Prof. Dr. Nurettin Lüleci

Prof. Dr. Nurettin Lüleci

[email protected]

Kök hücre tedavisiyle diz ağrısına son

Kireçlenme, menisküs ya da romatizma nedeniyle dizlerde oluşan dayanılmaz ağrılardan kurtulmak için 'kök hücre tedavisi' yaptırmanız yeterli.  

Diz ağrısı deyince akla bir çok neden gelmektedir. İltihaplı romatizma, burkulma, menisküs, osteoartrit, bağlarda kopma, tendon sorunu, diz kapağında aşınma, kıkırdak erimesi gibi bir çok neden diz ağrısına sebep olmaktadır. Bu geniş yelpazeden bakıldığında diz ağrısı genç yaşlı herkesi etkileyen bir sağlık sorunudur. Diz kireçlenmelerinde kök hücre tedavisi çok güncel bir tedavi olup hemen her gün hastalarımız tarafından bize sorular yöneltilmektedir. 

ÖNCELİKLE NEDENİ BİLİNMELİ 

“Rejeneratif tıp” yani yenileyici tıp uygulamaları kapsamında kök hücre tedavileri en başta konumdadır. Kök hücre tedavisi sadece diz kireçlenmelerinde değil menisküs problemlerinde, dizin tendonlarını tutan rahatsızlıklarda ve dizdeki diğer artrit çeşitlerinde etkin bir şekilde uygulanmaktadır.  Dizlerinizde ortaya çıkabilecek farklı artrit türleri vardır. En sık görülen tipi bizim kireçlenme dediğimiz  osteoartrittir. Dizde Osteoartrit: Eklem kıkırdağını yavaş yavaş yıpratan ilerleyici bir durumdur. Diz eklemini oluşturan kemiklerin üzerini kaplayan kıkırdak dokusu aşınmalara uğrar çok ileride tamamen yıpranıp kemikler birbirine sürtecek hale gelebilir. Kıkırdak hasarının başladığı ilk zamanlardan sonra yavaş yavaş diz ağrıları da ortaya çıkmaya başlar. 

PROTEZ İHTİMALİ

Ağrıların ortaya çıkmaya başladığı dönemden artık diz ekleminde kıkırdak kalmadığı sürece kadar olan safhalar sınıflandırılır. I, II, III, IV. derece olarak. Her derecenin kendine has belirtileri vardır. Kök hücre tedavisi; genellikle diz kireçlenmelerinin III ve IV.  derecesinde hastalara diz protezi olman gerekir denilen bir aşamada yapılması daha uygundur. 

KASLAR ZAYIFLAR 

Artrit ilerledikçe, dizinizin görünümünde değişiklikler fark edebilirsiniz. Dizleri çevreleyen kaslar ince ve zayıflamış olarak artrit batık bir görünüm oluşturabilir. Dizleriniz birbirine yaklaşmaya veya dışa doğru eğmeye başlayabilir. Diz deformiteleri, belirgin veya daha az görülebilen durumlardır. Ağrı düzeyinize, artritinizin günlük hayatınızı ne kadar etkilediğine ve dizinizde oluşan zarara dayanılarak tedaviye karar verilir.

BOL BOL YÜRÜYÜŞ YAPILMALI

Diz ağrıları travma dışında yani kronik bir süreçte yavaş balayan ağrılardır. Ağrı yavaş yavaş ilerleyici bir şekilde artış gösterir. Artrit ağrısı aniden başlayabilir, ancak yavaş gelişmesi daha olasıdır. İlk başta, sabahları veya bir süre hareketsiz kaldıktan sonra ağrıyı fark edebilirsiniz. 

