Prof. Dr. Nurettin Lüleci

Prof. Dr. Nurettin Lüleci

[email protected]

Boyun düzleşmesini önlemek mümkün

Şiddetli ağrıya neden olan boyun düzleşmesi kulak çınlamasıyla da kendini belli ediyor. Bu hastalığı önlemede; doğru yastık seçimi ve egzersiz etkili oluyor.  

Sık sık duyduğumuz boyun düzleşmesi ne demek? Bir hastalık mı? Tedavi edilebilir mi? Tedavi edilmez ise bizi neler bekliyor? gibi sorulara yanıt bulmaya çalışacağız. Boyun düzleşmesi normalde 'C' şeklinde olan boyun kavsimizin düzleşmesi anlamına gelmektedir.

MR'LA ORTAYA ÇIKAR

Baş, omuz, sırt ağrısı, kulak çınlaması gibi nedenlerle doktora giden hastalara çektirilen röntgen filmleri ya da (MR) tetkiklerinde tespit edilen bir durumdur. Hasta boyun düzleşmesi olduğunu anlamaz ancak sonuçları ve sıkıntıları ortaya çıkmaya başladığında anlaşılır. Günlük yaşamımızda boynumuzu uygun vaziyette kullanmazsak zamanla boyun düzleşmesi ortaya çıkar. Boyun düzleşmesinde boynumuzun arka kısmında yer alan adaleler gerilir.

UYUŞMA VE KARINCALANMA 

Normalde boynumuzda yer alan kemik, kıkırdak ve adalelere binen yük dengeli olarak dağılır. Boyun düzleştiğinde bu yük dağılımı değişir. Gerilen ense adalelerimiz kemik ve kıkırdak yapılarını kendisine uydurarak boyunda tam bir düzlük hali oluşmaya başlar. Zamanla kıkırdak ve kemik yapısında da bozulmalar meydana gelir. Boyun düzleşmesi geliştiği zaman şu şikayetlere neden olur; Baş ağrısı, baş dönmeleri, kulak çınlaması, omuz ağrıları, boyun ağrıları, boynu döndürmede sıkıntı, kollarda uyuşma, karıncalanma gibi bir çok sıkıntıya neden olur. 

STRES TETİKLİYOR

Bir insan stresle ya da gerginlik yaratan bir olayla karşılaştığında ya da sinirlendiğinde öncelikle yüz ve boyun kasları kasılır. Bu yüzden gergin bir yüz ifadesi oluşur.  Eğer stres süreklilik arz ederse zamanla bu kasılma hali kemik, kıkırdak yapıları da etkileyerek boyun düzleşmesine neden olur. Yine başı öne eğik vaziyette uzun süre iş yapmak yada çalışmak zorunda olanlar veya farkına varmadan yarım saati geçen cep telefonları ile oynama ya da meşgul olma gibi aktiviteler boyun düzleşmelerinin en önemli nedenleri arasındadır. Tedavide bu hazırlayıcı faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. 

Yapılması gerekenler

1- Boyun adalelerimizi güçlendirici egzersizler (günde 3 kez) 

2- Stresten uzak durmak 

3- Cep telefonlarımızı sürekli 15 dakikadan fazla kullanmamak 

4- Uygun bir yastıkla yatmak (ne alçak ne yüksek) 

5- Yüz üstü ve sırt üstü yatmamak, yan pozisyon tercih edilir 

6- Göz bozuklukları varsa tedavi ettirmek 

7- Uzun süre yanlış pozisyonda oturmayı düzeltmek 

8- Uzun süre bilgisayar başında kalmamak 

9- Uygunsuz koltuk ya da benzeri yerlerde uyuklamamak. 

Güç kaybı ortaya çıkar

- Ense kaslarımızın zayıflaması gerilmesi sonucu başımızın boynumuzda oluşturduğu yükte artış, yani başımız daha ağır hissedilir. Öncelikle ağrı şeklinde hissettiğimiz şikayetler. Tedavi edilemez ise zamanla kıkırdak ve kemik yapıları bozarak boyun fıtıklarına ve boyunda kireçlenmelere neden olur. 

- Kaslarımızın gerilmesi enseden geçip beyine giden ana damarlarımızda sıkışmalara yol açarak beyne giden kan akımında azalmalar oluşturur. Sıkça baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, unutkanlık gibi şikayetlere neden olur. 

- Tedavi edilmemiş boyun düzleşmesi, omurlar arasındaki diskleri de bozarak boyun fıtığına neden olduğu zaman şiddetli boyun, sırt, kol ağrılarına, ellerde uyuşmalara ve güç kayıplarına yol açar. Yine uzun yıllar devam eden boyun düzleşmelerinde boyundaki anatomik yapılara anormal yük binmesi sonucu bozulan kemik, yapılarda kireçlenmeler oluşur. Bu kemiklerin içinden veya hemen yanından geçen sinirler kireçlenmelere bağlı oluşan kemik çıkıntılarının baskıları ile geçmeyen ağrılara, uyuşma ve kollarda karıncalanmalara neden olabilir. 

Bunları mutlaka yapın

- Boyun düzleşmesinin sizde olmaması ya da olma ihtimalini ortadan kaldırmak için aşağıda bahsedeceğimiz genel önlemleri yaşamınızın bir parçası haline getirebilirsiniz. 

- Stresten uzak durun. 

- Günlük boyun egzersizlerinizi ihmal etmeyin 

- Yastığınız uygun olsun. 

- Hafif boyun ağrıları olduğunda ensenizi soğuktan koruyun, ıslak saçla dışarı çıkmayın, klima altında çalışmayın. 

- Günlük faaliyetlerinizde duruş, oturuş pozisyonunuzun doğru şekilde olmasına dikkat edin. 

- Her akşam boyun ve yüzünüze ozon yağı (tercihen wellozone) ile hafif masaj yapın. 

- Bu tedbirlere rağmen yukarıda bahsettiğimiz şikayetleriniz olursa doktorunuza müracaat ediniz. 

Egzersizden vazgeçmeyin

Boyun düzleşmesi mutlaka erkenden tedavi edilmelidir. Amaç öncelikle boyun adalelerini güçlendirmek ve oluşan ağrılar ve diğer belirtilere engel olmaktır. Hastanın ağrısı kesilmeden egzersiz programlarına katılmak şikayetlerin artmasına neden olabilir. Bu amaçla bahsedeceğimiz tedaviler kombine şekilde uygulanırsa daha tatminkar sonuçlar elde edilir.

Ozonla damarlar açılır

Boyun düzleşmesi özellikle baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi ve unutkanlık gibi belirtilere şikayetlere neden olmuşsa ozon tedavisinden hastalar yarar görmektedir. Bu gibi durumlarda majör dediğimiz ozon tedavisi kandan uygulanır amaç beyine giden damarların genişletilmesi ve beyin dokusuna aktif oksijenin ulaştırılmasıdır.

Nedenleri

- Stres

- Cep telefonları

- Uygunsuz yastık

- Bazı görme bozuklukları

- Islak saçla dışarı çıkma

- Sürekli masa başında bilgisayarla çalışmak

- Klima altında çalışma

- Sürekli el örgüsü ve el işi yapmak Sürekli baş aşağı öne bakılarak yapılan işler

- İnce elişi yapan sanatkarlar, resim tezhip sanatçıları gibi

- Uygun olmayan oturma şekilleri gibi günlük yaşamımızdaki bir çok stres boyun düzleşmesini kolaylaştıran etkenlerdir.

İlaçlar fayda sağlar

1- İlaç tedavileri: Bazı durumlarda ağrı kesici ve kas gevşeticiler kullanılabilir. Stersi azaltıcı antidepressan ilaçlar da sıklıkla kullanılmaktadır. 

2- Fizyoterapi ve Kayropraktik: Uygulamalar ile adaleleri gevşetip boyun adalelerinin güçlenmesini ve uyumunu sağlamak önemlidir. 

3- Enjeksiyon tedavileri: Boyun adaleleri içerisine, çevresine yada adalelerin yapıştığı bölgelere enjeksiyonlar yapılabilir. Bunlar; lokal anestezik madde enjeksiyonları, kuru iğne uygulamaları, ozon enjeksiyonları, hacamat gibi uygulamalardır. 

4- Proloterapi, Prolozon uygulamaları: Daha ileri düzey girişimsel etkili tedaviler olup uygulayıcı doktorun çok denetimli olması gerekir. 

Proloterapi: Rejeneratif, düzeltici, güçlendirici bir tedavi şeklidir. Özellikle kasların kemiklerle birleştiği bölgelere yoğunlaştırılmış şekerli serumlarla enjeksiyonlar yapılarak vucudun iyileştirici mekanizmalarında rol alan bazı maddelerin bölgeye gelmesini temin eder. Ve yapısı bozulmuş anatomik yapıların onarılmasını, eski halini almasına katkıda bulunur.

Prolozon: İçerisinde vitaminler  ozon ve lokal anesteziklerin bulunduğu bir kokteyl, boyun adalelerinin ağrılı ve fonksiyonel bölgelerine enjekte edilir. Boyun adalelerinin güçlenmesine anatominin, düzelmesine ve ağrıların ortadan kalmasına neden olur. Proloterapi ve prolozon uygulamalarından sonra öğretilmiş boyun egzersizlerine devam etmek ve boyun düzleşmesine neden olan hazırlayıcı nedenleri ekarte etmek gerekmektedir.