Prof. Dr. Mehmet Çelik

Prof. Dr. Mehmet Çelik

[email protected]

Seçim ve kamuoyu yoklamaları

Her şey, bir ihtiyaçtan doğar; Hastalıklar olmasaydı, ilaç sanayii diye bir şey olur muydu?..  Olmazdı! Sıcak-soğuk denen bir sorun olmasaydı, klima sanayii diye bir sanayi de olmazdı. 

Kamuoyu araştırmaları yapan kuruluşlar da bir ihtiyaçtan doğdu ve yaygınlaştı. Bu kuruluşlar, daha çok siyasi arenada, sosyo-ekonomik alanlarda sahnede yer alırlar. 

Önümüzde, bir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi var. Siyasi Partiler, harıl harıl kamuoyu yoklamaları yaptırmaktadırlar. 

Genelde siyasi partiler dünya görüşleri, siyasal düşünceleri kendilerine yakın olan kuruluşlara bu tür çalışmaları yaptırırlar. Bu anlayışı esas alan kuruluşlar ekseriyetle kendilerinden istenen şekilde araştırmalar yaparlar: Ona göre sorular hazırlarlar, o siyasal düşüncenin yoğun olduğu çevreleri ağırlıklı hedef olarak seçerler. 

Yani, amaç ve hedefleri algı yaratmaktır, kamuoyunu manipüle ederek, insanları o siyasal çizgi veya adaya doğru yönlendirmektir!.. 

Bu anlayışta olan kuruluşlar, büyük çoğunlukla seçim sonuçları konusunda kelimenin tam anlamıyla çuvallasalar da, iş ahlakı açısından, kamuoyunu yanlış yönlendirme noktasında yüzleri kızarmaz!.. Eh ne de olsa hâfızâ-i beşer nisyan ile malüldür gerçeğinin arkasına saklanırlar, bir sonraki seçimde hiçbir şey olmamış gibi yine sahnedeki yerlerini alırlar!. 

Bu konuyu, bugünkü yazı konusu yapmamın sebebine gelince, iki gün önce MAK DANIŞMANLIK şirketinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle ilgili kamuoyu araştırmasının elime geçmesiyle alakalıdır. Oturdum, baştan sona hem grafikleri, hem de analizleri Sosyoloji biliminin metodolojik ilkelerini gözlük yaparak ciddi bir şekilde inceledim… 

İşte, bu dedim!.. 

MAK DANIŞMANLIK şirketinin yön. kur. bşk. sayın Mehmet Ali Kulat’ı hem tebrik etmek, hem de bazı noktaların arka planı hususunda kafamda oluşan sorulara cevap alabilmek için aradım. Uzun bir sohbet oldu. Kafamda oluşan tüm soruların cevabını aldım. 

Telefonu kapattıktan sonra, MAK DANIŞMANLIK’ın yaptığı çalışmayı bir kez daha önüme koydum ve sorduğum sorulara karşılık aldığım cevaplar ışığında her analizin satır aralarını gözetleyerek, bir kez daha okudum. 

Ve, bu konuyu şu iki nedenle yazmaya karar verdim: 

Sayın Mehmet Ali Kulat başta olmak üzere MAK DANIŞMANLIK ŞİRKETİNİN çalışanlarını ciddi ve objektif duruşlarından dolayı tebrik ediyorum.

Siyasi partilerin ve yarışacak iki adayın, bu araştırmadaki seçmen analizlerine dokunan noktalara dikkat etmelerini tavsiye ediyorum.

Bu seçimin milletimize, ülkemize ve başta da İstanbul’umuza hayırlar getirmesini diliyorum.