Berat ne demektir, Berat Kandili önemi nedir? İşte SMS'lik uzun ve kısa hadisli, ayetli ve resimli Berat Kandili mesajları

Yaşam Haberleri

Berat Kandili mesajları hadisli, resimli haberimizin içerisinde yer alıyor. En güzel Berat Kandili sözleri haberimizin içerisinde yer alıyor. Müslüman vatandaşlar “Berat Kandili mesajları 2019! En güzel, resimli Berat Kandili mesajları, sözleri” sorgusunu yapıyor. Şaban'ın yarısı anlamı da taşıyan Berat Kandili, mübarek 3 aylar içerisinde olan Şaban ayının 14. gününü 15. güne bağlayan gecedir. Müslümanlar için Berat Kandilinde sevdikleri ile kandilleşmek çok önemlidir. Vatandaşlar 2019 Berat Kandili mesajlarını araştırıyor. İşte, Berat Kandili mesajları…

Bu anlamlı günde müslümanlar Berat Kandili mesajları hadisli, resimli, en güzel Berat Kandili sözlerini araştırıyorlar. Birbirini hatırlama, dua etme ve kandili kutlama müslümanlar için kandillerin ortak paydası anlamı taşıyor. Berat Arapçada temize çıkma anlamına gelir. Şaban ayının 14. gününü 15. güne bağlayan gecenin adı Berat Gecesidir. Müslüman vatandaşlar tarafından merak edilen berat kandili mesajlarını haberimizin devamında bulabilirsiniz.

İşte yanıtı…

BERAT KANDİLİ RESİMLİ MESAJLARI

* Ellerin semaya, dillerin duaya, gönüllerin mevlaya yöneldiği bu mübarek geceni kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim. Berat Kandiliniz Mübarek Olsun…

* Gün vardır, bin yıldan uzun gelir bize, bir yıl vardır bir günden kısa gelir bize. Bire bin yazılan bu gecede dua edelim Rabbimiz’e. Berat Kandiliniz Mübarek Olsun…

* Kim canı gönülden iman eder, kalbini her türlü günah, nifak ve bozgunculuktan temiz tutar, dili ile doğru ve tatlı konuşur, endişeye düşmeden haline razı olur, doğru ve güzel huylu olursa gerçekten mutluluğa erer. İyi Kandiller…

* Konsun yine pervazlara güvercinler, hu hulara karışsın aminler,mübarek akşamdır, gelin ey Fatihalar, Yasinler…. Berat Kandiliniz Mübarek Olsun…

* Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbi’ne kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku, Allah indinde misk kokusundan daha hoştur. Berat Kandiliniz Mübarek Olsun…

* Bu günlerin feyzi üzerinize, rahmeti geçmişinize, bereketi evinize, nuru ahiretimize, sıcaklığı yuvamıza dolsun. Berat Kandiliniz mübarek olsun..

* Bu güzel gecelerin feyzi üzerinize, rahmeti geçmişinize, bereketi evinize, nuru ahiretinize, sıcaklığı yuvanıza dolsun. Berat Kandiliniz mübarek olsun.

* Bugün ellerini semaya gönlünü Mevla’ya aç, bugün günahlardan olabildiğince kaç, bugün en gizli incilerini onun için saç. Çünkü bugün Berat kandili, kandilin mübarek olsun.

* Duanız kabul, ameliniz makbul hizmetiniz daim olsun. Saadetiniz kaim olsun. Berat Kandiliniz Mübarek Olsun.

* Gül bahçesine girenler gül olmasa da gül kokarlar, kainatın en güzel gülünün kokusu üzerinizde olsun bu gece. Berat Kandiliniz mübarek olsun.

* Günler bize dostların güzelliği ile, geceler onların duaları ile mübarek oluyor. Umudumuz dostların hediyesi, duamız sizlerin sevgisi. Berat Kandiliniz mübarek olsun..

* Her müminin, riayet etmesi ve vefalı olması gerekli olan hususlar şunlardır:Din saygısı, edebe saygısı ve sofra saygısı. Berat Kandiliniz Mübarek Olsun…

Berat Nedir?

Beraa kelimesinden türeyen Arapça bir kelime olan berat, günahların, hataların, kusurların bağışlanması için af kapılarının açıldığı ve tövbe edip Allah’a yakarılan mübarek bir gün olarak bilinmektedir. Berat kelimesi, Türkçe de bilinen anlamıyla beraat etmek, özgürlüğe kavuşmak, yükten ve cezadan kurtulmak anlamına gelir.

Berat Kandili Ne Demek?

Müslümanlarca mübarek sayılan ve gündüzü oruçla gecesi namaz ve duayla ihya edilen gecelere kandil geceleri denilmektedir ancak kandil kelimesi Osmanlılar döneminde, II. Selim (1566-1574) zamanında cami ve minarelerin kandillerle aydınlatılmaya başlamasından sonra anılır olmuştur. Berat kandili ise mübarek üç aylardan ikincisi olan Şaban ayının 15. gecesine verilen isimdir.

