Bakan Kurum açıkladı! Marmara için acil eylem planı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 8 Haziran'dan itibaren 7/24 esasıyla Marmara Denizi'ndeki müsilajın bilimsel temelli yöntemlerle tamamen temizlenmesine başlanacağını bildirdi.

Haberin Eklenme Tarihi: 6.06.2021 18:17:00 - Güncelleme Tarihi: 6.06.2021 19:12:00
ABONE OL

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilajla mücadele çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum şunları kaydetti:

MARMARA DENİZİ KORUMA EYLEM PLANI

Bakan Kurum, açıklamalarının devamında, Marmara Denizi Koruma Eylem Planına değinerek, "Marmara Bölgesi'nde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşların, üniversitelerin, sanayi odalarımızın ve STK'larımızın da içinde olduğu bir Koordinasyon Kurulu oluşturacağız. Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde ise Bilim ve Teknik Kurulu oluşturulacak. Koordinasyon Kurulumuzu önümüzdeki hafta itibarıyla oluşturuyoruz." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, plana ilişkin ayrıntılara da değindi. Kurum, "Acil müdahale kapsamında 8 Haziran 2021 tarihinden itibaren 7/24 esasıyla Marmara Denizi'ndeki müsilajın bilimsel temelli yöntemlerle tamamen temizlenmesine yönelik bir acil çalışma başlatacağız." ifadelerini kullandı.

"2021 YILI SONUNDA 11 BİN 350 KİLOMETREKARELİK YÜZEY ALANINA SAHİP OLAN MARMARA DENİZİ'Nİ KORUMA ALTINA ALMIŞ OLACAĞIZ"

Bakan Kurum, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

Bakan Murat Kurum, Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında, atık su arıtma tesislerini gerektiği gibi işletmeyen OSB'lerin rehabilitasyon ve iyileştirme çalışmalarıyla ileri arıtma teknolojilerine geçişi hızlandırılacağını ifade etti.

7/24 ONLİNE İZLEME

Bakan Kurum, "Bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde; alıcı ortama deşarj yapan atık su arıtma tesislerinin tamamı 7/24 online izlenecek. Marmara Denizi'ndeki 91 izleme noktası 150'ye çıkarılacak. Türkiye Çevre Ajansı eliyle, Marmara Denizi ile ilişkili tüm havzalardaki denetimler, uzaktan algılama, uydu ve erken uyarı sistemleri, insansız hava araçları ve radar sistemleri kullanılarak artırılacak." diye konuştu.

HAYALET AĞLAR

Kurum, Marmara Denizi'ndeki tüm hayalet ağların da plan kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca 1 yıl içerisinde temizleneceğini bildirdi.

MÜSİLAJDAN ZARAR GÖREN BALIKÇILARA EKONOMİK DESTEK

Bakan Murat Kurum, açıklamalarının devamında şunları aktardı: