"Dünya, borçluluk problemini azaltma şansını faiz yükselişleriyle kaybediyor"

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Aşan, şu anda dünyada çok büyük bir borçluluk problemi yaşandığını belirterek "Reel olarak 'değerini düşürüp ödenebilir hale getirilmeye çalışılan' o borç yükü, faiz yükselişleriyle o şansını da kaybediyor" dedi.

Haberin Eklenme Tarihi: 31.10.2022 16:38:00 - Güncelleme Tarihi: 31.10.2022 16:38:00
ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, 2. Finansın Geleceği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, katılım finansını büyütmeleri gerektiğini, bu alanda büyük potansiyel bulunduğunu, yaptıkları bütün saha çalışmalarında bunu görebildiklerini söyledi.

Aşan, "Bu ciddi bir potansiyel ve bunu her konuşmada söylüyorum. Bir birikim eğer finansal sürecin içerisine girip oradan üretime, ticarete, reel ekonomiye gelmediği sürece ona 'kaynak' demek doğru bir kavramsallaştırma değil. Çünkü bir kaynak değil. Bunu öyle ya da böyle üretim sürecine dahil etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Bu alanda çalışan finansal kurumların bugüne kadar gösterdiği gayretlerin katılım finansını olduğu yere taşıyamadığını ifade eden Aşan, bunun çeşitli sebepleri olabileceğini aktararak, bu konuda çeşitli örnekler verdi.

Katılım finans sektöründe çalışan tüm kurumların iyi bir altyapıya ihtiyaçları olduğunu dile getiren Aşan, şunları kaydetti:

Hassasiyeti olan yatırımcıların bu sisteme gönül rahatlığıyla girmelerini sağlamak ve tereddütleri ortadan kaldırmak istediklerini ifade eden Aşan, sisteme girmeyenlerin altın ve dövizi tercih ettiğini söyledi.

(İFM'DE ÇEVRE VE YOL DÜZENLEMESİ) ONLAR DA BÜYÜK OLASILIKLA BİRKAÇ AY İÇERİSİNDE BİTECEK"

Prof. Dr. Göksel Aşan, İstanbul Finans Merkezi (İFM) ile ilgili çalışmaların hepsini neredeyse yaptıklarını, kanunun çıktığını, binaların neredeyse bittiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

Aşan, İFM içerisinde katılım finans vurgusunu yaptıklarını anımsatarak, "Eğer içeride bu düzenlemeleri yapabilir, hukuki altyapıya dair düzenlemeleri ve Katılım Finans Strateji Belgesi'nde konuştuğumuz alanları becerebilirsek Türkiye'nin, özellikle İstanbul'un konumu itibarıyla katılım finans açısından çok büyük bir avantajı olduğunu görüyoruz. Bu avantajı şimdiye kadar yeterince kullanamadık." diye konuştu.

Gelecek birkaç ay içerisinde hiçbir eksikliklerinin kalmayacağını vurgulayan Aşan, katılım finans alanında yurt dışından gelen yatırımlarda hareketlilik olacağını söyledi.

"DÜNYA GELECEK DÖNEMDE SON DERECE İSTİKRARSIZ BİR SÜREÇ YAŞAYACAK"

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Aşan, gelecek dönemde dünyanın son derece istikrarsız bir süreç yaşayacağını düşündüğünü aktararak, şunları kaydetti:

Aşan, finans sektörünün "kendi içerisinde sürekli dönen bir yapı" olması gibi temel bir problemi bulunduğunu belirterek, "Gerçek anlamda olması gerekenden çok azı toplumun refahına katkı sağlayacak alanlara gidiyor. Onun dışında kalan sürekli kendi içerisinde dönüyor." dedi.

"DÜNYADA ŞU ANDA ÇOK BÜYÜK BİR BORÇLULUK PROBLEMİ YAŞANIYOR"

Göksel Aşan, 2008 krizinde yapılan yanlışlara işaret ederek, "2008'de yapılan, sürecin bir ertelenmesiydi. Şimdi o zamankinden çok daha ciddi birtakım problemler karşımızda duruyor." ifadelerini kullandı.

Şu anda dünyada çok büyük bir borçluluk problemi bulunduğunu, ödenemeyecek bir borçtan bahsettiklerini belirten Aşan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"BÜTÜN RİSKİN BORÇLANANIN ÜZERİNE YIĞILDIĞI BİR FİNANSAL SİSTEMDEYİZ"

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Aşan, hangi yönde giderse gitsin borç belasının finansal sistem üzerinde büyük bir yük olarak kalacağını vurguladı.

Aşan, "İçinde bulunduğunuz finansal sistem aslında sürekli bütün riskin borçlananın üzerine yığıldığı bir sistem. Yani borç verenin kendi üzerindeki riskini elbette sıfırlaması mümkün değil. Ancak bütün düzenlemeler, var olan sistem; borç verenin riskinin becerebileceği en büyük kısmını borç alanın üzerine transfer etmesi üzerine çalışıyor." diye konuştu.

Borç alanların borcunun bir kısmını dahi ödeyemez hale geldiğinde sistemin tamamen çöktüğünü belirten Aşan, bu nedenle riskin bir şekilde paylaşıldığı ve finans edilen alanın asıl aktör olduğu bir finansal sistemin ciddi bir alternatif olabileceğini vurguladı.