Doğan Sarıbeyoğlu

DÖNELİM eski yıllardaki futbolumuza kulüplerdeki futbolumuza ulusal takımımız Japonya’da ki Dünya Kupası’nda üçüncü olmuştuk. Yıllar sonra Avrupa Şampiyonası’nda da üçüncü olmuştuk. Galatasaray da UEFA Kupası’nı kazanıp gelmişti. Galatasaray şampiyon takımlar kupasında final grubuna girmişti. Takımlarımızda artık başarılı olmaya başlamıştı. Büyük bir mutluluk rüzgarına kapılmıştık. Taraftarlar tribünleri dolduruyordu, bilet alabilmekte zorlanılıyorduk. Aradan yıllar geçti kısa bir dönem sonra gerileme devrine giriverdik. Son yıllarda ismini bile bilmediğimiz ülkelerin takımlarına bile yenilmeye başlamıştık. Gelelim bu günlere takımlarımız yabancı futbolcuların çok olmasına rağmen iyiye dönemedik. Ulusal takımızda ise artık bir beklenti içine giremiyoruz. Kulüplerimizde yabancı futbolcular oran yüzdesi yüzde seksenlere kadar yükseldi. Bu yükseliş ulusal takımımıza darbe gibi geldi. Artık sahaya çıkan takımın futbolcularını bile tanımıyoruz Lucescu ben toparlayacağım diyor. Eski yıllardan beri tanıdığım için başarılı olamayacağını düşünmekteyim. Doğru yola nasıl girebiliriz, bu günkü şartlarda mümkün değil. Halk ulusal takımının maçlarına bile gitmez oldu. bolumuza kulüplerdeki futbolumuza ulusal takımımız Japonya’da ki Dünya Kupası’nda üçüncü olmuştuk. Yıllar sonra Avrupa Şampiyonası’nda da üçüncü olmuştuk. Galatasaray da UEFA Kupası’nı kazanıp gelmiştarlar tribünleri dolduruyordu, bilet alabilmekte zorlanılıyorduk. Aradan yıllar geçti kısa bir dönem sonra gerileme devrine giridiğimiz ülkelerin takımlarına bile yenil- re takımlarımız yabancı futbolcuların çok olmasına rağmen iyiye dönemedik. Ulusal takımızda ise artık bir beklenti içine giremiyoruz. Kulüplerimizde yabancı futbolcular oran yüzdesi yüzde seksenlere kadar yükseldi. Bu yükseliş ulusal takımımıza darbe gibi geldi. Artık sahaya çıkan takımın futbolcularını bile tanımıyoruz Lucescu ben toparlayacağım diyor. Eski yıllardan beri tanıdığım için başarılı olamayacağını düşünmekteyim. Doğru yola nasıl girebiliriz, bu günkü şartlarda mümkün değil. Halk ulusal takımının maçlarına bile gitmez oldu.

BİR DÖNEM KAVGALAR OLURDU

BAŞKANLARIN bazıları para kazanmak için geliyorlardı, bazıları ünlü olmak için geliyorlardı, bazıları da ulaşmak istedikleri popülariteye sahip olmak için… Eski yıllarda kulüplerimiz arasında çok kötü bir ortam vardı. Maçlarda atılan sloganlar dehşet vericiydi, taraftarların tezahüratları çok kötü sözlerle yapılırdı, düşmanca girişimler maçlardan iki gün önce başlardı. Maça gelenler bir yerde toplanırlardı. Ellerindeki rakip takım aleyhine yazılar olurdu. Sloganların birçoğu hakaret içerikli oluyordu, formalarını da giyenler çok olurdu. Stada girinceye kadar sloganlar atarlardı. Bir müddet dinlenirler sonra özel sloganlar başlardı. Karşılıklı sözler olurdu biraz ayıp olan sözleri ama koro halinde bağırırlardı. Keyifli olurdu izlemesi, Fenerbahçe, Galatasaray’ı yenerse lisemize gelip bayrak ve çiçek atarlardı. Birkaç slogandan sonra dağılırlardı. Bazen sarı-kırmızı tabut getirip koyalardı. Bir dönem sonra itişip kakışma başlardı. Karşılıklı sataşmalar herkesin çok hoşuna giderdi, bir dönem geldi kavgaya başladılar, ellerinde sopalar olurdu, otuz senedir Avrupalı bir düzeyin içerisindeler. Maçları yan yana izliyorlar…

Fenerbahçe zorda

FUTBOLUMUZUN temel kulüplerinden olan Fenerbahçe büyük bir krize girdi. Aziz Yıldırım döneminde yılların süper starı olan futbolcuları transfer etmediler açık kapatacağız diyerek. Ali Koç başkanlığında mali durumu düzeltmeye başladılar. Başkan bu işi çok kolay toparlayabilme imkanına sahip… Büyük bir ticari şirketin sahibi olması kulüp için büyük avantaj olmakta. Aynı zamanda işçilerin oyununa da getirilemez. Futbola meraklı olması da onun enerjisini arttıracaktır. En büyük sorun Aziz Yıldırım’ın yarattığı karmaşıklık da ilk yapacağı olmuştur. On senede Avrupa’yı Fenerbahçeliler göremediler uzun yıllardan beri kupayı da alamadılar. Transferlerde fazla görülmemeleri Ali Koç’un yapmakta olduğu işin önce planlarını yapmak olduğundan ince eleyip sık dokuyor. Tahminim yalnız futbola önem veriyor değil bütün branşları toparlamak niyetinde... Önce planlarını yapacak sonra uygulamaya geçecek. Başarılı olmasını istiyorum Galatasaraylı olmama rağmen bu sıçramayı yapması diğer kulüplere de yansıyacak. Ulusal futbolumuzun bugün düştüğü manzara yürekleri acıtıyor. Aç kapıyı Ali bey, arkanızdan hepsi gelecektir.