Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Yunanistan açıklaması: Bu savaş nedenidir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: '(Yunan kara suları) Ege'de 12 mile çıkaramazlar, Meclisimizin yıllar önce aldığı karar geçerlidir, bu savaş nedenidir.'

Haberin Eklenme Tarihi: 29.08.2020 21:43:00 - Güncelleme Tarihi: 30.08.2020 00:38:00
ABONE OL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'nın Doğu Akdeniz'de Yunanistan'dan yana tavır almasını değerlendirerek, "Fransa burada Avrupa liderliğine oynuyor. Dolayısıyla NATO'ya karşı da Avrupa Birliğinin (AB) bir güvenlik gücünü oluşturmak istiyorlar. Şu andaki tırmanmanın hedeflerinden biri de NATO'dur." dedi.

AA'nın aktardığı habere göre, Bakan Çavuşoğlu, A Haber televizyon kanalında katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yunanistan'ın 15 yıldır Mısır'la deniz yetki alanları anlaşması yapmak üzere görüştüğünü, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin ise 2011'de sondaj faaliyetlerine başladığına değinen Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Çavuşoğlu, yayımlanan Sevilla haritasının Türkiye'yi dar bir alana hapsetme çabası olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin aldığı sondaj gemileriyle Akdeniz'de sondaj çalışması yapmasının Yunanistan tarafından beklenmediğini dile getiren Çavuşoğlu, şunları dedi:

Yunanistan ile istikşafi görüşmelerin başlayacağını 7 Ağustos'ta açıklama konusunda mutabık kalındığını ancak bu açıklamaya saatler kala Mısır ile anlaşmanın duyurulduğunu belirten Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"YUNANİSTAN - MISIR ANLAŞMASI BİZİM İÇİN ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRMEZ"

Mısır ile Yunanistan arasında yapılan deniz yetki alanları anlaşmasına göre Mısır'ın Türk kıta sahanlığını ihlal etmediğini ancak Yunanistan'ın ihlal ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, özellikle Oruç Reis gemisinin çalışma yaptığı noktanın 2004'te Türkiye'ye ait olarak Birleşmiş Milletlere (BM) kaydettirildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Oruç Reis gemisinin sismik araştırma yaptığı bölgeye ruhsat verilme tarihinin de 2009-2012 yılları arasında olduğunu belirterek, "Buralar bizim kıta sahanlığımız ve bu anlaşmayı iki devletin de onaylaması bizim için çok şeyi değiştirmez." diye konuştu.

Bazı görüşmelerde AB üyesi ülke ve liderlerden Türkiye'nin haklı olduğuna dair konuşmalar yapıldığını kaydeden Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Mısır'la yaptığı anlaşmada Rodos ve Girit adalarına tam yetki vermemesini ise "Kendi tezlerinden vazgeçmiş oluyorlar." sözleriyle değerlendirdi.

Çavuşoğlu, Oruç Reis gemisinin çalışmalarına da değinerek, şunları söyledi:

"FRANSA, AVRUPA LİDERLİĞİNE OYNUYOR"

Çavuşoğlu, Fransa gibi ülkelerin bölgede Yunanistan'dan yana tavır almasını ve gerilimin artmasına neden olmasını da değerlendirdi.

Fransa'nın Suriye'de ve Libya'da kaybetmesiyle Türkiye'ye karşı suçlamalarda bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Yunanistan'ın da AB'yi arkasına alarak gerilimi tırmandırmaya çalıştığını ifade etti.

Çavuşoğlu, AB'nin Yunanistan'a verdiği destekle Yunanistan'ın çözüme yanaşmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"EGE'DE 12 MİL SAVAŞ SEBEBİDİR"

Yunanistan'ın ve GKRY'nin, AB'den Türkiye karşıtı istediği tepkiyi bulamayınca AB oylamalarını veto etme tehdidi yaptığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

Çavuşoğlu, AB'nin Türkiye'ye yaptırımlar uygulayarak çözüm bulamayacağını da belirterek, şu şekilde konuştu:

Yunanistan'ın İyon Denizi'nde kara sularını 12 mile çıkarma kararını Ege'de de uygulaması halinde Türkiye'nin ne gibi tepkiler vereceği sorusuna ise Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Çavuşoğlu, Yunanistan'ın şartların değişmesini bahane göstererek silahsızlandırılması gereken adaları silahlandırmasını da eleştirerek, "Şartlar değişirse anlaşmalarda müzakereyle tadilata gidilir." açıklamasında bulundu.

"YUNANİSTAN 25 YILDA TÜRK OKULLARININ YÜZDE 50'SİNİ KAPATTI"

Yunanistan'ın Türkiye'yle yaşanan her gerginliklerde Batı Trakya Türklerine baskıyı artırdığına dikkati çeken Çavuşoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konuda Yunanistan'a karşı 3 kararı bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin Gökçeada'da 4 öğrenci için Rum okulu açtığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

Çavuşoğlu, Batı Trakya Türkleri, Heybeliada Ruhban Okulu ve Atina'da cami açılması gibi konuların görüşülmesi konusunda Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in mutabık kaldığını ancak iki ay sonra Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın "Bunları görüşmeye hazır değiliz" dediğini de sözlerine ekledi.