'Akşam Future&Trends Summit 2023' başladı

Türkiye'nin Gazetesi” vizyonuyla 104 yıldır yayın hayatına devam eden Akşam Gazetesi Future&Trends dergilerinin 18. yılını "Akşam Future&Trends Summit" ile taçlandırıyor. Zirve, Mandarin Oriental Bosphorus Otel'de başladı.

Haberin Eklenme Tarihi: 17.01.2023 10:10:00 - Güncelleme Tarihi: 17.01.2023 10:10:00
ABONE OL

Ziraat Bankası'nın ana sponsorluğu ve Türk Telekom'un iletişim sponsorluğunda, Akşam Gazetesi tarafından düzenlenen Akşam Future&Trends Summit; ülkemizde ve dünyada finanstan sigortaya, inşaat, çevre, şehircilikten e-ticaret ve perakendeye kadar sektörlerin gelecek planlarını ve trendlerini kapsamlı bir şekilde konuşmak üzere kamu, finans ve iş dünyasından üst düzey yöneticileri ve sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiriyor.

Akşam Future&Trends Summit 1. Oturumu'nda finans sigortada gelecek ve trendler konuşuldu

Akşam Future&Trends Summit 2. Oturumu'nda otomotivde gelecek ve trendler konuşuldu

Akşam Future&Trends Summit 3. Oturumu'nda inşaat, çevre ve şehircilikte trendler konuşuldu

Akşam Future&Trends Summit 4. Oturumu'nda e-ticaret ve perakendede gelecek ve trendler konuşuldu

TürkMedya Reklam Grup Başkanı, İcra Kurulu Üyesi Tülay Mutlu Dölen Akşam Future&Trends Summit açılış konuşmasını yaptı.

Tülay Mutlu Dölen konuşmasında şunları söyledi:

"18 yıldır sektörlerin geleceğine ışık tutan, sektörlerdeki son gelişmeleri ve gelecek planlarını mercek altına aldığımız Akşam Gazetesi'nin özel projesi Future and Trends'in dergilerini "sürdürülebilirlik" temasıyla yayınladık.

Bu önemli çalışmayı Future and Trende Summit ile taçlandırıyoruz. Gelecek yıllarda kamu ve iş dünyasının önemli buluşma noktalarından biri haline geleceğine inandığımız zirve 4 oturumdan oluşuyor. Birinci oturumda finans, sigorta ve yatırım, ikinci oturumda otomotiv, üçüncü oturumda inşaat, çevre ve şehircilik ve son oturumda e-ticaret ve perakendede gelecek ve trendler ele alınacak. Sektörlerin gelecek vizyonu, stratejileri, geleceklerin trendleri, üretimdeki dönüşüm, dijitalleşme çağında fırsatlar ve sürdürülebilirlik gibi son derece önemli konuların ele alınacağı oturumlarda, konusunda uzman, sektörlerinde öncü çalışmalar yapmış iş insanlarımızı ağırlayacağız. Zirvemizin temasını oluşturan "sürdürülebilirlik" konusuna kısaca değinmek istiyorum. Artan dünya nüfusuna paralel olarak, sanayileşmenin hızlanması doğal kaynakların daha hızlı kullanılmasına neden olmuştur. Sürdürülebilirlik bu kaynakların daha kontrollü bir şekilde kullanımını sağlamak ve doğaya verilen minimuma hatta sıfıra indirmeyi amaçlamaktadır. Nihai hedef bugünkü yaşam konforumuzdan ödün vermeden, gelecek kuşakların en az bizim kadar faydalanabileceği, kaynaklarını kontrollü bir şekilde kullanabileceği, içinde sağlıklı ve mutlu yaşayacağı bir dünya inşa etmektir. Bunun için de bireysel ve kurumsal alanlarda yapılan her çalışmanın doğayla uyumlu olması ve dengenin kalıcı olmasına doğrudan ve dolaylı olarak katkıda bulunmak gerekmektedir.

Akşam Gazetesi olarak ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunan çalışmalara imza atıyoruz. Bu bilinç ve sorumlulukla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sıfır karbonlu bir gelecek için toplumun tüm kesimlerini bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz."

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu Akşam Future&Trends Summit zirvesinde konuştu.

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Sayın Hazine ve Maliye Bakanım ve Türkiye'nin geleceğine yön veren büyük kuruluşların seçkin yöneticileri, değerli konuklar ve değerli meslektaşlarım hepinizi selamlıyorum ve katılımlarınız için teşekkür ediyorum.

