Batı yeni sayfa istiyor

Avrupa ülkeleri ve ABD, 24 Haziran sonrası yeni bir başlangıç için harekete geçti. İlk adımı Amsterdam yönetimi attı. Batı'dan gelen 'Beyaz sayfa açalım' teklifi, Ankara'da olumlu karşılandı.  

Haberin Eklenme Tarihi: 21.07.2018 00:00:00 - Güncelleme Tarihi: 21.07.2018 01:34:00
ABONE OL

24 Haziran seçimleriyle yönetim sistemini değiştiren Türkiye, hem içeride hem dışarıda yeni bir döneme girdi. Başkan Erdoğan, daha güçlü Türkiye için hızla adımlar atarken, uluslararası alanda da sorunlu ilişkilerin tamir edilmesi sürecine girildi. 

HAREKETE GEÇTİLER

Avrupa ülkeleri, referandum sürecinde popülist  politakalar yüzünden kopma noktasına getirdikleri ilişkileri, 24 Haziran'ın ardından rayına oturtmak için harekete geçti. Türkiye'nin istikrarını sağlama alması Batı'da bakışı değiştirdi. Vazgeçilmez müttefik Ankara’ya, peş peşe ‘iyi niyet’ mesajları geldi.  İlk adımı Hollanda attı. 16 Nisan referandumunda, dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Rotterdam Türk Konsolosluğuna sokulmaması ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına Hollanda'ya iniş izni verilmemesi üzerine bozulan ikili ilişkiler, normalleşti. 

BLOK, MEKTUP GÖNDERDİ

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok'un Çavuşoğlu'na yazdığı mektupla ortaya konan  normalleşme azrusu, iki bakanın telefon görüşmesiyle pekişti. Çavuşoğlu görüşmeyi, “lişkileri normalleştirmek için adımlar atma iradesi ışığında inisiyatif alan Hollandalı mevkidaşım, tarafıma bir mektup iletti ve ilişkilerimizin normalleştirilmesi arzusunu teyit etti. Bu mektup üzerine kendisiyle ayrıca telefonda görüştük ve ilişkilerimizin önünü açmak için atılacak adımlar konusunda mutabık kaldık” sözleriyle anlattı. 

BÜYÜKELÇİLER ATANACAK

Mart 2011'den beri maslahatgüzarlık seviyesinde yürüyen diplomatik ilişki, karşılıklı olarak büyükelçi atanmasıyla kriz öncesi duruma dönecek. Hollandalı bakan, sonbaharda Türkiye'yi ziyaret edecek. Hollanda, referandum sürecinde Türkiye'ye en sert tavrı takınan ülkeydi. Bakan Kaya'nın korumalarının gözaltına alınması Kaya'nın polis zoruyla ülkeyi terk etmeye zorlanması uluslararası alanda görülmemiş bir skandala yol açmıştı. Bu nedenle, normalleşme yolunda ilk adımın Hollanda'dan gelmesi de önem taşıyor. 

MERKEL'DEN SICAK MESAJ 

Türk ve Müslüman düşmanlığının zirve yaptığı Almanya’dan da Ankara'ya sıcak mesajlar geldi.Türkiye karşıtı tavrından geri adım atan Merkel mesajını, Alman istihbaratı destekli ırkçı teröristlerin katlettiği Türkler üzerinden verdi. Merkel, tek sanığı da tahliye edilen NSU davasıyla ilgili yaptığı açıklamada “O dosya benim için kapanmadı. Görevim, tüm olayların aydınlatılması için güvenlik birimlerinin koordineli çalışmasını sağlamak. Birçok şey yaptık ancak ben yapmaya devam edeceğim” dedi. 

AMERİKA'DA 24 HAZİRAN ETKİSİ 

24 Haziran sonrası tavır değişikliği Amerika'da da kendini gösterdi. Yeni nesil savaş uçağı F-35’in, Türkiye'ye satışını engellemek için  tasarı hazırlayan ABD senatosunu, Savunma Bakanı Mattis net bir dille uyardı. Ankara’nın projeye olan katkısına dikkat çeken Mattis, “Türkiye’ye teslimat durdurulmamalı. Türkiye'ye teslimatın durdurulması, uluslararası tedarik zincirinin bozulmasına yol açabilir. Bu durum da maliyetleri artırarak teslimatları geciktirebilir” uyarısında bulundu.