'Türkiye'yi dünyanın en büyük ve önemli ticari koridorlarının hakimi yaptık'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye'yi dünyanın en büyük ve önemli ticari koridorlarının hakimi yaptıklarını, coğrafi açıdan kalkınmada eşitliğe destek verme hedefiyle çalıştıklarını belirtti.

Haberin Eklenme Tarihi: 10.07.2021 16:43:00 - Güncelleme Tarihi: 10.07.2021 16:43:00
ABONE OL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Afyonkarahisar'da bir termal otelde gerçekleştirilen, 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası Ortak Akıl Çalıştayı'nda, 19 yıl önce ülkede başlayan yeni ulaşım ve iletişim çağının daha da hızlanarak devam ettiğini söyledi.

Bu dönüşümün iddialı bir sürece işaret ettiğini dile getiren Karaismailoğlu, "Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ulaşım ve haberleşme sektörleri, başta ekonomi olmak üzere her alandaki gelişmenin ana lokomotifleri olarak 2053 ve 2071'e uzanan yolculukta önemli roller üstlenecekler. Bugüne kadar ulaşım ve haberleşme sektörlerindeki temel belirleyicileri, halihazırdaki ihtiyaçlar, beklentiler ve bunların itici gücü olan hedefler olarak sıralıyorduk." diye konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ DÜNYANIN EN BÜYÜK VE ÖNEMLİ TİCARİ KORİDORLARININ HAKİMİ YAPTIK"

Bakan Karaismailoğlu, dünyanın çok hızlı şekilde geliştiğini, sosyal ve ekonomik değişimlerin anlık gerçekleştiğini belirterek, bu süreçte açığa çıkmamış ihtiyaçları, planlamaya daha fazla dahil edeceklerini vurguladı.

Öngörülerle, faaliyet alanı olarak belirledikleri insan, yük ve veri ulaştırmada yarını tasarlayacaklarını ve buna uygun hedefler koyacaklarını anlatan Karaismailoğlu, stratejik plan doğrultusunda mobilite, dijitalleşme ve lojistik dinamikleri dikkate alarak yola devam edeceklerini dile getirdi.

Karaismailoğlu, Türkiye'yi dünyanın en büyük ve önemli ticari koridorlarının hakimi yaptıklarını, coğrafi açıdan kalkınmada eşitliğe destek verme hedefiyle çalıştıklarını ifade etti.

İstanbul ve İzmir'deki vatandaşların ulaştırma ve haberleşme alanında sahip olduğu imkanları, Kars, Van ve Hakkari'deki vatandaşların da elde etmesini sağladıklarına dikkati çeken Karaismailoğlu, "Ana motivasyon kaynağı, milli ekonomik bağımsızlık için olmazsa olmazımız bütünsel kalkınmayı sağladığımız katma değerdir. İnsanın refahı ve mutluluğu köyden şehre, doğudan batıya kalkınmada eşitlikle tesis edilebilecektir." dedi.

Adil Karaismailoğlu, Türkiye'de son 19 yılda ulaştırma projelerine ayrılan ödeneğin her yıl artırıldığına işaret ederek, Bakanlık ve ilgili kuruluşların, hükümetin toplam yatırım bütçesinden 2021 yılı yatırım programı kapsamında yüzde 31 ile en büyük payı aldığını belirtti.

"DEMİR YOLLARIMIZA 32 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTIK"

2021 yılında 44,8 milyar lira ödenekle ülkenin ve insanının ali menfaatleri doğrultusunda, ulaştırma ve altyapı yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"KANAL İSTANBUL EN ZOR KISIMLARDA DAHİ İSTANBUL BOĞAZI'NDAN 13 KAT DAHA GÜVENLİ"

Karaismailoğlu, Türkiye'yi haberleşme ve iletişim yetkinlikleri açısından da yeni bir çağa hazırladıklarını söyledi.

5G'ye hızlı bir şekilde geçmenin en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, "Tüm bilişim, iletişim ve haberleşme alanındaki büyük yatırımlarda olduğu gibi 5G'de de yerli sanayicimizin süreçlere aktif olarak katılımını sağlıyoruz. Temel ilkemiz, önemli oranda yerli ve milli imkanlarla bu geçişi sağlamak. 5G projesinde önemli görevler üstlenen 10 firmamızla bir araya gelerek uyumlu bir iş modeli belirledik. Bu amaçla geliştirdiğimiz, 'Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi'ne TÜBİTAK da destek veriyor." diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Boğazı'nın en işlek ve tehlikeli trafiğe sahip ikinci suyolu konumunda olduğuna işaret ederek, boğazdan yılda yaklaşık 43 bin geminin geçtiğini söyledi.

Son 50 yılda Türk boğazlarında 500'den fazla gemi kazası meydana geldiğini belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

Karaismailoğlu, İstanbul Boğazı'nda artan transit gemi geçişleri ve güvenlik endişeleri gibi faktörlerin şehrin kültürel mirasına ciddi zarar verdiğine dikkati çekti.

"KANAL İSTANBUL GÜZERGAHI ÜZERİNDE HİÇBİR ORMAN ARAZİSİ BULUNMUYOR"

Kanal İstanbul'un tamamlanmasıyla bölgenin limanları, lojistik bölgeleri, demir yolu bağlantıları ve büyüyen endüstrisiyle Avrasya'nın ekonomi, finans ve ticaret merkezi olacağını dile getiren Karaismailoğlu, şunları ifade etti:

12. ULAŞTIRMA VE HABERLEŞME ŞURASI

Adil Karaismailoğlu, şuranın başlıca hedeflerine ilişkin olarak da şunları kaydetti:

Karaismailoğlu, şuranın, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Yerleşkesi'nde 6-8 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleştirileceğini ifade etti.