuzu alamadığınız zaman açlık hormonu ghlerin yükselirken, tokluk hormonu leptin düşer. Bu yüzden gün içinde daha çok yemek yeme ihtiyacı hissedersiniz. Bu da kilo alımına neden olur. Uyku, beynin zararlı toksinleri atabileceği tek zamandır. Bu toksinlerin birikmesi ise bunama ve alzheimer riskini önemli ölçüde artırır. 

YATMADAN YARIM SAAT ÖNCE İÇİN 

Uykusuz kaldığınızda artan ghrelin hormonu, yediklerinizin özellikle karın bölgesinde depolanmasına neden olur. Bu da insülin direncine  ve diyabete zemin hazırlar. Bitkisel tedavi uzmanları uykusuzluğa çare olarak 'papatya, ıhlamur ve lavantayla hazırlanan bitki çayını öneriyor. Bu çay uyku getiriyor, kaliteli uyumayı sağlıyor. Uzmanlar çayın tarifini şu şekilde veriyor: 'Birer tatlı kaşığı papatya, ıhlamur ve lavantayı porselen ya da cam bardağa koyun, üzerine kaynar su ekleyerek 10 dakika demleyin. Bu bitkilerin içindeki apigenin maddesi uyku getirir. Geceleri yatmadan yarım saat önce içilmelidir.'

Ihlamur, lavanta ve papatya aynı zamanda rahatlatıcı etki de yapıyor. 

BUNLARA DİKKAT

- Geç saatlere kadar televizyon seyretmeyin.

- Hafif gıdalar yiyin ve tok karnına uyumayın.

- Uyku düzeninize sadık kalın. 

- Yatmadan önce duş alın.

- Telefon veya bilgisayarınızı yatağa almayın. 

- Çarşaflarınızı temiz tutun. 

- Uyumadan önce çay ya da kahve içmeyin.

- Orta sertlikte bir yatak kullanın. 




Etiketler :