Prof. Dr. Mehmet Çelik

Barış Pınarı Harekâtı 10. gününe girdi. Aylar öncesinden bu harekâtın her safhası en ince detaylarına kadar hesaplanmıştı. Nitekim harekâtın 10. gününde gelinen mesafeden geriye doğru bakınca, tüm hesapların tuttuğunu gördük.
Bu da, Kıbrıs Barış Harekâtı'nı bir tarafa bırakırsak, yaklaşık bir asırdır savaş görmemiş bir ordunun başarı hanesinin ne kadar yüksek olduğunu gösterir.
Bir futbol takımı, bir hafta antrenman yapmasa, ligin en zayıf takımı karşısında bile hezimete uğrar…
Bir asırdır savaş görmemiş bu ordunun, bugünkü başarısı, bu ocağın barış zamanlarında bile, yarın savaş olacakmış gibi hazır olduğunun en büyük kanıtıdır.
Millet olarak, asırlarca bu peygamber ocağıyla gurur duymamız alışkanlıktan kaynaklanan bir efsane olmadığını, yeni nesillerimiz de görmüş oldu, böylece!..
Bu, madalyonun bir tarafı…
Madalyonun diğer tarafı ise, harekâtla ilintili gelişmeler!..
Avrupa’dan ve Arap dünyasından gelen tepkileri bir tarafa bırakalım… Bunların pek önemi yok…
Ancak Amerika, Rusya (arkasında İran) ve Esad’ın hamleleri… harekatın sonucuna nasıl etki edecek, bu şu anda belirsiz ve birçok soru oluşturmaya müsait!..
Bu satırların yazıldığı saatte, Amerikalı yetkililerin bir bölümü Türkiye’deydi… Başkan Yardımcısı Mike Pence ise yoldaydı!..
Pence’in çantasında ne var, bunu bilmiyoruz… Bu konuda birçok soru işaretleri olsa da, ABD’de Trump’ın durumu ve içteki gelişmeler üzerine çeşitli yorumlar yapılsa da, bunların hiçbirinin Türkiye’nin bu konudaki tavrında önemli bir değişikliğe sebep vermeyeceğini/veremeyeceğini şimdiden söyleyebiliriz.
Fakat, Rusya (+İran) ve Esad cephesi için aynı şeyleri rahatlıkla söyleyebilmek çok zor!.. Türkiye’nin terör örgütlerinden temizlediği yerlere Esad güçlerinin vakit geçirmeden gelip yerleşmeye başladıklarını gördük… Rusya bayrağı da yanlarında!.
Düz bakışla Esad’ın bu hamlesinde bir terslik/sıkıntı yok!. Nihayet resmiyette kendi toprağı ve Türkiye de Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana…
Evet, düz mantıkla irdelenince, bir problem görülmüyor!..
Ama, Suriye Milli Ordusu ve dayanağı taban noktasından bakınca, onlarca soru beynimize adeta hücum ediyor!..
Buradaki problem Esad+ İran’la kesinlikle çözülemez!..     
Geriye Rusya ve Putin kalıyor!..
Ne olur peki diye bir sual soracak olursanız, diyeceğim şu:
Allah belasını versin ABD gibi bir  müttefikin!..
Başka ne diyeceğim!..