Prof. Dr. Mehmet Çelik

Prof. Dr. Mehmet Çelik

[email protected]

Beka sorununun en önemli noktası

Türkiye nereden nereye geldi diye bir tekerlemeyi, son 10 yılda siyasetçilerden çokça duyduk. 

Yaşı 70 civarında olanlar, bu tekerleme karşısında hayatlarını, yaşadıklarını bir film şeridi gibi gözlerinin önünden geçirirler ve bu tekerlemeyi olumlu anlamda onaylarlar…

Gençler ise, kısaca yaşı 30’un altında olanlara ise bu tekerleme pek bir şey ifade etmez!.. Hatta 70’lik amca bu gençlerden birine, şu yoktu, bu yoktu babında örnekler vererek, son yıllarda yapılanları öne çıkarmaya çalışsa da, bu gençler için hiçbir şey ifade etmez… Üstüne üstlük, tabi ki yapacaklar, babalarının hayrına mı yapıyorlar, kendi ceplerinden mi yapıyorlar… gibi anlamsız cevaplarla karşılaşmaktadırlar.

Gerçek olan şu: Tüm dünyada yeni bir nesil ortaya çıktı: Bu nesli aileler, eğitim kurumları eğitmiyor…

Aileler sadece bunlara ihtiyaç duydukları imkanları hazırlıyorlar, eğitim kurumları da branşlarıyla ilgili teknik bilgiler veriyorlar.

Bu kadar!..

Geri kalan her şey, evet her şey sosyal medya tarafından beyinlerine ve ruhlarına enjekte ediliyor. 

Örf-adet, her çeşit değer yargıları, toplumsal yaşamın olmazsa olmaz ilkeleri, aile denen ana yapı… bunlarla ilgili ilkesel bazda ne varsa, evet hepsini sosyal medya veriyor!..

Kısaca, çocuklarımıza artık ailelerimiz ve okullarımız hükmedemiyor, sosyal medya üzerinden karanlık eller hükmediyor!..

Bu sadece bizde mi böyle?..

Hayır, tüm dünyada durum, bu!..

Ama en büyük tahribat, az gelişmiş veya gelişmekte olan, başka bir ifadeyle üçüncü dünya, yani geri kalmış ülkelerde görülmekte.

Bunu, es geçmeyelim!..

Yoldan, köprüden daha önemli bu konu… İhmal ettiğimiz yolu, köprüyü 10 yıl sonra gelecek birileri de yapar…

Ama kaybedilen nesli, artık hiçbir şey geri getiremez!..

Beka sorunun en önemli noktası burasıdır, unutmayalım!