Prof. Dr. Mehmet Çelik

Prof. Dr. Mehmet Çelik

[email protected]

Milli Eğitim Bakanı’na açık mektup 

Çocuklarımız üzerinden istismara fırsat tanımayın! Sayın Bakanım, başta siyasiler olmak üzere, yönetim kademelerinde bulunanlara böyle açıktan mektup yazmak âdetim olmadığı gibi, prensiplerime de aykırıdır. 

Bu mektubu, bir vatandaşın dert yanma modunda bana aktardığı bir konu nedeniyle, kamuoyunu da yakından ilgilendirdiği düşüncesiyle size aktarmayı uygun buldum. Malumunuz, tüketim ekonomisinin başta gelen hedef kitlelerinden biri de çocuk ve kadınlardır! 

Sadece televizyon reklamlarına kısa bir süre baktığımızda bile bu gerçeği tüm çıplaklığıyla görürüz. 

Bir akademisyen, eğitimci (hem teorik alanda, hem de sahada kendini ispatlamış) olarak, AK Parti iktidarı öncesi okul ders kitapları üzerinden yayınevleri ile okul idareci ve öğretmenlerinin ilişkilerini hatırlıyorsunuzdur. AK Parti yönetimi bu ilişkiyi bedava ders kitapları dağıtarak önemli ölçüde önlediyse de, yardımcı ders kitabı ve dergiler üzerinden bu ilişki hâlen devam etmektedir. 

Bu açık mektuba konu olan uygulama ise şudur: Bana dert yanan vatandaş şunları söyledi: Hocam, çocuğumu bir özel okulun anasınıfına kaydettirdim. Okul açılmadan gittim, elime bir kırtasiye listesi tutuşturdular. 'Bu markaların haricinde de kırtasiye malzemesi almayacaksın' diye tembihlediler. Listeyi aldım, bir kırtasiyeciye gittim, anaokulu için kırtasiye malzemesi alacağımı söyledim. Bana hangi okul, diye sordular. Ben de falan okul dedim. Satıcı hemen raftan bir paket indirdi ve beni kasaya yönlendirdi. Kasa benden 400 TL aldı. Eve gelince paketi açtım: Dört çeşit boya, kâğıtlar, defterler… Toplasanız 50 TL’yi bulmaz! Ama 400 TL ödedim. 

Okul idaresine telefon açtım: Bu markalar şart mı, dedim, evet dediler. Açıklaması: Kalite!.. 

Kısaca bu!.. 

Vatandaşın bu dert yanması üzerine birkaç kırtasiyecide ve özel okulda kısa bir araştırma yaptım!.. 

Aldığım bilgiler, beni tatmin etmedi… Bu okullar ile bu kırtasiye malzemelerini satanlar arasında bir ilişki ağı olduğu kanaatine vardım!.. 

Sayın Bakanım, gerçi atı alan Üsküdar’ı geçti. Okullar açıldı ve herkes alacağını aldı… Bu yıl için belki yapılacak bir şey kalmadı!.. 

Ama siz, sahayı da herkesten iyi biliyorsunuz. En azından çocuklarımız üzerinden böyle bir sömürü çarkının oluşmaması için gerekli önlemleri alacağınıza inanarak, görevinizde başarılar diliyorum. 

Sevgi ve saygılarımla.