İngilizlerin Göbeklitepe’ye çökme operasyonu

İngiltere’nin başlıca tarihi anıtlarından Stonehenge’e benzerliğiyle dikkat çeken, fakat ondan daha eski bir tarihi bulunan Göbeklitepe, İngilizlerin ilgisini çekti. Bu ilgilerini bir adım öteye taşıyan İngiltere’de yapılan bir araştırma, “Göbeklitepe’yi bizim atalarımız inşa etti” iddiasında bulunurcasına “Britanya Adası’nda neolitik dönemde yerleşik olanların, Anadolu’dan çıkıp adaya yerleştiklerini” tespit etti.

Haberin Eklenme Tarihi: 21.04.2019 16:42:00 - Güncelleme Tarihi: 21.04.2019 16:43:00
ABONE OL

Milattan önce (MÖ) 12 binli yıllarda inşa edildiğine ilişkin bulgulara ulaşılan Göbeklitepe, bu özelliği ile MÖ 6000’de Portekiz’de yapılan Almenders Cromlech’i, MÖ 4000’de yapılan Mezopotamya Zigguratları’nı, MÖ 2600’de yapılan Mısır piramitlerini ve MÖ 2500’de yapılan Stonehenge’i geride bırakarak insanlık tarihinin bilinen ilk tapınağı olarak kayda geçti.

Yörünge dergisinde yayımlanan bir yazı ise, sömürgeciliğin keşif kolu olan oryantalistlerin köleleştirmek istedikleri ülke halklarıyla kendi kültür tarihleri üzerinden benzerlik kurmaya çalıştıklarını hatırlatarak, “İngilizlerin Göbeklitepe’ye çökme operasyonunu” anlattı.

Söz konusu yazıda, İngiltere’nin başkenti Londra’da bir DNA araştırması yapıldığı ve “İngiltere’de neolitik çağda (MÖ 5500-800) yaşayanların kalıntılarından alınan DNA örnekleriyle, aynı dönemde Avrupa’da yaşayanların DNA örneklerinin karşılaştırıldığı” kaleme alındı.

Araştırmanın sonucunda ise “Britanya Adası’nda neolitik dönemde yerleşik olanların, Anadolu’dan yola çıkıp İber Yarımadası üzerinden geçerek adaya yerleştiklerinin tespit edildiği” belirtildi.

Dergide yer alan yazıda, yapılan araştırmada “Britanya’ya giren neolitik çağ göçmenlerinin tarımın yanı sıra megalit olarak bilinen dev kayalarla inşa edilen anıtları da getirdiği” anlatılırken, dev kayalarla inşa edilen ilk anıt örneğinin Göbeklitepe’de olduğu ve İngilizlerin meşhur Stonhenge Anıtı’nın da bu geleneğin bir parçası olduğunun unutulmaması gerektiği belirtildi.

DNA analizinin “tarım yapan halkın MÖ 4000 yılında geldiği dönemde Britanya’da Batılı avcı-toplayıcı halkların yaşıyor olmasına karşın bu iki grubun pek karışmadığını gösterdiği” aktarılırken, İskoçya’nın batısında yaşayan bir grup dışında, avcı-toplayıcı halkın yerini neolitik çiftçilerin aldığı ifade ediliyor.

Avcı-toplayıcı halka ait DNA örneklerinin de incelendiği araştırmada, halkın esmer ve mavi gözlü olduğu ortaya koyuldu. Neolitik çiftçilerin ise derilerinin daha açık renkli, kahverengi gözlü ve siyah ya da koyu kahverengi saçlı olduğu belirtildi.

Bu göstergelerin Türkleri tanımladığı belirtilen yazıda, İngilizlerin “Göbeklitepe’yi bizim atalarımız inşa etti” diyerek Türkiye’de hak iddia etmeye hazırlandıkları kaleme alındı.