Biz 104 yıldır hakikaten Akşam gazetesi olarak geçmişe doğru baktığımızda bu ülkenin 104 yılını görebiliyoruz. Ve bu 104 yılın içerisinde sektörlerin, Türkiye'deki sosyal gelişiminin, politik gelişiminin aynasında görebiliyoruz her şeyi. Böyle baktığımız zaman bugün yaptığımız toplantıda geleceğimizi ve bu geleceğe dönük eğilimin nereye gittiğini görebilmek açısından birçok panel düzenledik bu program çerçevesinde. Türkiye'nin 104 yıldır geldiği noktayı, geliş aşamalarını gazete arşivinden takip etmiş ya da büyük ölçüde bilen biri olarak nelerle karşılaştığımızı ve bundan sonra nelerle karşılaşabileceğimizi görme fırsatına sahip oluyoruz.

Bizim çocukluğumuz, birazda gençliğimiz aslında bir öğretiyle geçti. Kabaca tırnak içinde söylemek gerekirse "biz sanayi devrimini kaçırdık, ondan sonra bir daha iflah olmadık". Arkasından gelen bir iki cümleden oluşan bir alaşım var. "Adamlar yapıyor, bizden adam olmaz." Bu ikisi bizim tepemizde camdan öyle bir tavan yaptı ki, kafamızı kaldırıp boyumuzun ölçüsünü tam olarak gösteremedik bütün dünyaya. İngiliz kumaşından Amerikan bezine, Alman otomobilinden Japon televizyonuna kadar her şeyin, her ürünün, her teknolojik gelişmenin başında bir başka ülkenin adını anarak konuştuk bugüne kadar ya da yakın zamana kadar. Sonra bu teknolojileri (temsilcileri bugün halen burada da var) üretim anlamında yerlileşmeyi başardık. Yani bunların yatırımını aldık sadece üretimini değil yatırımını aldık. 80'lerden sonra kapılarımız açıldı dışarı çıkmaya başladık. Ve bir şeyi fark ettik. Ben bunun hakikaten her şeyden daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bu ülkenin yerinin, toprağının altında petrolü, elması, altını filan olmayabilir ki o ayrı bir bahistir, belki büyük ölçüde de belki vardır. Ama üstünde eğer iklim oluşturulduğunda bunlardan çok daha kıymetli ürünler verebilecek zekaya ve kabiliyete sahip insanları var. Bunu geçtiğimiz 20 yılda yapılanlarla özellikle çok daha net bir şekilde görebiliyoruz. O yüzden siyaseti temsilen, yönetimleri temsilen, politikaları temsilen, Sayın Hazine ve Maliye Bakanımıza bu iklimi yarattıkları için, bu iklime katkıda bulundukları için tekrar teşekkür etmek istiyorum.

Bizim bu iklime vereceğimiz katkı sektörlerin paydaşlarını bir araya getirmek. Eğilimleri ve gelecek vizyonlarını konuşmak. Bu konuşmayı da televizyonlardan, gazetelerden, internet medyasından halka, vatandaşa ulaştırmak. Çünkü, geleceğini görmesi için insanların bilgiye erişime ihtiyaçları var. O bilginin de doğrudan ilgili sektörlerin en tepesindeki karar verici noktadaki isimlerinden duymaya ihtiyacı var. Bugünde bunu duyacaklar diye umuyoruz, planlamamız bu yönde.

Tekrar katılımızın için teşekkür ediyorum, çok sağ olun.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop zirvede açıklamalarda bulundu.

İbrahim Öztop konuşmasında, "Rekorların tazelendiği bir yıl geçirdik. Yatırım ekosistemimizin güçlendiği bir dönemi yaşıyoruz. Türkiye ekonomisi ile birlikte şirketlerimizin de önemli ölçüde büyüdüğünü gözlemliyoruz" dedi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop, "Geleceği konuştuğumuz Future and Trends Summit" etkinliğinin oluşturulmasında emeği geçen TürkMedya Grubu'na, tüm değerli yöneticileri ve çalışanlarına, etkinliğe katma değer sağlayan tüm paydaşlara teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Makro ekonomik dengesizlikler Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan enerji kriziyle etmenler küresel piyasaları olumsuz etkilemesine rağmen, ülkemiz sermaye piyasaları son yıllarda çok başarılı bir performans sergiledi. Rekorların tazelendiği yıllarda özellikle 2020 yılı Mart ayından itibaren küresel pandemiden sonra sermaye piyasaları olarak gerek arz, gerekse talep alanlarında rekorlar kırıldı. Yatırım ekosistemimizin güçlendiği bir dönemi yaşıyoruz. Piyasalarımızın özellikle 2022 yılında küresel piyasalardan pozitif ayrışarak sağladığı başarılı performanslarda hükümetimizin büyümeyi önceleyen, sermaye piyasalarını destekleyen politikaları, kamu ve özel sermaye piyasası kurumlarının dijital dönüşüme uyumu, üyelerimizin kesintisiz olarak sunduğu teknolojik hizmetler etkili oldu.

