Sinop, Bartın ve Kastamonu'da sel felaketi

Yaşam Haberleri

Sinop, Bartın ve Kastamonu'yu sel vurdu. Çok sayıda evi su bastı, araçlarda büyük hasar meydana geldi. Yüzlerce eve elektrik verilemiyor. Hava desteğiyle yürütülen tahliye çalışmaları aralıksız sürüyor.

Bartın'ın Ulus İlçesi'ne bağlı Kumluca ve Abdipaşa Belediyesi ve çevre köylerde başlayan aşırı yağış dere taşmalarına neden oldu.

Ulus Akörensöküler Köyü'nde kaybolan bir vatandaşı arama çalışmaları Bartın, Ankara, Sakarya, Samsun ve Kırıkkale AFAD il müdürlüklerinden 42 personel, 1 arama köpeği, 10 araç, 1 bot ve 4 motopomp ile devam ediyor. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 17 kişilik arama kurtarma timi ve 3 araç, İstanbul'dan 6 kişilik jandarma su altı arama timi bölgeye sevk edildi. Sağlık Bakanlığı'ndan 7 ambulans, 1 UMKE ekibi ve ilçe itfaiye ekipleri olay bölgesinde görev yapıyor.

Karabük - Bartın yolu Bahçecik mevkiinde yoğun yağış sonucu bir köprüde meydana gelen göçük nedeniyle yaralanan 13 kişiden 8'inin tedavisine devam ediliyor. Ulus İlçesi'ne bağlı 6 köye elektrik verilemiyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 11 Ağustos 2021 tarihinde Ulus'ta 90 mm yağış düşmüş olup kuvvetli yağışların 12 Ağustos 2021 Perşembe günü öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.

KASTAMONU

Kastamonu genelinde başlayan şiddetli yağışlar Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçelerinde etkili oluyor.

Kastamonu, Çankırı, Karabük, Çorum, Amasya, Sakarya, Zonguldak, Düzce, İstanbul, Kayseri, Diyarbakır AFAD il müdürlüklerinden 60 personel, 4 dalgıç, 5 bot, 9 araç, 11 motopomp ile daha önce Rize'de görevlendirilen 27 personel, 2 bot ve 9 araç bölgeye sevk edildi.

Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 56 arama kurtarma personeli hava yoluyla bölgeye sevk edildi. 67 sağlık personeli, 10 ambulans ve 10 UMKE ekibi, itfaiye ekipleri, jandarma ekipleri, Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü ekipleri ile DSİ ve Karayolları araçları bölgede çalışmalarını sürdürüyor. İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, 39 personel ve 12 araç olay bölgesine sevk edildi.

Genelkurmay Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 2 helikopter havadan destek vermek üzere bölgeye sevk edildi.

Kastamonu Azdavay karayolu ulaşıma kapandı. Kastamonu genelinde 213 köye elektrik verilemiyor. Samsun AFAD il müdürlüğünden 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edildi. Bölgeye, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı aracılığıyla ilave mobil baz istasyonu takviyesi yapıldı.

Barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere, 40 çadır, 120 battaniye, 120 yatak, 120 nevresim seti ve 40 mutfak seti bölgeye sevk edildi.

11 Ağustos 2021 tarihinde Küre'de 198 mm, Pınarbaşı'na 167 mm, Azdavay'a 145 mm, İnebolu'ya 123 mm, Abana'ya 122 mm Bozkurt'a 117 mm yağış düştü.

SİNOP

Sinop'ta başlayan aşırı yağışlar, şehir merkezi ve birçok ilçesinde etkili oldu, bölgede sel ve su baskınları meydana geldi.

Sinop, Tokat, Samsun, Bursa, Adana AFAD il müdürlüklerinden 57 personel ile 10 araç, 3 bot ve 2 motopomp bölgede görevlendirildi.

Sinop'ta mahsur kalan vatandaşlar için Genelkurmay Başkanlığı'ndan 1, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 2 olmak üzere 3 hava aracı görevlendirilmesi yapıldı. Hava araçları ile 19 kişinin tahliyesi sağlandı.

Bölgede yapılan çalışmalara Karayolları'ndan 5 kamyon, 4 dozer, 3 greyder katılım sağlandı. Belediye'nin itfaiye ekipleri su boşaltma çalışması yapıyor. Çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun'dan iş makinası görevlendirilmesi yapıldı.

SAKOM'dan alınan bilgiye göre Sinop Ayancık Devlet Hastanesi'nde tedavi gören 6 hasta Türk Hava Kuvvetleri'ne ait askeri helikopterle Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'ne nakledildi. Olay yerine 27 ambulans, il dışından 25 ambulans, 4 UMKE, 1 Mobil Komuta Aracı ve 91 sağlık personeli görevlendirildi.

Sinop'ta Ayancık ve Türkeli ilçelerine bağlı 84 köyde elektrik kesintisi yaşanıyor.

Ayancık'ta 240,5 mm, Boyabat'ta 76,6 mm, Dikmen'de 54 mm, Erfelek'te 78,6 mm, Gerze'de 72,4 mm, merkezde 83,8 mm, Türkeli'nde 88,8 mm yağış düştü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıya göre, Sinop çevrelerinde bugün ve yarın da yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri/12 saat) yağış beklendiğinden sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, heyelan, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısı yapıldı.