Prof. Dr. Mehmet Çelik

Prof. Dr. Mehmet Çelik

[email protected]

FETÖ’nün dolarları Yunanistan'a mı akıyor? 

Yunan Yüksek Mahkemesi’nin, Yunanistan’a kaçan darbeci askerleri iade etmeme kararı, sokaktaki vatandaşı şok etti. Bu şokun en önemli nedeni, iade edilecekleri beklentisiydi. 

Hafızamızı biraz zorlarsak, 15 Temmuz darbe girişimi başarısız olunca, 8 rütbeli asker (Binbaşı Ahmet Güzel, Yüzbaşılar Abdullah Yetik, Feridun Çoban, Süleyman Özkaynakçı, Uğur Uçan ve Başçavuş Bilal Karagül ile Mesut Fırat) bir helikopter ile Yunanistan’a sığınmışlardı. 

Yunan yetkili makamlarınca tutuklanmış ve utançlarından da yüzlerini mont ve tişörtlerle saklayarak nezarethaneye girmişlerdi. 

Hadise henüz çok sıcakken, Sayın Cumhurbaşkanımız ile Yunanistan’ın yakışıklı başbakanı Eylül ayındaki Birleşmiş Milletler toplantısında bu konuyu görüştüler. Çipras bu görüşmede özetle, “… Türkiye için zor bir deneyimdi. Bizim bu konuda tutumumuz açıktır: Yunanistan hükümeti ve Yunanistan halkı daima seçimle gelen bir hükümetin yanındadır. Darbelere karışanların Yunanistan’da yeri yoktur!” sözleri başta Yunanistan olmak üzere tüm dünya basınında yer aldı. 

Darbecilerin de Yunanistan’ın kendilerine sahip çıkacağı hususunda ümitleri yoktu. Nitekim ifadeleri alındıktan sonra, Dimokratia Gazetesi’nin manşeti darbecilerin ne kadar ümitsiz ve çaresiz olduklarını gösteriyordu: Merhamet edin, bizi Erdoğan’a vermeyin!.. 

Hadisenin henüz sıcak olduğu günlerde durum bu idi… Ancak mahkeme süreci uzadıkça, durum biraz flulaştı… Yerel mahkeme bir kısmına iade kararı verirken, bir kısmına vermedi… Bu ipe-sapa gelmez karar kafaları karıştırdı. Nihayet konu Yüksek Mahkeme’ye taşındı ve hiçbirini iade etmeme kararı çıktı!.. 

Yunanistan’ın mahkeme sürecini uzatarak soğutması, sonunda akla hayale gelmeyecek böyle saçma-sapan bir karara imza atması, çeşitli spekülasyonlara da yol açtı!.. Yok ABD, yok Avrupa Birliği baskıları… daha neler neler!.. 

Hepsi olabilir… Spekülasyon!.. Orta’da tartışılmayacak, oraya-buraya çekilemeyecek bir tek gerçek var: O da bu kararın hukuki olmadığı!.. 

Peki ne?.. 

Öyle derinlemesine siyasi atraksiyonlar, dengeler vb. şeyler düşünmüyorum!.. 

En güçlü, ama en basit ihtimali söyleyeyim: 

Açlıktan nefesi kokan bir Yunanistan ve himmet soygunlarıyla milyon dolarlara hükmeden bir Fetö!.. Fetö bu sıradan 8 kişi için milyonlarca doları gözden çıkarır mı?.. 

Çıkarır, ama bu 8 sünepe için değil!.. “Örgüte sahip çıkıyorum… Dışarıda itibar ve gücümüz var… Dağılmayın, korkmayın” algısı vermek için!.. 

Evet, bu iş himmet dolarlarıyla oldu büyük ihtimal!..