Diş Hekimi İlker Erdoğan

Geçmiş yıllarda diş tedavileri, öncelikle çürüklerden dolayı ortaya çıkan problemleri ortadan kaldırmaya, olmayan dişin yerine sağlam dişleri küçülterek köprü veya tamamen takıp çıkarılabilir protez yapmaya yönelikti. Teknolojinin gelişmesiyle beraber tedavi süreci kolaylaşmıştır. Artık günümüzde sağlıklı dişler kadar güzel gülüşler de önem kazanmıştır. Bireyler dış görünümün sosyal yaşam üzerindeki öneminin bilincindedir. İlk izlenim her zaman çok önemlidir. Günümüzün en başarılı insanları her zaman dış görünümüne önem vermektedir. İnsanlarla tanışırken yaptığımız ilk şey gülümsemektir. Genel de bireyler dişlerindeki çarpıklıklardan, diş kayıplarından, renk değişikliklerinden ve dişetinden kaynaklanan kötü ağız kokusundan şikayetçidir. Bu sebeple rahat konuşamayıp ağız dolusu gülememektedir. Gülüş tasarımı işte bu noktada çok önemli bir işlev üstlenmektedir.
Gülüş tasarımı, sizin birtakım kişisel istekleriniz doğrultusunda sağlık ve doğallığı birleştirerek size uygun en ideal gülüşü ortaya çıkarmaktır. Mükemmel bir gülümseme size özgüven kazandırır. İş ve özel hayatınızda daha etkileyici ve başarılı olabilirsiniz.
Gülüş estetiği kişiye göre farklılık gösterir. Size uygun gülüş estetiğini belirlerken, yüz hatlarınız, cinsiyetiniz, yaşınız, gülüş simetrisi, dişlerinizin sıralanışı ve renkleri, dudaklarınız, dişetleriniz göz önünde bulundurulur.
Gülüş tasarımında kullanılan teknikler şu şekildedir:
Beyazlatma: Kişinin doğal diş rengini açarak dişlerdeki koyu renkleri ve lekelenmeleri ortadan kaldırarak daha temiz ve estetik gülüş elde etmenizi sağlar.
Porselen laminat venerler: Dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan, ince yaprak şeklinde porselenler estetik diş hekimliğinde en çok kullanılan tekniktir. Dişten çok az aşındırma yaparak ya da aşındırmadan yapılabilmektedir. Bu sayede mevcut dişe zarar vermeden, doğal bir görünüm elde edilmektedir. Özel bir yöntemle uygulandığı için dişten ayrılması mümkün değildir.
Estetik restorasyonlar: Çürük dişlerin tedavisi ve eskiyen dolguların renklenmesi nedeniyle  dolguların tekrar yenilenmesi, diş minesine uyumlu ve aynı renkte gelişmiş kompozit ve porselen materyallerle sağlanır.
Metal desteksiz tam porselen venerler: Estetik görünümü ve diş sağlığını geliştirmek maksadıyla önceden kesilmiş dişlere veya  büyük ölçüde hasar görmüş dişlere uygulanmaktadır.
Kozmetik düzenleme: Diş yapısından kaynaklanan şekil bozuklukları, dişlerin mine dokusunda yapılan minimal ve özel aşındırmalarla düzenlenir.
Güzel bir gülüş hayatınızı değiştirebilir.
Gülüş tasarımı ve dijital planlama
Gülüş tasarımı, adından da anlaşılacağı gibi kişiye özel olarak hazırlanan bir tasarımdır. Eğer gülüş tasarımı kişiye özgü hazırlanmazsa, estetikten söz etmek pek mümkün olmaz. Aynı zamanda hep birbirlerinin aynısı dişlere sahip insanlar görülür. Bu nedenle renk seçimi, model çalışması, estetik plan, dişeti estetiği gibi çalışmalar, kişilere özgü olarak yapılır. Bu çalışmalar sayesinde gerçek sanatsal bir çalışma ortaya çıkar ve kişinin gülüşü kendisine özel olur. Bu çalışmalardaki en önemli yardımcımız dijital planlamadır. Dijital planlama çalışması, fotoğraf çekimiyle başlar ve kişinin tüm kayıtları bilgisayar ortamına alınır.
Alınan kayıtlar üzerinde özel bir program yardımıyla tasarım gerçekleştirilir. Birkaç alternatifli çalışma yapılarak, sanki dişler yapılmış gibi kişinin fotoğrafı üzerinde modelleme yapılır. Hasta ve hekim bu çalışmalara bakarak beraberce hangi model ve renk olacağına karar verir. Bu sayede sürpriz bir sonuçla karşılaşılmaz.
Bonding uygulaması
Bonding yani adeziv sistemler, dişin rengini ve/veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da bir kusurunu tedavi etmek amacıyla dişte madde kaybı oluşturmadan estetik bir görünüm sağlamak amacıyla geliştirilmişlerdir.
Bu uygulamalar estetik, hızlı ve ucuz uygulamalardır. Bu sistemde mikrofil veya nano partiküller içeren kompozit dolgular kullanılarak ön dişlerdeki kırıklar, diestemalar (ön dişler arasındaki boşluklar) kolayca tek seansta düzeltilebilir, dişlerin boyu estetik olarak yine tek seansta uzatılabilir.
Çoğu zaman lokal anesteziye bile gerek kalmadan ağrısız bir şekilde uygulanır. Bir saat gibi kısa bir süre içinde mükemmel bir estetik sonuç elde edilir.