Dev enerji iş birliği: Türkiye için büyük öneme sahip!

Türkiye ile KKTC arasındaki enerji iş birliği anlaşmasıyla ortak projeler hız kazanıyor. Özellikle ortak projelerden biri olan denizaltından elektrik iletim hattı projesinin hem KKTC kem de Türkiye için büyük bir jeopolitik öneme sahip olduğu vurgulandı.

Haberin Eklenme Tarihi: 5.04.2021 12:19:00 - Güncelleme Tarihi: 5.04.2021 12:19:00
ABONE OL

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasındaki enerji iş birliği anlaşmasının ortak projeleri hızlandırabileceğini belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Program Koordinatörü Doç. Dr. Murat Fahrioğlu, denizaltından elektrik iletim hattı projesinin Türkiye için büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Fahrioğlu, Türkiye'nin her zaman enerji anlamında KKTC'ye yardım ettiğini ancak Ekim 2016'da İstanbul'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma"nın yürürlüğe girmesiyle iki ülke arasında iş birliğinin sağlam bir zemine oturacağını söyledi.

Söz konusu anlaşmayla ortak projelerin de hızlanabileceğini ifade eden Fahrioğlu, ortak projelerden biri olan denizaltından elektrik iletim hattı projesinin teknik çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

Fahrioğlu, kendisinin de üyesi olduğu Türkiye-KKTC arasında oluşturulan ortak çalışma grubunun bağlantı teknolojisini belirlediğine işaret ederek şunları söyledi:

Proje tamamlanıp hat çekildikten sonra elektrik enerjisinin KKTC'ye sağlıklı ve kesintisiz iletilmesinde sorun olmayacağını belirten Fahrioğlu, "Neticede proje iki taraflı yürütülecek ama KKTC şebekesinin belirli iyileştirmelere ihtiyacı var. Bu bağlantı yapıldıktan sonra sisteme daha çok güneş enerjisi de katabileceğiz, bunu sağlıklı yapabilmemiz için de şebekemizde belirli altyapı çalışmaları yapılması gerekecektir." diye konuştu.

- "ÜLKELERARASI BAĞLANTILAR, YENİLENEBİLİR ENERJİNİN DE ÖNÜNÜ AÇIYOR"

Fahrioğlu, projenin özellikle KKTC için çok önemli olduğunu ancak Türkiye için de büyük jeopolitik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Aslında tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin birbirine elektrik iletim hatlarıyla bağlanmış durumda bulunduğuna işaret eden Fahrioğlu, bunun tek istisnasının ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) olduğunu dile getirdi.

Fahrioğlu, GKRY'nin KKTC ile elektriksel bağlantısı bulunduğuna ancak AB ile olmadığına ifade ederek, şöyle devam etti:

"TÜRKİYE BAĞLANTISI OLMADAN YENİLENEBİLİRDE ARTIŞ TEHLİKE ARZ EDİYOR"

Fahrioğlu, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile ASELSAN arasında imzalanan iş birliği protokolüne Kuzey Kıbrıs Kampüsünden akademisyenler olarak katkı vermeye çalışacaklarını da belirterek, "Bildiğim kadarı ile ilk etapta, daha fazla yenilenebilir enerji kullanımı için KKTC şebekesine nasıl katkılar yapılabilir konusu incelenecek. Aynı zamanda üretilen enerjinin daha randımanlı kullanılması ve şebekenin daha sağlıklı çalışması için çalışmalar yürütülecek." dedi.

KKTC'de kurulu gücün neredeyse tamamının fuel oil ile çalıştığını kaydeden Fahrioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: