Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin ve Trump'a tepki: Dünya ahmak değil, kandırmayalım

Rusya'ya ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Trump'ın Suriye'ye ilişkin 'Askeri sorun çözüm değil' sözlerine sert bir dille yanıt verdi ve "Bölgeyi en iyi bilen biziz. Askeri çözüm mümkün değilse orada Türkiye'nin askeri yok, askerlerinizi geri çekin" dedi.

Haberin Eklenme Tarihi: 13.11.2017 14:16:00 - Güncelleme Tarihi: 13.11.2017 15:20:00
ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya, Kuveyt ve Katar ziyaretleri başladı. Erdoğan, 3 günlük kritik ziyaretlerin ilk durağı Rusya’ya gidiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'ya hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapıyor. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm Irak ve İran halkına geçmiş olsun diyorum. Felaketin hemen ardından ilgili kuruluşlarımızı bölgeye sevkettik. AFAD, Kızılay ve diğer kuruluşlarımız yardım çalışmalarında bulunuyorlar. 50 TIR'lık konvoy da Habur'dan Irak'a giriş yapmış bulunuyor. Türkiye bu tür zor durumlarda her zaman bölgedeki kardeşlerinin yanında yerini almıştır. Tüm kurumlarımıza, gereken yardımların süratle ulaştırılması hususunda da gerekli talimatlar verilmiştir. Temennimiz ve duamız can kayıpların sayısının daha da artmaması dileğindedir" dedi.

İLK DURAK SOÇİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ziyareti ile ilgili "İnşallah biraz sonra beraberimdeki heyetle üç ülkeyi kapsayan bir ziyarete çıkacağız. İlk ziyaretimiz Soçi olacak. Bu ziyaretimizi değerli dostum Putin'in davetine icabetle gerçekleştiriyoruz. Bu bir iadei ziyaret anlamında gerçekleşecek. Özellikle ekonomik ilişkilerimizi ve Suriye'de gelinen nokta değerlendirilecek" açıklamasını yaptı. Erdoğan, ticaret hacmimizde belirlediğimiz 100 milyar dolarlık ticaret hedefimizi koruyoruz. Kısıtlamalar büyük ölçüde kaldırıldı. Vize muafiyeti talebimi yeniden dile getireceğim" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında şunları kaydetti:

"ZİYARETİM KÖRFEZ ÜLKELERİ İÇİN ÖNEMLİ"

Ziyaretim sırasında bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunacağız. İdlib merkezli görüşmelerimiz var. Değerlendireceğiz. Rus dostlarımızın önermiş olduğu Ulusal Diyalog Kongresi ile ilgili fikir alışverişinde bulunacağız.

Bildiğiniz gibi Körfez İşbirliği Konseyindeki kriz devam ediyor. Kuvey arabuluculuk görevi devam ediyor. Kuveyt'e destek verdik veriyoruz. Krizin uzaması bölgemiz için kayıp. Krizin aşılması için neler yapılabilir konuşacağız.

Kuveyt'in ardından Katar'a gideceğiz. Müzakeresi tamamlanan anlaşmaları tamamlayacağız. 2016 yılında belirlediğimiz ticaret hacmini genişletmek istiyoruz. Yeni adımlar planlıyoruz. Yatırımların karşılıklı artması için görüşeceğiz. TSK'nın Katar'da konumlanması sürüyor.

Körfezdeki tüm ülkeler bizim kadim dostumuzdur. Ülkelerin istikrar ve huzuru bizim için önemli. Kardeşi kardeşe kırdırma siyaseti izleniyor. Bölgedeki liderlerin aklıselimle hareket ederek bu oyunu bozması şarttır. Ziyaretim bu açıdan da önem arz ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin soru-cevap kısmına geçti.

TBMM BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

İsmail Bey'in adaylığını sizlerle birlikte öğrendim. Bana düşen hayırlı olsun demektir. Biliyorsunuz oy kullanma hakkım yok.

AFRİN İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ

Sayın Putin ile Suriye konusunu görüşmemiz bizim için önem arz eden bir konu. Zira Suriye'ye 911 km sınırı olan ülke biziz. Bu kadar uzunca sınırı olan başka bir ülke yok. Fırat'ıın doğusuna gitmesi gerekenler verilen sözlere rağmen gitmemiştir. Terör örgütü YPG bir işgalci olarak Münbiç'tedir. Merkezi yönetim Rusya ve bizler bölgeyi kontrol ediyoruz. Önemli olan yer İdlib'tir. Halep'ten göçenler İdlib'te. Oradaki ciddi bir yaşam sıkıntısı var. İdlib'te zaman zaman taciz oluyor. Rusya ile İdlib'te ortak çalışmamız söz konusu, sürdürmekte kararlıyız. Afrin de bizim sınırlara komşu iller. Afrin'de de farklı bir durum söz konsusu. Demografik yapı içinde bize müzahir olanlar da var karşı olanlar da var. Gerekli adımları atmakta kararlıyız. Türkiye olarak biz Rusya ile müşterek adım atmanın görüşmelerini yaptık. Onların olumlu yaklaşımı bizim planımızı her an uygulamaya fırsat veriyor. S400'lere gelince, anlaşma sağlandı. Bir an önce onu da devreye sokmak suretiyle gerekli adımları atmak istiyoruz.



DÜNYA AHMAK DEĞİL, KANDIRMAYALIM

Askeri çözüm mümkün değil deniliyor öbür tarafta merkezi yönetimin şu ana kadar askeri yöntemlerle öldürdüğü insan sayısı 1 milyona ulaştı. Nasıl oluyor bu iş? Askeri çözüm söz konusu değilse çeksinler askerlerini. Orada Türkiye'nin askeri yok ki onların askerleri var. Siyasi yönteme başvurulsun ve bir an önce hep birlikte orada seçime gitmenin yolları aransın. Şu 7-8 yıl içerisinde bu yönteme başvuruldu mu? Bunu Sayın putin ile de görüşeceğiz. Dünyayı aldatma yöntemlerine gitmeyelim. Bölgeyi en iyi tanıyan biziz. 15 yıldır biz bu bölgede olanı biteni A'dan Z'ye bilen biziz. 7 yıllık Suriye olayı, 15 yılaı biraz daha aştı Irak olayı. Biz Irak'a ABD'nin girmesini istememiştik bunu kendilerine de söyledik. Dinlemediler ve girdiler. Sonra dikkat ederseniz birşey söylendi. Irak'ta kalmayacağız dediler boşalttılar mı hayır. Şu anda Irak'ta hala var mı var. Yani, dünya ahmak değil. Bazı gerçekler malesef farklı söyleniyor ama uygulaması farklı oluyor. Şu anda ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde 5 hava üssü var. Şimdi bir de Rakka'ya hazırlıyorlar bunun dışında 8 tane ayrıca var. Rusya'nın 5 tane var. Bunlar ortada. Şimdi bu gerçekleri nereye koyacağız. Sadece ABD'nin Suriye'ye zırhlı taşıyıcı olarak 3 bin 500'ü aşkın tırlarla getirdiği silahlar var araç gereç mühimmat var. Askeri yöntem değilse bunlar ne? Kime geliyor bunlar. Ya bunlar PYD/YPG'ye geliyor veya ABD'nin kendi üslerine geliyor. Bütün bunlar ortada iken öbür yandan Vietnam'dan böyle bir ses geliyor. Kusura bakmasınlar aldatıldığı gibi değil.