Yıl başında indirim geliyor

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, yıl sonuna kadar elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını belirterek, “Yıl başında maliyetler düşerse indirim yapılabilir” dedi.

Haberin Eklenme Tarihi: 10.11.2018 00:00:00 - Güncelleme Tarihi: 10.11.2018 00:00:00
ABONE OL

Enerji alanında yatırımları hızlandıran Türkiye, özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlarda adeta gaza bastı. Son dönemlerde yapılan enerji yatırımlarının etkisiyle, bu alandaki ithalatta da azalış yaşandı. Tüm bu olumlu gelişmelerin beraberinde bir müjdeli haber de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den geldi. Bir televizyon kanalında  canlı yayında açıklamalar yapan Bakan Fatih Dönmez, doğalgaz ve elektrikte arz güvenliğiyle alakalı bir sorunun kalmadığını söyledi. 

YATIRIMLAR KARŞILIĞINI VERDİ 

Bakan Dönmez, elektrik ve doğalgazda yıl başına kadar herhangi bir zammın söz konusu olmadığını belirtti. Üç ayda bir tarifelerin açıklandığını, gelmeden öncede maliyetlerin hesaplandığını ifade eden Dönmez, şunları kaydetti: “YEP'ten sonra ümit verici gelişmeler oldu. Eskiye göre düşüşler var. Enflasyonda gerileme söz konusu. Bunlar maliyetleri olumlu etkiliyor. Enerji fiyatlarına yılbaşı gelince tekrar bakacağız. Şartlar oluştuğunda yılbaşında maliyet düşerse indirim söz konusu olabilir ama bugünden söylemek mümkün değil.” 

DOĞALGAZ SORUNUMUZ KALMADI

Doğalgazda depolama kapasitesinin çok ciddi bir şekilde artırıldığına dikkati çeken Fatih Dönmez, yüzer enerjileri sisteme dahil ederek sorunların ortadan kaldırıldığını söyledi. 300 milyon metreküpe kadar gaz arzı sağlayacak sisteme sahip olunduğunu belirten Bakan Dönmez, “Tuz Gölü'nde 600 milyon metreküp depolama kapasitemiz var. 2 yılda 1 milyar, 4 yılda 5.4 milyar metreküpe çıkaracağız. Silivri'de 2.8 milyardı bunu da 5 milyar metreküpe, 10 milyar metreküpe çıkaracağız. Gazda bir sıkıntı yok. Ama bu cayır cayır kullanalım anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı. 

ÇALIŞMALAR HIZLA DEVAM EDİYOR 

Türkiye’nin dev enerji yatırımlarının halihazırda devam ettiğini söyleyen Bakan Dönmez, nisanda temeli atılan Akkuyu nükleer santralının 2023’te tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı. Öte yandan yeni yatırımlar konusunda Sinop'ta Japonlarla işbirliği içinde olunduğunu dile getiren Dönmez, “Çinlilerle 3. nükleer projemiz var. Lokasyon Trakya olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca enerji yatırımlarımıza 4 rüzgar 3 güneş enerjisiyle de devam ediyoruz. Bir başka çalışmamız ise Doğu'dan Batı'ya GES çalışmaları yapıyoruz. 40-50 megawatlık YEKA ihalelerimiz olacak” değerlendirmesinde bulundu. 

3.585 METREYE İNDİK

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, açık denizde sondaj çalışmaları yapan milli gemimiz Fatih’le de ilgili değerlendirmelerde bulundu. Fatih’in kendi klasmanında dünyada ilk 5’te yer aldığını belirten Bakan Dönmez, “Şu anda 3 bin 585 metre derinliği indi. Hedef 5 bin 500 metreye ulaşmak. Sondaj 5 ay içinde tamamlanacak. Havlu atıp gideceğimiz bir alan değil, sonuna kadar zorlayacağız. Buluncaya kadar araştırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Ayrıca ikinci sondaj gemisi için satın alma işlemleri gerçekleştiğini de ifade eden Dönmez, “Testleri yapılacak ve Türk karasularında gemimizi göreceğiz. Karadeniz'de sondaj faaliyetlerine devam edeceğiz. Teknik özellikleri Fatih gemimizle aynı. Yılda 2 sondaj kuyusu açılabiliyor” dedi.