Diş Hekimi İlker Erdoğan

Diş Hekimi İlker Erdoğan

[email protected]

Ağız ve diş temizliği çok önemlidir

Ağız kokusunun nedenleri arasında, en ön sırada ağız temizliğinin ihmal edilmesi gelir. 2002 yılında Amerika’da yapılan bir araştırmada, ağız kokusunun yüzde 90 oranında ağız içindeki sorunlardan kaynaklandığı belirlenmiştir. Ağızdaki bakteriler dil üzerine, dişlerin arasına, dişetlerine ve boğaza saklanıp gelişir. Eğer ağız bu bakterilerden arındırılmazsa, bakteriler diş çürümesine yol açabilir. Diş çürümesi de başlı başına, başka bir ağız kokusu nedenidir. Yemek yediğimizde, gıdalar doğal olarak ağzımızda yaşayan bakteriler tarafından parçalanır. Gıdaların parçalanmasıyla ortaya kötü kokulu gazlar çıkar. Yediklerimizi yuttuktan sonra, dişlerin arasına sıkışan yiyecekler bozulmaya başlar ve bakteriler tarafından bu artıklar da parçalanmaya devam eder. Diş temizliğine önem verilmezse, dişlerdeki yiyecek artıkları ağız kokusuna uzanan süreci başlatmış olacaktır. Gerektiği gibi bir ağız temizliği yapıldığı takdirde, ağızdaki tüm kötü koku kaynakları engellenir. Diş fırçalamak, ağız kokusunu engellemek için yeterli olmayabilir.

Kötü yapılmış diş protezleri sorun olur

Dişlerin yanı sıra dişetleri ve en önemlisi dil de mutlaka fırçalanmalıdır. Dişleri yemek artıklarından arındırmak için diş ipi kullanmak da faydalı olacaktır. Ağız kokusundan, yaklaşık olarak yüzde 90 oranında, dil üzerindeki bakteriler sorumludur. Diş fırçalamanın dışında ağız içi temizliği için gargara kullanmak, hem bakterileri yok etmeye hem de nefesi ferahlatmaya yardımcı olur. 

Kötü diş protezi hijyeni: Protez kullanımında eğer temizliğine dikkat edilmezse ağız kokusu riski yüksektir. Ayrıca protez ağza tam uymuyorsa,  gıdaların takılma olasılığı daha da artar. 

Diş problemleri ağız kokusuna sebep olur ve nefesin daha da kötü kokmasına yol açar. 

1-Dişlerdeki çürükler, apseler, dişeti iltihabı, temizlenmesi güç dişeti cepleri yaygın ağız kokusu nedenidir. Kemik kaybına bağlı olarak dişler arasında temizlenmesi güç aralıklar oluşur ve bu da çok kötü kokuya neden olabilir. 

2-Yarım sürmüş, gömülü 20 yaş dişinin etrafında yiyecek birikimine neden olan dişeti cepleri. 

3-Altı kolay temizlenemeyen köprüler, yıllardır yenilenmemiş, dişetiyle uyumu bozulmuş kaplamalar da besin birikimi ve çürük nedeniyle koku kaynakları arasındadır. Uyumsuz, temizlenmeyen ya da yiyecek birikimine sahip pürüzlü yüzeyleri olan takıp çıkarmalı protezler de yiyecek artıkları nedeniyle koku yapar. Böyle durumlarda çürükler temizlenmeli, dişeti tedavisi yapılmalı, problemli 20 yaş dişleri çekilmelidir. 

Sadece diş fırçası değil; ara yüz fırçasını kullanma konusunda da isteksiz çok sayıda insan vardır. Temizlenmesi zor alanlarda temizleme işlemi için özel üretilmiş “ara yüz fırçaları” tercih edilmelidir. Köprü temizliğinde yine ara yüz fırçaları ve köprüler için üretilmiş diş ipleri kullanılmalı, eski köprüler en kısa sürede yenilenmelidir. 

Diş eksikliği koku nedeni olabilir

Dişler, yemeği çiğneme esnasında yanak ve dil tarafından doğal olarak temizlenir. Diş eksikliğinin olduğu durumlarda dişin olmadığı tarafta çiğneme de olmayacağı için karşıt ve yan dişlerde daha yoğun yemek birikimi olduğu görülmektedir. 

Dildeki bakteriler de önemli etkendir 

Ağız bakımı esnasında dil yüzeyini de temizlemeyi unutmamak gerekir. Bunun için diş fırçanızı ya da dil için üretilen özel kazıyıcıları kullanmanız yeterli olacaktır. Ayrıca diş ipi ve fırçalama sonrası ağız suyu kullanımı da bakterilerin temizlenmesinde etkili olacaktır. Düzenli kullandığınız ağız suyunun ilaç özelliği taşımamasına ve dişleri boyayabilecek kadar koyu olmamasına dikkat edin. 

Ağız kuruluğuna sebep olan tükürük bezi hastalıkları, vitamin eksikliği, menopoz, şeker hastalığı ve çeşitli anti depresan ilaçlar tükürüğün azalmasına neden olur. Tükürüğün azalmasıyla ağzın kendi kendini temizleme mekanizması da ortadan kalkar.  Sık sık ve bolca su içilmeli.