Prof. Dr. Mehmet Çelik

Siyasi partilerimiz adaylarını belirlediler, listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na verdiler. Her seçimde olduğu gibi, aday adaylarından kimi sevindi, kimi üzüldü… Siyasetin cilvelerinden bu. 

Seçimin amacı, Milli İrade’nin tecelli etmesidir. 1876’dan beri seçim yapıyoruz ama, milli iradenin tecellisine pek de fırsat verdiğimiz söylenemez. 

İttihatçıların sopalı seçimlerini, Tek Parti döneminin rezaletlerini ve milli iradenin başına ördükleri çorapları bir yana bırakırsak, çok partili döneme geçtiğimiz günden bu yana, milli iradenin tecellisinde çok da mesafe aldığımızı söyleyemeyiz. 

Türkiye’de Aşiret Demokrasisi denilen bir sistem uyguluyoruz. 

Vatandaşa diyoruz ki, hangi partiye oy verirsen ver, bu konuda serbestsin. Ama benim partime oy vereceksen milletvekili adaylarını ben belirlerim, sen sadece benim belirlediğimi onaylayacaksın!.. 

Evet, olay bu! 

İlk defa bu seçimde milli irade bilâ kayd u şart tecelli edecektir. Millet, hükumeti kuracak ve ülkeyi yönetecek iradeyi doğrudan kendisi seçecektir. 

Bu, demokrasi tarihimizde hem bir ilktir, hem de millet kendi hür iradesiyle milli iradeyi tesis edecektir. 

Darısı milletvekili seçimlerinin başına diyelim. 

Parti genel merkezlerinde hazırlanan listeler, bir kez daha 24 Haziran’da vatandaşın önüne gelecektir. Vatandaş gelen listeleri onaylamaktan başka bir şey yapamayacaktır. 

Cumhurbaşkanı seçimi ile milletvekili seçimlerindeki usul ve yöntem birbiriyle çelişmektedir. Gelen listeler, hemen hemen her vilayette ve her parti teşkilat ve seçmenlerinde tepkilere sebep oldu… Bunu yakından müşahede ettik. 

İnşallah, bu son uygulamamız olur. Milletvekili seçimleri de milli iradenin tam tecelli ettiği bir sisteme kavuşur.