Prof. Dr. Nurettin Lüleci

Her derde deva arı ürünleriyle uygulanan apiterapi tedavisiyle kronikleşen romatizma ağrılarından kurtulmak mümkün. 

Apiterapi; bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehri dahil olmak üzere, arı kovanı ürünlerinin kullanımını kapsar. Apiterapi, geleneksel Batı tıbbının ötesine ulaşan, birçok hastalığı tedavi etmek ve hem kronik hem de akut yaralanmalardan kaynaklanan ağrıyı hafifletmek için, bütüncül bir yaklaşımla daha sağlıklı bir yaşam katkısı sağlayan yardımcı bir yöntemdir. Arılar bal, balmumu, propolis ve arı sütü de dahil olmak üzere çok çeşitli, sağlığımızı koruyucu maddeler üretir. Arılarla birlikte toplanan polenlerin bile sağlığa yararları vardır. Bunların birçoğu, bu maddelerin, zararlı reaktif oksijen türlerinin (ROS) emenantioksidanlar (flavonoidler ve diğer polifenoller) bakımından zengin içeriğinden kaynaklanmaktadır. 

Taze ürünler etkili

Apiterapi, balarılarından doğal olarak oluşturulan tüm ürünlerin kullanımını içerir.  

Arı zehri: Dişi işçi arılar, arı zehri üretir. Doğrudan arının sokması yoluyla verilebilir. 

Bal: Arılar bu tatlı maddeyi üretir. Aynı zamanda hasat edilebilir. 

Polen: Bu erkek üreme materyalini arılar bitkilerden toplar. Çok sayıda vitamin ve besin içerir. 

Arı sütü: Kraliçe arı, enzim bakımından zengin olan bu besini üretir. Çok sayıda yararlı vitamin içerir. 

Propolis: Balmumu, ağaç reçineleri, bal ve kovanı, bakteriler veya virüsler gibi dış tehditlerden korumak için arıların yaptığı enzimlerin bir kombinasyonudur. Sonuç olarak, güçlü antiviral, antifungal, antienflamatuar ve antibakteriyel özellikler içerir. 

Balmumu: Balarıları, kovanlarını oluşturmak, bal ve polen depolamak için balmumu oluşturur. Genellikle kozmetik ürünlerinde kullanılır. Saf ve bazı durumlarda mümkün olduğunca taze olan ürünleri bulmak, apiterapiden mümkün olan en iyi sonuçları almanıza yardımcı olabilir. Örneğin, yalnızca küçük bir miktar arı sütü içeren bir vitamin almak, daha fazla dozda balarısı ürünü almak kadar etkili olmaz. Ayrıca, yerel balın alerjilerle savaşmaya yardımcı olmak için en faydalı olabileceğini de belirtmekte fayda var. 

Tiroit fonksiyonunu düzenler 

Tiroit bezinin aşırı çalıştığı hipertiroidizmi olan kadınlarda, tiroit fonksiyonunu düzenlemeye yardımcıdır. Bununla birlikte, arı zehrinin tek başına  tiroit tedavisinde kullanımı için daha çok erkendir.

Ağrıları dindirir

Apiterapi binlerce yıldır kullanılmaktadır. Mısır, Çin ve Orta Asya’da antik çağlardan beri, çeşitli ağrılar ve artrit ağrıları için, arı zehri tedavisi uygulanırdı. Arı zehri, iltihap önleyicidir ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Çok eskiden, romatoid artrit hastalığında ağrıyı gidermek, şişlik ve tutukluğu azaltmak için arı zehri kullanılırdı. Klinik çalışmalar, arı zehri tedavisinin ilaç ihtiyacını ve ağrının nüks riskini azalttığını ortaya koymuştur. 

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Bal, hem bağışıklık hem de nörolojik sisteme bağlı hastalıklar için tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanılabilir. Parkinson hastalığı, Multipl Skleroz, alzheimer ve lupusta etkindir. Arı zehri bu durumlar için ilk ya da tek olmamasına rağmen, araştırmalar arı zehrinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğine ve vücutta bu hastalıkların bazı belirtilerini azalttığına dair kanıtlar ortaya konmuştur. 

Tedavi edebileceği hastalıklar: 

- Multipl Skleroz

- Lupus

- Artrit

- Enfeksiyonlar

- Zona

- Yaralar

- Ağrı

- Yanıklar

- Tendinit

Akupunktur noktalarına arı zehri verilir

Arı zehri akupunkturuyla ilgili araştırmalarda, romatoid artrit hastalarında daha az ağrı, daha az şişlik ve daha iyi sonuçlar elde edildiği sonucuna varılmıştır. 

Yaraları iyileştirir

Topikal (lokal) olarak uygulanır, ağızdan alınarak doğrudan kana enjekte edilir. Apiterapi, ağrılı rahatsızlıkların dışında, yaraları iyileştirmede de kullanılır. Bal, topikal olarak, hem antibakteriyel, antienflamatuar ve ağrı giderici özelliği sayesinde, hem açık kesikler hem de yanıklarda uzun süredir kullanılmaktadır. Kır çiçeği balı, alerjileri çeşitli şekillerde tedavi ederek, insanları alerjilere karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir. Bal, alerjilerin neden olduğu boğaz ağrısını yatıştırır ve doğal bir öksürük kesici olarak işlev görür. Kır çiçeği balı, bilinen bir alerjen olan az miktarda çiçek poleni içerir. Yerel bal tüketmek, bu alerjenin yavaşça vücuda alınmasıyla potansiyel olarak bağışıklık oluşturabilir. 

Dişeti iltihabı ve diş plaklarını azaltır

Propolis, sağlığa birçok yararının yanında ağız çalkalamasına eklendiğinde, dişeti iltihabını ve plağını azaltabilir. Propolis içeren gargaraların araştırılması, doğal olarak ağız hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sağlamaktadır. Aynı zamanda kanser yaralarını iyileştirmeye ve önlemeye yardımcı olabilir. Multivitamin olarak kullanılabilir. Hem arı sütü hem de propolis, çok sayıda vitamin ve besin içerir. Hatta bir deneysel çalışmada, erken dönem diyabetik retinopati tedavisinde potansiyel bir terapötik ajan olarak kabul edilebileceği gösterilmiştir. Kalp damar sistemini koruyucu etkisi, antioksidan ve antienflamatuar özelliğinden kaynaklandığı belirtilmektedir. Arı sütü, uzun bir kullanım tarihi olan doğal sağlık ürünüdür. Arı sütü peptitleri, sayısız biyoaktiviteye sahiptir. Arı sütü, proteinlerin sinirleri ve beyin dokusunu koruyucu etkisinden dolayı, alzheimer hastalarında da denenmektedir.