Büyümenin formülü e-ihracat

Türkiye’deki e-ticaret hacmi, yıllık 45 milyar TL’ye ulaştı. Online perakendeden çok az pay alan KOBİ’ler, e-ihracatta Avrupa pazarıyla büyüyecek.

Haberin Eklenme Tarihi: 20.09.2018 00:00:00 - Güncelleme Tarihi: 20.09.2018 00:00:00
ABONE OL

 KOBİ’ler ülkemizdeki ihracatın %55’ini, ithalatın %38’ini ve toplam cironun da %62’sini üretiyor. Perakendenin %99’unu ve sektördeki istihdamın %80’ini oluşturan KOBİ’lerin e-ticaretten aldığı pay ise yok denecek kadar az. Oysa Avrupalı KOBİ’lerin e-ticaretteki payı %14,5.  

'DİJİTALLEŞİN

Türkiye’deki KOBİ’lerin e-ticaretten pay alamamasının temel nedenini dijital dönüşümün sağlanamaması olduğunu belirten e-ticaret uzmanı Bayram Filikci “KOBİ’ler Türk ekonomisinin temel direği. E-ihracat yapabilen KOBİ’ler, iç pazarın kırılganlıklarından etkilenmeden büyüyor. Türkiye’nin dış ticaret hacminde ilk sırada yer alan Avrupa’ya odaklandık. Xpann.com’la ücretsiz kayıt olanağı sunarak KOBİ’lerin ürünlerini listelemesine ve satış yapmasına yardımcı oluyoruz. Her kullanıcı için sağladığımız ücretsiz mikro sitenin yanında ödeme ve nakliye süreçlerinde de KOBİ’leri yalnız bırakmıyoruz” dedi. 

HEDEF AB ÜLKELERİ  

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türk KOBİ’leri için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Filikci, şunları aktardı: “800 milyonu aşan nüfusu ve %74’lük internet penetrasyonuyla AB, e-ihracat potansiyeli en yüksek pazarlardan biri olarak öne çıkıyor. Türkiye ile benzer şekilde, tüm Avrupa’daki işletmelerin %99’unu KOBİ’ler oluşturuyor. Avrupalı KOBİ’lerin %14,5’i e-ticaret yaparken, %7,5’i yurtdışına satış yapıyor. Tüketicilerin dünya ortalamasının üzerindeki e-ticaret alışkanlıkları ve 450 milyar euro’luk e-ticaret hacmiyle AB ülkeleri, Türkiye’deki üreticilerin e-ihracata yönelim sürecini hızlandırmalı. Özellikle İngiltere 142 milyar euro, Almanya 80 milyar euro ve Fransa 67 milyar euro'yla Avrupa e-ticaret pazarının %60’ını oluşturuyor.” 

22 euro fırsatı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de, Avrupa Birliği’nin birçok ülkesinde posta taşımacılığı yoluyla uygulanan 22 euro’luk gümrüksüz sipariş limitine dikkati çekti. Avdagiç, herkesi bu kategoride daha çok ürün geliştirme ve perakende e-ticaret yoluyla ihracat yapmaya çağırdı. Şekib Avdagiç, küresel perakende e-ticaret hacminin 2.4 trilyon dolar olduğunu belirterek, “Dünya perakende e-ticaret pazarı 2021’de 4.5 trilyon dolar olacak. Avrupa’da perakende internet alışverişinin yüzde 71’i sınırötesinde yapılıyor. Bu rakamlar fırsatın büyüklüğünü gösteriyor” dedi.