Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık: 49 başlıkta sosyal yardım programı uyguluyoruz

Muş'ta düzenlenen "2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" programına katılan Yanık, kentte bulunmaktan ve vatandaşlara bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Haberin Eklenme Tarihi: 21.10.2022 17:10:00 - Güncelleme Tarihi: 21.10.2022 17:10:00
ABONE OL

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Son zamanlarda özellikle seçim sathı mailine girince muhalefet partilerinden ardı ardına sosyal hizmet ve sosyal yardım alanında birtakım vaatler sıralanmaya başlandı. Halbuki bu sıralanan vaatlerden bugüne kadar bizim hayata geçirmediğimiz, icra etmediğimiz bir tek başlık yok." dedi.

Muş'un sadece somut olarak bir fethin kapısı değil, manevi fetihlerin de kapısı olduğunu belirten Yanık, Malazgirt'ten, bu topraklardan neredeyse bin yıl önce başlayan bir mücadeleyle Anadolu'nun vatan kılındığını söyledi.

Muş'u kalkındırmanın, geliştirmenin yapmaları gereken en önemli ödevlerden biri olduğunu belirten Yanık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde özveriyle gerçekleştirdikleri projelerin bu gündemi karşıladığını ifade etti.

AK Parti iktidarı döneminde sosyal hizmetleri ve sosyal yardımları talep odaklıdan arz odaklı anlayışa dönüştürdüklerini vurgulayan Yanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"49 BAŞLIKTA SOSYAL YARDIM PROGRAMI UYGULUYORUZ"

Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Orta Doğu'dan Uzak Asya'ya, Avrupa'ya kadar sosyal politikalarının takip edildiğini, iyi uygulamaların kendilerinden talep edildiğini anlatan Yanık, "2002 yılında Türkiye'de sadece 4 başlıkta sosyal yardım yapılıyordu. Sosyal devlet örneği olarak gözler Almanya gibi gelişmiş ülkelerin üzerindeydi. O gün gıptayla bakılan, gelişmişliğin bir göstergesi sayılan, bizim ülkemizde neden yok denilen sosyal yardımlar, bugün ülkemizin ürettiği refahın bir parçası, göstergesi." diye konuştu.

Tam 49 başlıkta sosyal yardım programı uyguladıklarını bildiren Yanık, muhalefetten "Milleti yoksullaştırdınız, fakirleştirdiniz. Yaptığınız sosyal yardımla mı övünüyorsunuz? Eskiden yoktu, şimdi 49 başlık diye övünüyorsunuz." diye tepkilerin geldiğini anımsattı.

Eskiden bu yardımların yapılmadığını, vatandaşların ihtiyaçlarının tespit edilmediğini vurgulayan Yanık, şunları kaydetti:

Bunun için bütün kaynakları oluşturarak ihaleye çıktıklarını anlatan Yanık, şunları aktardı:

"İNSANİ GELİŞME ENDEKSİ RAPORU'NDA TÜRKİYE 48. SIRADA YER ALDI"

Ülke genelinde yürüttükleri tematik ve kapsayıcı sosyal yardım programlarıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara 2002'den bugüne kadar 551,9 milyar lira sosyal yardım yaptıklarını bildiren Yanık, Bakanlığın kamunun yaptığı toplam sosyal yardımın yüzde 82'sini gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Sosyal yardımların merkezi bütçedeki payını 5 kat artırarak 2021'de yüzde 6,11'e yükselttiklerini ifade eden Yanık, şunları anlattı:

Türkiye'nin, "çok yüksek insani gelişme" kategorisine üst üste üçüncü kez girdiğini kaydeden Yanık, bütün dünyanın küresel bir krizin ortasında mücadelesi devam ederken Türkiye'nin gelişmesini sürdüren ülkelerden biri olduğunu aktardı.

Bu gelişmenin yansımalarını kadın, çocuk, genç, yaşlı, öğrenci her kesime hitap eden dönemsel ihtiyaçları dahi gözeten sosyal hizmet ve sosyal yardım çeşitliliğinde görüldüğünü belirten Yanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) ile vatandaşları evlerinde ziyaret ettiklerini anlatan Yanık, şöyle devam etti:

"ÇOCUK AİLENİN YANINDA KALSIN İSTİYORUZ"

Gençlere de evlilik öncesinde evliliğe hazırlık eğitimleri verdiklerini ve bu eğitimlerden Muş'ta 9 bin 998 kişinin faydalandığını kaydeden Yanık, evlilik sonrası aile danışmanlığı hizmetinden de 3 bin 53 kişinin yararlandığını bildirdi.

Risk altındaki çocuklara yönelik hizmetleri de yine aile odaklı sürdürdüklerini, çocukların aile kurumunun birlik ve bütünlüğü içinde sağlıklı büyümelerini sağlamanın temel amaçları olduğunu dile getiren Yanık, "Sadece yoksulluk sebebiyle bir çocuk haneden alınıp devlet bakımına ihtiyaç duyuyorsa, devlet ve kurum bakımına almayalım diyoruz. Çocuk ailenin yanında kalsın biz aileyi ekonomik olarak destekleyelim. Sosyal Ekonomik Destek bu anlamda en önemli çalışmalarımızdan biri ve ülke genelinde yaklaşık 174 bin çocuğumuzu bu hizmetle destekliyoruz. Muş'ta 2012'den bugüne kadar bu çocuklarımız için tahsis ettiğimiz Sosyal Ekonomik Destek miktarı 83 milyon lirayı buldu. Muş'ta kuruluş bakımında bulunan çocuklarımız için 2012'den bu yana 95 milyon lira kaynak aktardık." ifadelerini kullandı.

Bakanlığın önemli hizmetlerinden birinin de kadınlara yönelik çalışmalar olduğunu belirten Yanık, bu hizmetler noktasında Bakanlığın temel hedeflerinden birinin toplumsal yaşamın her alanında kadınların konumunu güçlendirmek, fırsat eşitliği temelinde kadınlara alan açmak olduğunu dile getirdi.

Ülke genelinde engelli evde bakım yardımından 554 bin 578 kişinin yararlandığını bildiren Yanık, yardımın başlangıcından bugüne kadar yaklaşık 76 milyar lira engelli evde bakım yardımı sağladıklarını, Muş'ta da 4 bin 970 kişinin yararlandığı bu hizmet için 2006 yılından bu yana 742 milyon lira kaynak aktardıklarını ifade etti.

"TÜRKİYE KENDİ GÖBEĞİNİ KENDİ KESTİ"

Büyük ve güçlü Türkiye için ülkenin 81 ilindeki bütün vatandaşların sağlıklı, huzurlu, mutlu, müreffeh şekilde yaşaması için hizmet alanlarını her bir bakanlık özelinde genişleterek devam ettiklerini aktaran Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

AK Parti Muş İl Başkanı İbrahim Avcı ise AK Parti'nin hiçbir zaman milletinden uzaklaşan, milletiyle seçimden seçime birlikte olan bir parti olmadığını belirtti.

Toplantıya, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Belediye Başkanı Feyat Asya, Bakanlık bürokratları, partililer katıldı.

Ardından Muş Valiliğini, Muş Belediye Başkanlığını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Yanık, Porsor Ana Kadın Kültür Merkezi'ne geçerek burada kursiyer ve usta öğreticilerle bir araya geldi.