Pentagon'dan Türkiye'ye S-400 açıklaması: F-35'lerle ilgili duruşumuz değişmedi

Pentagon'dan Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemini teslim almasının ardından yapılan ilk açıklamada F-35'lerle ilgili duruşlarının değişmediği ve konuya ilişkin Türk yetkililerle görüşeceği belirtilmişti. Akşam saatlerinde gelen son habere göre, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Vekili Mark Esper ile telefonda görüştü. Akar-Esper görüşmesinde, Türkiye'nin uzun menzilli bölgesel hava ve füze savunma sistemi temini ile Suriye’deki gelişmeler ele alındığı belirtildi.

Haberin Eklenme Tarihi: 12.07.2019 18:49:00 - Güncelleme Tarihi: 13.07.2019 00:02:00
ABONE OL

Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemini teslim almasının ardından Pentagon basın toplantısı düzenledi.

Savunma Bakanı vekili yaptığı açıklamada, ''F-35'lerle ilgili duruşumuz değişmedi. Türk yetkililerle görüşeceğiz'' ifadelerini kullanılmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunuma Bakan Vekili Mark Esper, F-35 programı hakkında pozisyonlarının değişmediğini ve Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile telefonda görüştüğü belirtildi.

ABD daha önce Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerini alması durumunda F-35 programından çıkarılacağını duyurmuştu.

Esper, 26 Haziran'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaptıkları toplantıda Akar'a Türkiye'nin S-400 ve F-35 uçaklarına aynı anda sahip olmayacaklarını iletmişti.

Bu arada Milli Savunma Bakanı Akar, S-400 sisteminin teslimat sürecinin başlamasına ilişkin, "Bugün üç uçak planlıydı. Planlı uçakların tamamı geldi ve bugünkü faaliyetler tamamlandı. Önümüzdeki günlerde bu süreç devam edecek." açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Vekili Mark Esper ile telefonda görüştü.

 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Vekili Mark Esper ile telefonda görüştü. Akar-Esper görüşmesinde, Türkiye'nin uzun menzilli bölgesel hava ve füze savunma sistemi temini ile Suriye’deki gelişmeler ele alındı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Vekili Mark Esper ile telefonda görüştü. Görüşmede alınan bilgilere göre, Türkiye'nin uzun menzilli bölgesel hava ve füze savunma sistemi temini ile Suriye’deki gelişmeler ele alındığı belirtildi.

Bakan Akar: "S-400 savunma sistemi alımı tercih değil bir zorunluluk. Patriot teklifi konusundaki değerlendirmeler devam ediyor."

Görüşmede F-35 savaş uçağı projesinin kendi yolunda ilerlemesi gerektiğini, Türkiye'nin projenin ortağı olduğunu vurgulayan Akar, Türkiye'nin F-35 ve S-400 sistemlerinin olası etkileşimi konusunda NATO'nun da dahil olabileceği çalışma grubu önerisinin hala geçerliliğini koruduğunu aktardı.

(AA)