Bu tür gecelerin yaygınlaşarak gelenek haline gelmesi İslamiyet’in başından beri değil, dördüncü yüzyıldan sonra adet haline gelmiştir. Bazı İslam alimlerine göre insanların bu günlerde oruç tutması ve geceyi namaz ve zikirle geçirmesi sakıncalı değildir ancak bunun kural sayılması bidattir görüşünü savunmaktadırlar.

Bazı alimler insanların bu geceleri vesile bilerek oruç tutmalarını ve namaz kılmalarını güzel amel olarak kabul edip yapılmasında sakınca görmemişlerdir. Ancak unutulmaması gereken, peygamberimizin (sav) döneminde ve uygulamalarında bu tür özel gece kutlamaları bulunmamaktadır. Müslümanlar bu gecelerde namaz kılabilir, gündüzlerini oruçla geçirebilirler ancak bunu farz olarak algılamamaları gerekir.

Berat Kandili Önemi Nedir?

Berat kandili olarak kabul edilen Şaban ayının 15. gecesi hakkında sahih olduğu iddia edilen rivayetler olduğu gibi bu rivayetlerin sahih olmadığını kabul eden alimler de bulunmaktadır. Bazı alimler ise Müslümanların güzel davranış ve amellerini artıran bu tür kutlamaları sakıncalı bulmamışlardır.

Berat gecesinin önemine dair oldukça geniş açıklamalarda bulunulmuş ve bu gecenin ihya edilmesi hakkında çok fazla zikir ve amel bildirilmiştir. Kaderin ve rızıkların tayin olduğu ve ölümlerin bu gece yazıldığına dair pek çok haber nakledilmiştir. Rahmet gecesi, mübarek gece, leyl-i şaban, sak (belge) gecesi gibi farklı isimlerle anılan berat gecesi İslam aleminde önemli bir yere sahiptir.

Kandil geceleri, fırsat geceleri olarak bilinmekte ve bu günlerde geçmişin hatalarının bağışlanması, kusurların örtülmesi ve eksikliklerin tamamlanması olarak bilinmektedir. Hayatın durakları gibi adeta durularak hayatı tekrar gözden geçirmek, muhasebe yapmak, kendini değerlendirmek, tartmak-biçmek ve hatalardan pişmanlık duyarak Allah’ın affına sığınmak, bağışlanma ve beraat istemek anlamlarını taşımaktadır.

Berat Kandili’nin önemini artıran ve Müslümanları bu mübarek gecede namaza, zikre ve istiğfara, gündüz ise oruca sevk eden birçok neden bulunmaktır. Peygamberimizden (sav) bildirilen hadiste bu ayın kendisine ait olduğu ve bu ayda kendisinin şefaat eden olarak tayin edildiğini bildiren rivayetler bulunmaktadır. Berat gecesi insanların bir sonraki yıla kadar rızıklarının, ecellerinin ve kaderlerinin yazıldığı gece olarak kabul edilmektedir.

İbni Abbas’tan rivayet edildiğine göre Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandili gecesinde, bu geceden gelecek seneye kadar meydana gelecek olan olayların hepsini melekler deftere yazarlar. Bu defterde herkesin ayrı ayrı rızkı, eceli ve doğumu belirlenir ve takdir olunur. Bu gece yapılan dualarla Müslümanlar kendi başlarına gelecek musibetleri defetmek, bağışlanma dilemek ve böylelikle haklarındaki hükmü dua ile değiştirmek isterler.

Mübarek Berat Kandili gecesi rızıkla ilgili defterler Mikail as’a, dünyada sel, deprem, afet ve savaşlarla ilgili defter Cebrail as’a, amellerle ilgili defterler İsrafil as’a ve ölümle ilgili defterler de Azrail as’a verildiği rivayet edilir. Fahreddin er-Razi"nin görüşüne göre bu defterler Berat Kandili gecesi düzenlemeye açıktır. Bu düzenleme Ramazan gecesi içinde olan Kadir Gecesi’ne kadar açık kalır.

Kadir gecesine kadar af ve bağış kapıları açık kalır ve bu yüzden Ramazan ayı tövbe ve istiğfar ayı olarak bilinmektedir. Müslümanların bu günleri ihya etmeleri, geçmiş hatalarına dönmemeleri ve geçmiş hatalardan Allah’a sığınmaları için vesile sayılmıştır. İnananların geçmiş günahlarından beraat etmeleri ve gelecekte kendileri hakkında yazılan musibetleri defetmeleri anlamında beraat gecesi adıyla anılmıştır.




Etiketler : berat kandili berat kandili mesajları kandil mesajları