Kütüphane binasını yenileyen Kartal AİHL, okul kütüphaneciliğinde öncü olmaya devam ediyor

Kütüphane binasını yenileyen Kartal AİHL, okul kütüphaneciliğinde öncü olmaya devam ediyor Türkiye'de 1964 yılından beri mart ayının son pazartesi günü ile başlayan hafta Kütüphanecilik Haftası ya da diğer adıyla Kütüphaneler Haftası olarak kutlanır. Yakın zamanda çok güzel bir kütüphane hizmete girdi; Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin Yeni Kütüphane Binası. Biz de bu hafta münasebetiyle sizlere bu mekânı ve çalışmalarını anlatacağız.

Haberin Eklenme Tarihi: 3.04.2020 09:59:00 - Güncelleme Tarihi: 3.04.2020 09:59:00
ABONE OL

Kütüphane, şüphesiz bir okulu okul yapan en önemli değerdir. 1985’te eğitim öğretime başlayan Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin kütüphanesi bir oda olarak başladı. 1993 yılında Okul Anneler Birliği’nin desteğiyle geniş bir mekânda kütüphane düzenlendi. İlk etapta 5 bin kitabı bulunan kütüphanenin kitap sayısı 2001 yılında 11 bine ulaştı.

Okul binasının 2008’de yeniden inşa edilmesi ile okul binasının en üst katına taşınan kütüphane, kitap ve dergi sayısının hızla artmasından sonra yeni eklenen bölümlerle büyütüldü. Gün geçtikçe artan kitap sayısı 2018’e gelindiğinde 22 bini buldu. Bu kadar kitap, 10 bin dergi arşivi, takip edilen süreli yayınlar ile kütüphane artık kabına sığmayacak bir hâl aldı. Genişletmeler de çözüm olmayınca, kütüphane için yeni arayışlara girildi ve sonuç olarak okul bahçesinde okuldan bağımsız, müstakil bir binanın yapılmasına karar verildi.

Okul idaresinin öncülüğünde, okulun ‘96 mezunlarından Mimar Bayram Çevik tarafından çizilen proje, Kartal AİHL Mezunlar Derneği ve Kartal Eğitim Vakfı desteği ile bugünkü seçkin halini aldı.

Okulun en gözde birimi halini alan kütüphane, bünyesinde şu eserleri barındırmaktadır:

• Türkçe, Arapça, İngilizce dilleri yoğunlukta olmak üzere 18 farklı dilde 53 bini basılı ve 22 bin 500’ü elektronik olmak üzere 75 bin 500 kitap,

• 4 bin 325 süreli yayın,

• 873 CD-DVD vb. multimedya materyali,

• Kelimex ve E-osmanlıca veritabanları.

1624 m² kapalı alanı olan ve üç katlı olarak tasarlanan binada, okuma salonlarının yanı sıra çalışma salonları ve toplantı odaları da yer almaktadır.

Öğrenciler için yeni bir cazibe merkezi haline gelen kütüphanenin, bu yenilenme sürecini ve yeni kütüphaneyi konuştuk.

Elden ele yeni kütüphaneye

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi uygulama camii yanında inşa edilen kütüphane binasında inşai işler, mobilya tefrişi ile beraber kitapların satın alınması ve kayıt süreçleri uzun süre devam etti. Öğrencilerin özlemle beklediği yeni kütüphane sürecinde 20 Aralık 2019 Cuma günü farklı bir heyecana sahne oldu. Eğitim kadrosu, personel, mezunlar ve öğrenciler "Elden Ele Yeni Kütüphaneye" projesine imza attılar.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mithat Tekçam, şöyle konuştu:

Kartal AİHL 12/C sınıfı öğrencilerinden Ayhan Burak Dedeoğlu, “Okulumuz Türkiye’ye öncü vizyonunun gerektirdiklerinden birini yaparak herkese örnek olabilecek bir davranışta daha bulundu.” dedi. Dedeoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yine 12. sınıf öğrencilerinden Muhammed Ali Çiçek, “Bugün uzun süredir beklediğimiz Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi kütüphanemize el ele taşındık.” dedi. Çiçek, yeni kütüphane binasıyla ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

