Rüya projede temel atıldı...6 yılda tamamlanacak!

Rüya projede temel atıldı. Kanal İstanbul için ilk adım atıldı. Kanal üzerinde yapılacak Sazlıdere Köprüsü temel atma töreninde açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, “Projenin her aşaması hukuka ve bilime göre yürütüldü” dedi.

Haberin Eklenme Tarihi: 27.06.2021 07:30:00 - Güncelleme Tarihi: 27.06.2021 09:34:00
ABONE OL

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul üzerinde yapılacak olan Sazlıdere Köprüsü'nün temel atma töreninde açıklamalarda bulundu. Projeyle ilgili muhalefetten gelen eleştirilere karşılık veren Başkan Erdoğan, "Projenin her aşaması hukuka ve bilime göre yürütüldü. Kime sorulması gerekiyorsa onlara soruldu" dedi. Erdoğan şunları söyledi:

BOĞAZ TRAFİĞİ YILLAR İÇİNDE ARTTI

"Gecikmeli de olsa bugün bu temeli atıyoruz. İstanbul Boğazı en kalabalık gemi trafiklerinden birine sahiptir. 1930'larda yılda ortalama 3 bin gemi geçiyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı. Sadece şehir içi yolculuklar için 54 iskelede 500 bin kişilik insan trafiği söz konusudur. Geçtiğimiz yılın ilk aylarında Kabataş'ta sürüklenen Rus savaş gemisinin endişesini unutmadık."

KANAL VATANDAŞIN GÜVENLİĞİ İÇİN

"İstanbul Boğazı'nın güvenli geçiş kapasitesi 25 bindir. İstanbul Boğazı kirlilikten dolayı alarm zilleri vermeye başlayalı çok oldu. Müsilajla ilgili bakın Marmara ne durumda. Kanal İstanbul projesiyle amacımız her şeyden önce İstanbul Boğazı ve çevresindeki vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Güvenlik altına almak için de bu projeye ihtiyaç vardır."

ÇED SÜRECİ YÜRÜTÜLDÜ

"27 Nisan 2011 tarihinden itibaren proje en ince detayına kadar çalışıldı. Güzergah, sondaj, ön proje, etüt proje, ÇED süreci yürütüldü. Birileri kendi yetki alanlarında olmayan hususlarla ilgili bize sorulmadı diye sızlanıyorsa projenin her aşaması hukuka ve bilime göre yürütüldü, tamamlandı. Bize sorulmadı diyenlere sesleniyorum. Unutmayın, kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuş ve yola böyle çıkılmıştır. Ya sizin zaten bu ülkede bugüne kadar dikili ağacınız yok."

SAZLIDERE'DE İLK ADIM

İlk köprünün temelinin atılmasıyla Kanal İstanbul, fiilen hayata geçirilmeye başlanacak. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Başakşehir-Bahçeşehir-Nakkaş Kesim-08 işi kapsamında, Sazlıdere geçişini sağlayacak şekilde inşa edilecek. Ana açıklığı 440 metre uzunluğundaki köprünün, sağ ve solda yer alan 210 metrelik yan açıklıklarıyla uzunluğu 860 metreye ulaşırken, yaklaşım viyadükleriyle toplam uzunluğu 1618 metre olacak.

İKİ KIYISINA 500 BİN KONUTLUK 2 YENİ ŞEHİR

İstanbul'u içinden 2 deniz geçen bir şehre dönüştürecek Kanal İstanbul'un üzerine 6 köprü yapılacak. Kanal İstanbul'un her iki tarafında 250 biner konutluk şehirler kurulması planlanıyor.

