Karadeniz'de sel felaketi: Can kaybı 27'ye yükseldi

Yaşam Haberleri

Afetin boyutu büyüyor. Ege ve Akdeniz'deki orman yangınlarıyla mücadele eden Türkiye, bu kez Batı Karadeniz'deki sel felaketiyle karşı karşıya. Dereler ve çaylar taştı, evler yıkıldı. AFAD'tan yapılan son dakika açıklamasında Kastamonu'da 25, Sinop'ta 2 kişi öldü. Bartın'da ise 1 kişi kayıp.

Batı karadeniz'de önceki gün sabah saatlerinden itibaren etkili olan kuvvetli sağanak yağışlardan sonra Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta sel ve heyelanlar yaşandı. Kastamonu'da su altında kalan ilçelerde köprüler yıkıldı, araçlar sürüklendi, vatandaşlar mahsur kaldı. Kastamano'da 25, Sinop'ta 2 kişi öldü. 5 bin 400 nüfuslu Kastamonu'nun Bozkurt ilçe merkezinden geçen Ezine Çayı taştı. Su seviyesi bazı bölgelerde 4 metreye kadar yükseldi. Ezine Çayı kenarında bulunan bir bina çökerken, yanında bulunan 2 binada ağır hasar oluştu.

ÜÇ YOLDAN TAHLİYE

Binalarda mahsur kalan vatandaşlar AFAD ekipleri tarafından botlarla, iş makineleriyle ve helikopterle tahliye edildi. Bartın Akörensöküler Köyü'nde ise Arife Ünal (85) kayboldu.

KADIN BÖYLE KAYBOLDU

Bozkurt'ta sel sularına kapılan bir kadın suların sürüklediği tomruk ve ağaç parçaları arasında kurtarılmayı bekledi. NTV'de yayınlanan görüntüleri felaketi yaşayan Sinan Kayalıca çekti. Kayalıca, 2-3 dakikalık bir mücadelenin ardından kadının gözden kaybolduğunu anlattı.

Bozkurt ilçesinde yaz tatili için anneleri ile İstanbul'dan gelen 12 yaşındaki ikizler Ecrin ve İclal Yücel de babaanneleri Ayşe Remziye Yücel ve dedeleri Nadir Yücel ile birlikte binanın çökmesiyle sel sularında kayboldu.

Orhan, Nebahat Kalabık çifti ve çocukları Yusuf (6) ile Orhan'a (11) ulaşılamıyor.

HAYATLARINDAN ENDİŞELİLER

Kastamonu Bozkurt'ta yaşayan Mehmet Yalçın, selin olduğu gün ablasıyla konuştuklarında 1. kattan 8. kata çıktığını söylediğini belirtti. Yalçın, "İki yeğenim çok korkuyordu. Hiç irtibat kuramadık" dedi. Yeğeninden ve onun 2 çocuğunun hayatından endişe ettiklerini belirten Sultan Ergün, "Biri 4 yaşında, biri 11 yaşında. Korkuyoruz" dedi.

353 KİŞİ KURTARILDI

Milli Savunma Bakanlığı Sinop, Bartın ve Kastamonu'da 353 kişinin helikopter lerle güvenli bölgelere tahliye edildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Sinop'ta helikopterle kurtarılan bir ailenin görüntülerini paylaştı.

1963'TEKİ SELDEN DAHA KÖTÜ'

Ayancık'ta, 3 köprünün 2'si yıkdı. İlçe halkı, bölgede 1963'te yaşanan afeti anımsatarak, son yaşanan selin, daha büyük olduğunu dile getirdi.

METREKAREYE 240 KİLO YAĞIŞ

Sinop Ayancık'ta metrekareye 240 kilo yağış düştü. Bölge halkının evlerinde mahsur kaldığı, sel ve taşkının hasarı gün ağarınca ortaya çıktı. Evle işyerlerinin zemin ve bodrum katları selin sürüklediği moloz, taş ve odunlarla kaplandı; otomobiller balçığa gömüldü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Afetin izlerini kaldıracağız, cansiperane çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz" dedi.

286 KÖYDE ELEKTRİK KESİK

Bartın: 300 afetzede tahliye edildi. 208 personel görevlendirildi.

Kastamonu: 210 kişi tahliye edildi. 777 personel görevli, Bozkurt'ta 2 helikopterin tahliye faaliyeti sürüyor.

Sinop: 106 afetzede 2 helikopterle tahliye edildi. 585 personel görevli. Ayancık'ta 4 helikopterle tahliye çalışmaları sürüyor. Bartın'da 4, Kastamonu'da 194, Sinop'ta ise 88 köye elektrik verilemiyor.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN TALİMAT! DEVLET SEFERBER

Başkan Erdoğan, bölgedeki bakanlardan durum, tahliye çalışmaları ve gelişmeler hakkında anlık bilgi alıyor. Valiler ve kaymakamlarla da telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan, devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu ve yaraların sarılması için vatandaşların yanında bulunduğunu belirtti.