CIA planladı FETÖ uyguladı 

Terör örgütü FETÖ tarafından gerçekleştirilmek isten 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili ortaya çıkan detaylar, ihanetin ardında CIA’in olduğunu gösterdi. Tüm delillere rağmen darbe girişiminde parmağı olduğunu inkar eden ABD, ajanlarının o gece Türkiye’de iş çevirdiğini yalanlayamadı.

Haberin Eklenme Tarihi: 27.07.2016 00:00:00 - Güncelleme Tarihi: 27.07.2016 09:22:00
ABONE OL

Türkiye’ye yönelik birçok ihanet saldırısı düzenleyen, son olarak da 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan FETÖ terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen, kanlı planı için Amerikan ajanlarıyla tam koordineli bir çalışma yaptı. Kendisini yıllardır koruyup kollayan CIA ajanı Henri Barkey darbe girişiminden 10 gün önce Türkiye’ye geldi. 

Aralarında pkk uzmanı da var

Bu sürede kimlerle temas kurduğu gizemini koruyan Barkey, darbe günü İstanbul Büyükada’da bulunan bir otelde 15 kişiyle gizli bir toplantı yaptı, sık sık telefonla görüştü. 15 kişiyle otelde hazırlanan özel odada darbeyi takip etti. Ülkelerine ihanet eden Fetullahçı teröristleri Büyükada’dan yöneten Henri Barkey’in yanında Amerikan istihbarat servisi CIA’in PKK ve Orta Doğu uzmanı Ellen Laipson da yer alıyordu. ABD Başkanı Obama ve Hillary Clinton’un ekibinde de yer alan CIA ajanı Laipson darbe girişiminin başarısız olduğunun anlaşılmasıyla birlikte otelden ayrılarak ülkesine döndü. 

Ajanın planı adım adım işledi

Ajan, Washington yönetiminin Kandil ile temas kurmasında ve Türkiye’nin örgüte karşı düzenleyeceği operasyonların önceden haber verilmesi noktasında kritik görevler üstlendi. Son olarak 2009 yılında yazdığı bir rapor üzerinden PKK’ya yol haritası çizen Laipson, örgütün Suriye’de palazlanması ve AB tarafından bir şekilde kabul görerek devletleşme yolunda adımlar atması talimatını vermişti. Nitekim rapordan birkaç yıl sonra başlayan Suriye iç savaşı sonucu ortaya çıkan PKK’nın Suriye kolu PYD, ajanın tam istediği gibi Avrupa’da temsilcilik açtı ‘özerklik’, daha sonra da bağımsızlık fikrini sık sık gündeme getirdi.

Fuller helikopter ile kaçırıldı

Elebaşı Gülen’in ABD’ye kaçmasında başrol oynayan ve Pensilvanya’daki malikanesinde rahatça yaşayabilmesi için yeşil kart çıkartılması noktasında garantör olan CIA’in eski Başkan Yardımcısı Graham Füller de o gece gizlice Türkiye’ye giriş yaptı, darbeyi yönetti. Ancak cuntacılar başarısız olunca gayri resmi yollardan o da Türkiye’yi terk etti. Füller’in Yunanistan’a helikopterle kaçan FETÖ’cüler tarafından ülkeden çıkarıldığı sanılıyor.