11 ÜNİVERSİTEDEN 204 UZMAN ÇALIŞTI

Başkan Erdoğan hazırlık aşamalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Mevcut güzergah 5 ayrı alternatif arasından en makul arasından seçildi. Sadece proje çalışmalarında 11 üniversiteden 204 uzman görev yaptı. 304 ayrı yerde 17 bin metrenin üzerinde sondaj, 248 adet jeofizik etüt gerçekleşti. Modellemede 35 ayrı ülkeden 3500 kişi görev aldı Kanaldan geçecek gemi boyutları ve trafik kapasitesi Boğaz'dakinin yüzde 99'unu karşılayacak şekilde tespit edildi. 275 metre uzunluğa kadar petrol tankerleri ve 350 metrelik konteyner gemileri bu kanaldan geçebilecek.

6 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK

"Kanal İstanbul'u yaklaşık 15 milyar dolarlık maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Gemilerden sağlanacak gelir, liman ve diğer unsurlardan elde edilecek kazançla Kanal İstanbul kendi kendini finanse edecektir. Devletin kasasından, kesesinden 5 kuruş çıkmadan dünya çapında bir esere daha kavuşulacaktır."

DEVLET TERBİYESİ BİLMİYORLAR

Erdoğan, projeye karşı çıkan CHP'yi eleştirdi. 'Devlet adabını bile hiçe sayarak, akıllarına ne gelirse söylüyorlar' diyen Erdoğan şöyle konuştu: 'Yatırımcıları tehdit ediyorlar. Şu hale bak ya. 'Biz geliyoruz.' Geldiğimizde bilesiniz ki size ödeme yapmayacağız. Sizin elinizden bu yatırımları alacağız.' Bankaları tehdit ediyorlar. Hatta hızlarını alamayıp projeye ilgi duyan ülkeleri de tehdit ediyorlar. Ya bu ne terbiyedir ya? Bu ne terbiyesizliktir ya? Devletlerde devamlılık esastır."

BOĞAZ'DAN 13 KAT DAHA GÜVENLİ OLACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Similasyonlarımıza göre Kanal İstanbul, seyir güvenliği açısından İstanbul Boğazı'ndan 13 kat daha güvenli olacak" derken, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da, "Bu sadece İstanbul'un değil, bölgenin projesidir. İstanbul Boğazı'nı korumaya alacak bir projedir" açıklamasında bulundu.

5 FARKLI KORİDOR BELİRLENMİŞTİ

Başkan Erdoğan'ın projeyi duyurmasının ardından 2011-2013'te çeşitli üniversitelerle Kanal İstanbul'un güzergah değerlendirmesi çalışmaları yapıldı. Kanal İstanbul için 5 farklı koridor belirlenirken, Küçükçekmece-Sazlıdere Barajı-Terkos doğusunu takip eden güzergah en uygun koridor olarak belirlendi.

TOPLAM 6 KÖPRÜ İNŞA EDİLECEK, GEÇİŞ ÜCRETSİZ

Kanal İstanbul'da ilk temel atma töreni Başkan Erdoğan'ın katılımıyla Sazlıdere Köprüsü'nde gerçekleşirken Kanalda yapılacak köprülerdeki araç geçişlerinden ücret alınmayacağı açıklandı.

TRAFİK RAHATLAYACAK

Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, köprülerden herhangi bir ücret alınmayacağını, paralı otoyol üzerindeyse otoyol ücreti alınacağını belirtti. Uraloğlu, "Köprülerin kapasitelerini ciddi şekilde artırıyoruz. Sazlıdere Köprüsü 4 gidiş 4 geliş olacak ve bazı yerlerde 12 şeride çıkıyor. İstanbul'un batısındaki bütün trafiği rahatlatmış olacak. Mahmutbey Gişeleri'ndeki trafik rahatlamış olacak" dedi.

6 İLDE 8 BÖLGE DOĞAL KORUMA ALANI OLDU

Başkan Erdoğan imzasıyla bazı doğal sit alanlarının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda "kesin korunacak hassas alan" olarak tescil ve ilan edilmesi hakkında kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Muğla, Antalya, Balıkesir, İstanbul, Sivas ve Bolu'daki 8 bölge, "kesin korunacak hassas alan" olarak tescil ve ilan edildi.