SİHA'ların arkasındaki görünmez güç!

Türkiye'nin savunma sanayiindeki başrolü SİHA'ların arka sahasını oluşturan elektronik harp gücünün önemine dikkat çeken uzmanlar, ABD ve Rusya'nın yanında, tamamen kendi ekolünü geliştiren üçüncü ülke olabileceği görüşünde...

Haberin Eklenme Tarihi: 13.07.2021 13:32:00 - Güncelleme Tarihi: 13.07.2021 14:13:00
ABONE OL

Ülkemizin savunma sanayiindeki kritik kazanımlarından biri de elektronik harp gücü oldu... Ankara'nın yol haritasını değerlendiren uzmanlar, Türkiye'nin ABD ve Rusya'nın yanında, tamamen kendi ekolünü geliştiren üçüncü ülke olabileceği görüşünde.

TRT Haber'in haberine göre, üç ana kapsamda toplanan elektronik harp ile elektronik taarruz ile engelleme, etkinliğini azaltma, geçici durdurma mümkün oluyor.

SİHA'LARIN ARKASINDAKİ GÖRÜNMEZ GÜÇ

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, İdlib'te Türk personeli ve kurmay zekasının SİHA'lar, istihbarat ve elektronik harp gibi unsurları hem hızlı hem de başarılı şekilde kullanmasının sonucu getiren en önemli faktörler olarak öne çıktığının altını çizerek "Bu süreçle birlikte o güne kadar elektronik harp konusunda dünya tarafından bilinmeyen Türk sistemleri bir anda merak uyandırmaya başladı. Hatta bu merak bir adım daha ileriye taşındı ve Türk S/İHA'ları kadar Ankara'nın elektronik harp kabiliyeti de araştırmalara konu olmaya, iltifatların merkezinde kendine yer bulmaya başladı" ifadelerini kullandı.

ABD VE RUSYA İLE EN ÜST LİGDE OLABİLİRİZ

"Elektronik harp alanlarında yarınlarımız için çok olumlu sinyaller geliyor" diyen Oğuz, şu ifadeleri kullandı.

"Ülkemiz bu çabalarını artırarak kararlılıkla devam ettirirse ABD, Rusya ve İsrail'in oluşturduğu en üst lige kısa sürede çıkacaktır. Hatta gelecekte, ABD ve Rusya'nın yanında, tamamen kendi ekolünü geliştiren üçüncü ülke olabilir.

Tabii burada üzerinde durulması elzem tehditler de söz konusu... Bunlardan en önemlisi alt sistem ve bileşen bazında kritik parçaların 'ithal' olması. Örneğin Kanada'nın yaptırımları sebebiyle HAVA SOJ projesinde teslimlerinin ötelenmesi bu dışa bağımlılığın üzücü bir göstergesi.

Yaşadığımız olumsuzluklardan ders alınıp projeler en baştan itibaren kritik parçalarda bağımlılık olmadan tamamlanacak şekilde kurgulanmalı. Bir diğer önemli nokta da aynı S/İHA'larda olduğu gibi yaşayan güçlü bir ekosistem oluşturma gerekliliği... Eğer bu noktada yavaş kalınırsa gelecekte fikirler hızlı ama ürünler yavaş kalabilir."