Türkiye'ye çağ atlatacak hamle

Türkiye'nin Grafen Seri Üretim Tesisi'nin açılması ile çok kritik bir hamle yaptığını belirten uzmanlar, elektronikten mekaniğe, inşaattan sağlık ürünlerine kadar dışa bağımlılığın azalacağının altını çizdi.

Haberin Eklenme Tarihi: 1.04.2021 14:30:00 - Güncelleme Tarihi: 1.04.2021 14:30:00
ABONE OL

Ankara'da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'ın açılışını yaptığı Grafen Seri Üretim Tesisi, Türkiye'nin son dönemde yaptığı çok ktirik bir hamle olarak dikkat çekiyor. Türkiye'nin dünyada grafen maddesini seri üretebilen 10 ülkeden biri olacak olması, dışa bağımlılığı da büyük ölçüde azaltacak.

TRT Haber'in haberine göre, grafenin yeni çağın en gözde malzemesi olduğuna dikkat çeken Savunma Analisti Hakan Kılıç, elektronikten mekaniğe, inşaattan sağlık ürünlerine kadar birbirinden farklı alanlarda kullanıldığını, hatta bu kullanım alanlarının giderek arttığını belirtti.

YENİ NESİL PİLLERDE KRİTİK ÖNEME SAHİP

Yeni nesil pillerde grafenin en önemli girdi olduğunun altını çizen Kılıç şunları söyledi:

EN BÜYÜK SORUN YETERİNCE OLMAMASI

Grafen'in matematiksel olarak tanımlandığını ve tesadüfen bulunduğunu anlatan Hakan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:

TÜRKİYE'NİN BU ALANDA SERİ ÜRETİM YAPABİLEN 10 ÜLKEDEN BİRİ OLMASI NE KADAR ÖNEMLİ?

Bugün kolaylıkla uçak, araba veya elektronik cihaz üretimini kısıtlayan en önemli etken malzeme veya malzeme biliminin seviyesi olduğunun altını çizen Kılıç şunları ifade etti:

STRATEJİK ÜRÜNLERDE MALİYET GERİ PLANDA KALIR

Maliyet konusunda dünyanın 5'inci nesil savaş uçakları konusunda izlediği yolu anlatan Kılıç, "Yaptığınız uçak hem hafif hem radarda daha zor görünüyor hem de daha güçlü olacak ise maliyet artık önemli değildir. Dünyadaki 5'inci nesil savaş uçakları bunun için çok güzel bir örnek. Maliyetleri çok yüksek olmasına rağmen ülkeler sipariş vermeye veya üretmeye devam ediyor. Bazen çatlak sesler çıksa bile tehdidi ensesinde hissedenler açısından askeri teknolojideki rekabet ortamında maliyet ile caydırıcılık arasında kaldıklarında ibre daima teknoloji tarafını gösterir." ded..