Kartal AİHL’ye bu sene başlayan öğrencilerden Talha Özcan, “Kütüphane benim için ders çalışmaktan öte huzur bulmaya gittiğim bir yer. Huzur bulmaya gittiğim yere benim de yardımının dokunması bana çok şey ifade ediyor. Artık her kütüphaneye gittiğimde bu olayı hatırlayacağım için çok mutluyum.” dedi.

Kartal AİHL Kütüphanesi’nin 25 yıllık çalışanı Hanife Yükcü ise kendisi için o duygusal anları şöyle anlattı:

Okul kütüphaneciliğinde öncü

Yükseköğretim sistemimizde yer alan vakıf yükseköğretim kurumlarına ait “Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019” kitapçığı, YÖK tarafından yayımlanarak bütün kamuoyunun istifadesine sunulmuştu. Söz konusu raporda şu rakamlar yer alıyordu:

Öğrenci Başına Düşen Kütüphane Alanına Göre (m²)

1

SABANCI ÜNİVERSİTESİ

9.165

2,1

2

İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ

10.982

1,5

KARTAL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KÜTÜPHANESİ

1.624

1,9

Öğrenci Başına Basılı Kitap Sayısına Göre

1

İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ

51

2

İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

42

KARTAL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KÜTÜPHANESİ

63

* Veriler, YÖK tarafından yayımlanan “Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019” kitapçığından alınmıştır.

Öğrenci başına düşen kütüphane alanına göre ilk sırayı 2,1 m² ile Sabancı Üniversitesi, ikinci sırayı ise 1,5 m² ile İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi almaktadır. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Kütüphanesinde ise öğrenci başına düşen kütüphane alanı 1,9 m² olmaktadır.

Öğrenci başına basılı kitap sayısına göre 51 kitap ile İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ilk sırada, ikinci sırada ise 42 kitap ile İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi yer almaktadır. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Kütüphanesinde ise öğrenci başına 63 kitap düşmektedir. Okul Müdürü Mithat Tekçam, zaman içerisinde kitap sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Kütüphanede Osmanlıcadan İngilizce ve Arapçaya geniş kitap seçkisi bulunuyor. Kartal AİHL 11. sınıf öğrencilerinden Mehmet Oğuzhan Kaya, düşüncelerini şöyle aktardı:

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, uluslararası programlar IB (Uluslararası Bakalorya) ve IGCSE (Uluslararası Genel Ortaöğretim Sertifika Programı) akreditasyonuna sahip bulunuyor. Bu programlarda öğrencilerin Türkçe ve yabancı dilde akademik makale (Internal Assessment ve Extended Essay) yazmaları gerekiyor. IB EE Koordinatörü Dr. Birkan Açıkgöz, öğrencilerinin farklı branşlara ait ödev çalışmaları için ön çalışma, fikir bulma, araştırma ve yazım aşamasında kütüphanenin zengin içeriğinin öğrencilere yeterli geldiğini ifade etti.

Kitap, süreli yayın ve görsel yayınların yanı sıra dijital kütüphane ve akıllı kütüphane hizmeti ile de destekleniyor. Kütüphanenin bağışçılarından Kartal AİHL ’93 mezunlarından Yunus Erdem, şunları kaydetti:

Özgün mimari

Kütüphane, Kartal AİHL uygulama camisi Hasan Tahsin Uğur Camiii’nin yanında yer alıyor. Cami gibi kütüphane de özgün mimarisiyle ön plana çıkıyor. Kütüphanenin çizimini Kartal AİHL ’96 mezunlarından Mimar Bayram Çevik yaptı.