SESLER GELEBİLİR

Merdivenlerden inip çıkarken, kalkarken veya dizlerinizi kırma durumlarında ağrıları daha çok hissedersiniz.  Artrit hastalığı olanlar, nemli havaların veya havadaki diğer atmosferik değişikliklerin ağrıya neden olabileceğini veya ağrıları olduğunda havanın, örneğin yağmur yağacağını hissettiklerini söylerler. Yürürken ve hareket ettirildiğinde dizlerden ses gelebilir halk arasında yaşlanma belirtisi olarak kabul edilir bir bakıma doğrudur. Bu belirtiler, dizdeki kıkırdak dokusunun zarar gördüğü yıprandığı anlamına gelebilir.

Kıkırdak zarar görür 

Dizde kıkırdaklar harap olursa alt ve üstten gelen ve diz eklemini oluşturan kemiklerin birbirine teması kolaylaşır. Yani kıkırdak azalır ya da yok olur, kıkırdaklar bozulursa kemiklerin birbirine sürtünmesine bağlı olarak dizden sesleri gelebilir. Bu durum sorunun ileri boyutlara geldiğinin göstergesidir. 

Günde ortalama bir saat yürüyüş yapmak diz ağrılarının oluşmasını önler. Mevcut ağrının azalmasını sağlar. 

Hareket kısıtlılığı olur 

Dizdeki eklem hareketlerinin olması gereken açılardan gittikçe uzaklaşması, azalması ve basit hareketlerde bile zorlanmaların hatta hareket edemez hale gelmenin ortaya çıkması söz konusu olabilir. Merdiven tırmanırken veya spor yaparken hareket kısıtlılığını fark etmeniz olasıdır. Osteoartrit'te kademeli olarak kıkırdak yapılar yıpranır. Artrit kötüleştikçe, eklemlerin normal çalışması daha zorlaşmakta ve gündelik görevleri yerine getirmek gittikçe zorlaşabilmektedir. Zamanla, baston veya yürüteç olmadan yürümekte sorun yaşayabilirsiniz. 

KIKIRDAK AŞINMASI MEYDANA GELİR

Dizde kıkırdak aşınması varsa, hasta ağrı çekiyor ve hareket etmekte zorlanıyorsa kök hücre tercih edilir. PRP yaptıran çoğu kişi kök hücre tedavisi yaptırdığını söylemektedir, bilinmesi gereken; PRP'nin kök hücre olmadığıdır. Zamanla, diz kaslarınız zayıflayabilir ve tüm eklem yapısı dengesiz hale gelebilir. Dizdeki daha önce oluşan problemlere bağlı olarak özellikle merdiven inip çıkarken dizde zorlanma bazende kilitlenmeler meydana gelmektedir. 

EKLEM ARALIĞI DARALIR 

Normal diz filmleri eklem aralığında problemlere bağlı doku kayıpları ve bunlara bağlı eklem arasının daralmasını gösteren mükemmel bir tanı aracıdırlar. Normal olarak kıkırdak alanı yıpranır ve oradaki kemik açığa çıkar. Kemikler birbirine sürttükçe etraflarından yeni küçük kemik odakçıkları meydana gelir. Aslında bu dizin kendini savunma, vücudun kendi kendini tamir etme girişimini yansıtmaktadır.

Göbekli olmak avantaj sağlar 

Göbek çevresindeki yağlar önemli bir kök hücre kaynağıdır. Yağ dokusunda mezenşimal kök hücreler yoğun şekilde bulunur.  Pratikte kök hücre denilen uygulama kök hücre çoğaltılmasını içermeyen tıbbi SVF (Stromal Vasküler Fraksiyon) denilen bir işlemdir. Yağ dokusunda SVF de preadipozitler, mezenşimal kök hücreler, endotelya progenatör hücreler, T hücreleri, B hücreleri, mast hücreleri  bulunur.  Göbek çevresinden yağ dokuları enjektörle alınarak labratuarda 3-4 saatlik bir muameleden geçirilir ve sonra kök hücreler elde edilebilir. Elde edilen bu maddeler eklemlere ve kana verilebilmelidir.