İslam Memiş

İslam Memiş

[email protected]

Altın “ neden vazgeçilmez ?

Hafta içi yine kendinden çok bahsettirdi, yatırımcısının yüzünü güldürdü ve üç aydır en çok kazandıran yatırım aracı oldu “ALTIN “ 

Sık uyarılarda bulunmuştum “Uzun vadeli yatırımcı altından vazgeçmez, kötü gün dostudur ve yıllarca bu özelliğini kaybetmeyecek” diye. Neye dayanarak bunları söylediğimi 10 yıllık ortalama rakamlar eşliğinde anlatmaya çalışayım; 

( 10 yıllık ortalama fiyatlar TCMB sayfasından mart ayı baz alınmıştır.) 2013 Haziran-2015 Aralık tarihler arasındaki düşüşleri fırsata çevirerek “Altın yatırım aracı özelliğini yitirdi “ diyenler, bir yandan altın stokluyorlardı. Bugün stokları altınları 120 liradan satanlar, almak için 110 lirayı bekleyeceklerdir. 

Peki sizce altın neden yükselir? Neden düşer? cevabına siz karar verin... 

Amerika Merkez Bankası ( FED ) “faiz artırımına gideceğiz” sözleri düşüşleri başlattı, ancak 0,25 puan faiz artırmaları tam 2,5 yıl sürdü. Çünkü küresel piyasalarda dolar değer kazanarak anavatanı ABD’ye tekrar geri dönüyordu. Dolar değer kazandıkça altının ons'u  ve gram altın tl fiyatı dip seviyeleri test ediyordu, ons 1.040 dolar'a gram altın 78 TL ye kadar düşmüştü. Küresel piyasa oyuncuları cebindeki dolar ile altın stoku yapıyordu ki başarılı da oldular. FED faizleri artırdı, ons 3 ay içinde 1.283 dolar'a gram altın ise 120 liraya kadar yükseldi. 

Değerli emtia altın genelde savaş riskinin çok olduğu dönemlerde yükselir ve puslu havaları sever. Bir yıldır dünyada yaşanan savaş risklerine hepimiz şahit olduk, terör olayları bu süreci körükleyen unsurlardı ve bittiğini söylemek çok zor. Dünya ekonomileri daralıyor, büyüme hedefleri düşüyor. Merkez bankaları kur savaşlarına meydan okumak için sırayla faizleri indirdi, hatta eksi faize gidenler bile oldu. Piyasa oyuncuları faizden kazanmıyorsa farklı bir ensturmandan kazanmak zorunda. Tercihlerini altın'dan yana kullandılar çünkü ellerindeki altın'ın maliyeti düşüktü. 

Şimdi cevap bulmamız gereken sorular şunlar: 
-Bu yıl Fed faizleri 3 kez daha artırır mı? 
-Ortadoğu'da savaş bitti mi? 
-Altın'da kâr satışları devam eder mi? 

Benim düşüncem FED Haziran'a kadar oyalar, Ortadoğu'da savaş bitmez, kâr satışları 120 liradan oldu 114,50 liradan yerine kondu. Sizce bu oyunda “ALTIN “dan kim vazgeçer? Kısa vadeli dalgalı seyirler devam edebilir, 120 liradan satan 114 liradan yerine koyar. Asıl direnç noktası ons'da 1.300 dolar- gram altın'da 120 TL dir. 

Dolar'a dikkat ! 

Hafta içi en sert değer kayıpları dolar'da görüldü, haftayı 2,865 TL seviyesinden kapattı. Asıl hedef 2,84 olsa da bu sert yükselişlerin tepki alımları sert olabilir, iki hafta önceki yorumlarımda “mart ayı geniş bir bant aralığında dalgalanır “ diye yazmıştım aynı görüşüm devam ediyor. TL'nin sert değer kazançları dolar'ın sert değer kayıpları risk iştahını artırıyor, yumuşak iniş çıkışlar daha sağlıklı olurdu. 2,90 seviyesinin psikolojik destek olduğunu hatırlatmak isterim. Avrupa Merkez Bankası (ECB) faizlerini düşürünce herkes “ Avro değer kazanıyor “ demişti, halbuki avro değer kazanmıyordu dolar değer kaybediyordu. Dolar'ın iki haftalık değer kayıplarını hiç hayra yoramıyorum, 2,84-3,00 TL aralığında dalgalanırsa şaşmamak gerekiyor çünkü sert düşüşlerin tepki alımları daha gerçekleşmedi.