Son yıllarda yerli yatırımcıların sayısı rekor tazeliyor. 2019 yılında 1.2 milyonda bırakmıştık yerli yatırımcı sayısını, şu anda 3.9 milyona ulaştı. Yani yaklaşık olarak 3 kat arttı. Aynı şekilde son 3 yılda yerli yatırımcılarımızın pay varlıkları 10 kat arttı. Aynı dönemde portföy yönetim şirketlerinin yönettiği portföy büyüklüğü de 6 kat arttı. Bunlar kolay işler değil. Gelişim sermayesi yatırmlarına baktığınız zaman ise burada da girişimcileri çok ciddi bir şekilde desteklemiş bulunuyoruz. 2019 yılı itibariyle 1.5 milyar lira iken şu anda 44 milyar liraya ulaştık. Bu da özellikle teknolojik yatırımları destekleyen bir ekosistem yaratmakta ciddi bir şekilde başarı elde ettiğimiz gösteriyor.

Halka arzlar yine rekor tazeliyor. Son iki yılda 92 milyara yakın kaynak aktardık. Ocak ayı başında borsadaki şirket sayımız 485'i buldu.

Sermaye piyasalarının son yıllarda yakaladığı bu ivmenin bu yıl da devam edeceğine inanıyoruz. Türkiye ekonomisiyle birlikte şirketlerimizin de önemli ölçüde büyüdüğünü gözlemliyoruz. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği olarak gerek yatırımcı gerek halka arz anlamında şirketlerin sermaye piyasalarına ilgisinin 2023 yılında da güçlü bir şekilde devam edeceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A.Burak Dağlıoğlu, Akşam Future&Trends Summit zirvesinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A.Burak Dağlıoğlu yaptığı konuşmada Türkiye'nin ekonomi hedeflerine değinerek, "Biz dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmek istiyoruz" dedi.

A.Burak Dağlıoğlu konuşmasında, "Özel sektörümüzün dünyada rekabetçi olması lazım. Rekabetçi olabilmek için de trendleri okuyabilmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A.Burak Dağlıoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak bizim için çok önemli. Bu yola teknoloji ile ulaşabileceğimize kanaat getirdik

Türkiye Sn. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bölgesinde bir istikrar merkezi ve çevresinde de barış ortamını geliştirmeye çalışan bir ülke olarak dikkat çekiyor

Ülkemiz yatırımcılar için cazip bir yatırım merkezi. Ülkemiz bu yılın ilk 10 ayında uluslararası 11.5 milyar dolar doğrudan yatırım çekti

Akşam Gazetesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen "Akşam Future & Trends Summit" zirvesi başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Akşam Future&Trends Summit zirvesinde açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Tüm ülkeler belki de 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş ölçüdeki bir kriz ortamı ile mücadele etmek durumunda kaldı. Ancak Türkiye bu sancılı dönemde Cumhuriyet tarihimizin rekorlarına imza attı

Kur Korumalı Mevzuat ve katılım hesapları ile hazineye büyük bir dinamit koyduğumuzu iddia edenler vardı. Son 20 yılın en güçlü bütçe sonuçlarından birini açıkladıktan sonra bu kesimin sesleri çıkmaz oldu

Türkiye, 2022 yılını neredeyse tüm makroekonomik göstergeler bakımından, dünyanın geri kalanından çok iyi bir noktada tamamlamış, güçlü ilerleyişini yeni zirvelere taşımıştır

Sosyal medyada prim yapma peşine düşmüşlerdir. Anlaşılan masalardan ve türlü algı oyunlarından medet umanların gözleri gerçeklere kör ve kulakları da doğrulara sağır olmuş durumda

Türkiye'nin başarıları karşısında şapkanı çıkar ve yine Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı çıktı de, gerçekleri kabul et. Hiç kimse milletimizin gözünü el çabukluğuyla boyayamaz. Rakamlar ve gerçekler gün gibi ortadadır

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan Akşam Future&Trends Summit'te soruları cevapladı. Doğan, "Dünyada sermaye sıkıntısı yok. Önemli olan para kaynaklarına doğru projeler ile ulaşabilmek" ifadelerini kullandı.

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal zirvede açıklamalarda bulundu. Önal, "Bu zirve, Türkiye Yüzyılı'na girerken bize yeni ufuklar açacaktır" dedi.

Özak Global Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık Akşam Future&Trends Summit'te açıklamalarda bulundu. Akbalık konuşmasında, "Böyle bir panelin düzenlenmesi ve ortaya konulan söylemler çok kıymetli. Her sektör de bu parametreler doğrultusunda kendini şekillendirmeli ve geleceğe hazırlamalı" ifadelerine yer verdi.