Mimar Bayram Çevik, kütüphanenin özgün mimarisiyle ilgili olarak şöyle konuştu:

Kütüphanenin mimarisi kadar logosu da farklı ve özel bir tasarıma sahip oldu. Görenlerin dikkat kesilip okumaya çalıştığı logo, ilk girişte gelenleri karşılıyor. Logoyu okulun yeni mezunlarından Ömer Faruk Sezgin tasarladı.

Sezgin, tasarım sürecinden bahsederken şu ifadeleri kullandı:

Kütüphane okulun kalbi

Kartal’da kütüphane, okulun odağında yer alıyor. Öğrencilerin sık sık uğradığı samimi bir yuva. Tamamen öğrenci odaklı faaliyetlerin olduğu, onların isteklerine göre kitap ve dergi seçimlerinin yapıldığı bir yer. Öğrencilerin okulda bir etkinlik yapmak istediklerinde ilk akıllarına gelen adreslerden biri. Bazen de öğrencilerin imtihanlardan ve sözlülerden bunalıp rahatlayabilmek için geldikleri bir mekân.

Okul yerleşkesi içerisinde öğrencilerine araştırma, öğrenme ve çalışma isteği aşılayan yeni kütüphane için öğrenciler müteşekkir. Bunlardan biri olan 9. sınıf IGCSE öğrencilerinden Hüseyin Sinan Keleştemur, şunları söyledi:

Kütüphanecilik Kulübü Başkanı 11. sınıf IB DP öğrencisi Zeynep Sena Uzunboy, kendisinin kütüphaneyle olan bağını farklı bir şekilde tarif etti:

Kütüphane, öğrencilerin yanı sıra mezunların da uğrak yeri olageldi. Okulu evi, kütüphaneyi ise yuvası olarak görenlerden biri olan 2019 mezunlarından Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Mehlika Çakmak, kütüphaneye olan bağlılığını şu sözlerle dile getirdi:

Haftanın her günü hizmet veriyor

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi sınavla öğrenci alan proje okullardan biridir. Türkiye’nin her tarafından öğrencinin tercih ettiği ülkemizin bir numaralı Anadolu İmam Hatip Lisesi’dir. Erkek ve kız öğrenciler için yatılı öğrenim görme imkânları mevcut okulun kütüphanesi, haftanın her günü akşam saatlerine kadar öğrencilere hizmet veriyor. Bu güzel hizmete İstanbul İl Kültür Müdürlüğü de personel görevlendirerek destek veriyor. Okul idaresi, İl Kültür Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz’a teşekkür ediyor.

Okulda görevli kütüphanecilerden Kemal Selimoğlu, kısa süre zarfında karşılaştığı ortamla ilgili olarak şunları söyledi:

Kütüphane, kitabın yanı sıra etkinliklerle ve dostlukla buluşma mekânı

Kütüphane, Kartal AİHL'de sadece kütüphaneden ibaret değil. Kartal AİHL Kütüphanesi; dostluğu, muhabbeti, organizasyonu, kitap sevgisini, müzakere gruplarını, sistemli ders çalışmayı, idealizmi, dergiciliği ve bilumum etkinlikleri içeriyor.

Okulun Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinden Sedat Cankılıç, “Bir okulun okuma oranı, o okulun asıl kıstas olarak benimsemesi gereken temel başarı çıtasıdır. Bir topluluk iyi okuyorsa emin olun bilahare iyi de üretecektir. Tarlayı ekmek, tohum atmak, biçmek meşakkatlidir ama bunlar olmazsa da ürün beklemek boşunadır.” dedi.

Yalnızca ders kitabını kitap olarak tanıyan, entelektüel birikimi “sayısal ve sözel” diyerek tasnif eden bir yaklaşımın Kabul edilebilir olmadığını kaydeden Cankılıç, şunları kaydetti:

Farklı etkinliklerin gerçekleştirildiği kütüphanede her ay düzenlenen Masal Günleri, bunlardan yalnızca bir tanesidir. Masal Günleri’nin müdavimlerinden 9 yaşındaki Salih Kiraz, şunları söyledi: