Küresel terör kana doymuyor

Doğu Asya’daki ada ülkesi Sri Lanka, Hıristiyanların Paskalya Bayramı'nı kutladığı gün kana bulandı. Aralarında 3 kilise ve 3 otelin de bulunduğu 8 noktaya düzenlenen bombalı saldırılar sonucu, 207 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Eklenme Tarihi: 22.04.2019 08:00:00 - Güncelleme Tarihi: 22.04.2019 08:08:00
ABONE OL

Hindistan’ın güneydoğusunda yer alan Sri Lanka, iç savaşın sona erdiği 2009 yılından bu yana en büyük saldırılara sahne oldu. Ülkede Hıristiyanların Paskalya Bayramı'nı kutladığı gün, başkent Colombo’yla Negombo ve Batticaloa kentlerindeki 3 kilise, 3 otel ve 2 farklı bölgede, toplam 8 patlama meydana geldi. Patlamalarda şu ana kadar 207 kişinin hayatını kaybettiği, 450'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi. 

KİLİSEDE EN AZ 60 ÖLÜ 

Polis yetkilileri, sadece Colombo’nun kuzeyinde bulunan Katuwapitiya'daki St. Sebastian kilisesindeki patlamada en az 60 kişinin öldüğünü açıkladı. Tümü başkentte olan otellere düzenlenen saldırılarda ölen ve yaralananların tam sayısı ise henüz bilinmiyor. Bu saldırıların ardından Colombo'nun banliyösü Dehiwala'da hayvanat bahçesi yakınında 7. patlama, yine başkentin Dematogoda banliyösünde konutlara yakın bir bölgede ise 8. patlama meydana geldi. Dematagoda’da şüphelileri yakalamak için bir eve düzenlenen operasyonda 3 polisin hayatını kaybettiği açıklandı. 

7 KİŞİ GÖZALTINDA 

En az ikisinin intihar saldırısı olduğu sanılan saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmazken, İçişleri Bakanlığı 7 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı ise patlamalarda 27 yabancı uyruklu kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Saldırıda ölenlerden ikisinin Türk vatandaşı olduğu açıklandı. Savunma Bakan Yardımcısı Ruwan Wijewardene düzenlediği basın toplantısında, saldırıların sorumlularının kimliğinin tespit edildiğini açıkladı. Wijewardene, saldırıları “aşırı grupların” düzenlediği bir “terör olayı” olarak tanımladı. Dünyayı şoke eden patlamalar sonrası ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve asılsız haberlerin önüne geçebilmek amacıyla sosyal medyaya erişim geçici bir süre engellendi. İkinci bir talimata kadar ülkedeki tüm devlet üniversitelerinin kapalı kalacağı belirtilirken, demiryolları işletmesi de tüm seferlerin durdurulduğunu duyurdu. 

SALDIRILAR KORKAKÇA

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, korkakça saldırıları güçlü biçimde kınadığını belirterek, “Tüm Sri Lankalılara bu trajik dönemde bir arada ve güçlü kalmaları çağrısında bulunuyorum” dedi. Başbakan, ardından güvenlik kurulunu acil topladı. Meclis sözcüsü Karu Jayarusiya, 23 Nisan’da Parlamento’nun olağanüstü toplanacağını açıkladı. 

POLİS UYARILMIŞ

Saldırıları kimin düzenlediği henüz bilinmezken, Sri Lanka polisinin intihar saldırıları konusunda 10 gün önceden uyarıldığı ortaya çıktı. Sri Lanka ordusunun ayrılıkçı Tamil Kaplanları örgütünün yenildiğini ilan etmesiyle, iç savaşın sona erdiği 19 Mayıs 2009'dan bu yana ülkede bu denli büyük saldırılar yaşanmamıştı.

Saldırıya uğrayan 5 yıldızlı 3 otel, başkent Colombo'da bulunuyor.

2 Türk oteldeki patlamada öldü 

Türkiye'nin Colombo Büyükelçisi Tunca Özçuhadar, başkentte bir otelde meydana gelen patlamada, Türk vatandaşı mühendisler Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş’un yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bu arada Dışişleri Bakanlığı bir duyuru yayımladı. Yapılan yazılı açıklamada, Sri Lanka’da düzenlenen saldırılardan etkilenen ya da ülkede bulunan yakınlarından haber alamayan Türk vatandaşlarının, Türkiye'nin Kolombo Büyükelçiliği’ne, 94 (76) 766 7339 numaralı telefondan ulaşabileceği kaydedildi.

BU KEZ SRİ LANKA'YI VURDU

Negombo kentindeki KatuwapitiyaSt. Sebastian Kilisesi'ne düzenlenen bombalı saldırıda onlarca insan hayatını kaybetti.  

Özel operasyon timleri, başkent Colombo'daki Dematagoda yerleşim yeri yakınlarında bir eve baskın düzenledi. Baskın sırasında evde bomba patladığı belirtildi.

1.5 MİLYON HIRİSTİYAN VAR

2012’deki nüfus sayımına göre Hıristiyanlık, ülkenin 4. büyük dini. 22 milyon nüfuslu ülkenin yaklaşık yüzde 70'i Budist, yüzde 12,6' sı Hindu, yüzde 9,7'si Müslüman, yüzde 7.6'sı ise Hıristiyanlardan oluşuyor. Ülkede çoğu Katolik olmak üzere 1.5 milyon civarında Hıristiyan’ın yaşadığı belirtiliyor.

Sayıyı karıştırdı

ABD Başkanı Donald Trump, Sri  Lanka'da gerçekleştirilen terör saldırılarını kınadı. Trump, Twitter hesabında paylaştığı mesajda, 138 kişi yerine 138 milyon ifadesini kullandı. Daha sonra ilk tweet'ini silerek yanlışını düzeltti.

Saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin yakınları gözyaşlarına boğuldu.